Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Xωρίς σχέδιο και χωρίς...Τσιόδρα


H εύκολη διαχείριση του απόλυτου lockdown της άνοιξης και η επικοινωνιακή αυτο-αποθέωση της κυβέρνησης, στον αντίποδά της φέρνει την κορύφωση του δεύτερου κύματος, για το οποίο η κυβέρνηση έχει εμφανείς ευθύνες και επιδεικνύει εντυπωσιακή ανικανότητα να το διαχειριστεί.


Η ΝΔ μετά τη σταδιακή άρση, προξένησε αυτό για το οποίο την είχαν προειδοποιήσει οι επικριτές της, δηλαδή ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, που προήλθε από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό και την απόλυτη χαλαρότητα που πυροδότησαν οι κυβερνητικές αποφάσεις, βασισμένες διαρκώς σε ένα επικοινωνιακό αφήγημα με όρους ψυχολογικών επιχειρήσεων.

Καθώς φτάνει το δεύτερο κύμα, γίνεται αισθητή τόσο η αποτυχία των μέτρων όσο και η διασπορά που προκαλείται από την επιλεκτική εφαρμογή των μέτρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόλυτη ασυδοσία της Εκκλησίας που έχει αποδειχτεί πολύ επιζήμια για την εξάπλωση ενώ ήδη η χώρα διασύρεται διεθνώς με εικόνες μαθητών που βγάζουν τη μάσκα για να φιλήσουν τον ίδιο σταυρό. Την ώρα που κάθε υγειονομική προφύλαξη αποδείχτηκε ένα τεράστιο φιάσκο, όπως η έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μάλιστα, οι επιστήμονες που δεν προσπαθούν να χωρέσουν την επιστήμη στις πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, μιλούν ανοιχτά για τα τρομερά λάθη που έχουν γίνει  ενώ οι υπουργοί παίζουν «μπαλάκι ευθυνών».


Καθώς φτάνει το δεύτερο κύμα, πολύ πιο οξύ από το πρώτο, διαπιστώνεται ότι το σύστημα υγείας, όχι απλώς δεν ενισχύθηκε μετά από έξι μήνες αλλά υπονομεύτηκε κιόλας από την κυβέρνηση. Οι επικοινωνιακές φανφάρες όταν ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι διπλασιάστηκαν οι  ΜΕΘ και η σύζυγος του χειροκροτούσε υποκριτικά τους γιατρούς από τα μπαλκόνια, είναι παρελθόν. Το σύστημα καταρρέει και η απάντηση του υφυπουργού Β. Κοντοζαμάνη σε δημοσιογράφο που ρωτάει πώς γίνεται η Αττική να έχει 60% πληρότητα σε ΜΕΘ με 67 εισαγωγές εφόσον διατίθενται 400 κλίνες τα λέει όλα: «400 ΜΕΘ είχαμε παλιά, τώρα έχουμε 200 αλλά μπορούμε να τις αυξήσουμε».


Θα μπορούσε να είναι σκηνή από κωμωδία αν δεν περιέγραφε την τραγωδία κάποιοι απίθανοι τύποι να χειρίζονται μια φονική πανδημία. Μέσα σε αυτή την καταστροφή η κυβέρνηση έχει απολέσει και το επικοινωνιακό της «τοτέμ», τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έχει εξαφανιστεί. Πολλοί εκτιμούν ότι εξαφανίστηκε γιατί εδώ και μήνες η κυβέρνηση αγνοεί τις συστάσεις των επιστημόνων ή ότι αδυνατεί πλέον να δικαιολογεί την κατάσταση και να αναιρέσει όσα έλεγε στην πρώτη φάση. Σε κάθε περίπτωση η απουσία του έχει το δικό της νόημα.

Είναι πια αργά για να επικαλεστούν το «θεώρημα του μέσου όρου» που εφηύρε η υπουργός Παιδείας για να δικαιολογεί τα λάθη της. Οι αριθμοί είναι πλέον αμείλικτοι και δείχνουν την απόλυτη αποτυχία τους. 

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου