Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Σχολεία στις συμπληγάδες



Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό, το γεγονός ότι το διάστημα του καλοκαιριού η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν κατάφερε να κάνει το παραμικρό για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων πέρα από την εξασφάλιση της χορηγίας ενός εφοπλιστή για την προμήθεια ατομικών παγουριών για τους μαθητές
του Πέτρου Κατσάκου
Στις συμπληγάδες της κυβερνητικής αμεριμνησίας και της κοινωνικής ανευθυνότητας βρίσκονται σήμερα χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειές τους.
Λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να υποδεχθούν τους μαθητές τους σε μονάδες ανέτοιμες να ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες της εποχής, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν ένα επικίνδυνο κύμα δυσπιστίας από γονείς που διαδηλώνουν ενάντια και σ’ αυτό το ελάχιστο μέτρο προστασίας των παιδιών τους, που είναι οι μάσκες.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα διόλου αισιόδοξο περιβάλλον, που απέχει μακράν των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων ότι όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Με ελλείψεις εκπαιδευτικών, με υπερφορτωμένες σχολικές αίθουσες, με σαθρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με ανοιχτό ακόμη το ενδεχόμενο το πρώτο κουδούνι να βρει ανέτοιμη την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διανομή μασκών, με σχολικές μονάδες χωρίς προσωπικό καθαριότητας και ακόμη έναν άγνωστο αριθμό γονέων που αντιδρούν στη χρήση μάσκας για τα παιδιά τους, μόνο αισιόδοξοι δεν μπορούμε να είμαστε για το «πείραμα» της 14ης Σεπτεμβρίου.
Γιατί, όντως, περί πειράματος πρόκειται όταν μιλάμε για το άνοιγμα των σχολείων κάτω από αυτές τις προβληματικές συνθήκες.  Ένα «πείραμα» παρόμοιο με το άνοιγμα του τουρισμού, όπως αυτό δοκιμάστηκε στις αρχές του καλοκαιριού, με τα γνωστά αποτελέσματα που μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να αγνοεί. 
Ένα «πείραμα» στις πλάτες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους που, σε περίπτωση αρνητικών αποτελεσμάτων, θα χρεωθεί από την κυβέρνηση, όπως συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, στην ανευθυνότητα των πολιτών.  Ένα «πείραμα» που θα ακολουθήσει τη γνωστή πολιτική τού «βλέποντας και κάνοντας», μόνο που αυτή τη φορά «πειραματόζωα» θα είναι τα παιδιά μας και μοναδικό εφόδιο που θα τους έχει προσφέρει η Πολιτεία θα είναι ένα παγούρι για νερό και τέλος.
Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό, το γεγονός ότι το διάστημα του καλοκαιριού η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν κατάφερε να κάνει το παραμικρό για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων πέρα από την εξασφάλιση της χορηγίας ενός εφοπλιστή για την προμήθεια ατομικών παγουριών για τους μαθητές.
Δύο μήνες είχαν στη διάθεσή τους, δεκάδες παραδείγματα είχαν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προτάσεις είχαν από την επιστημονική κοινότητα και τις επαγγελματικές ενώσεις των εκπαιδευτικών, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να βρουν κάποια τσάμπα παγούρια από έναν χορηγό. Τόσο μπορούσαν και τόσα ήθελαν, γιατί αυτοί είναι.
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου