Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Γιάννης Βρούτσης: Έλα μωρέ, μια ωρίτσα παραπάνω είναι…



Ο αδιανόητος τρόπος με τον οποίο ο υπουργός Εργασίας δικαιολόγησε τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει απλήρωτες υπερωρίες σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ασθενήσει από Covid 19 ή πρέπει να λείψει παρεμφερή λόγο.
του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Με τον πλέον κυνικό τρόπο δικαιολόγησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση στην Βουλή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν μία ώρα υπερωρία δωρεάν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που τεθούν σε καραντίνα λόγων του κορωνοϊού.
Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκαν οι σχετικές ρυθμίσεις, οι οποίες ψηφίζονται την ερχόμενη Δευτέρα, ο Γιάννης Βρούτσης αρχικά μασώντας τα λόγια του και στην συνέχεια με μεγαλύτερη σαφήνεια ουσιαστικά είπε ότι μία ώρα παραπάνω την ημέρα δεν συνιστά «έγκλημα». Δηλαδή η νομοθέτηση της δωρεάν εργασίας κατά την γνώμη του υπουργού έχει να κάνει με το …μέγεθος του χρόνου και όχι με την ουσία της υπόθεσης που είναι πως το βάρος της υγειονομικής – οικονομικής κρίσης μεταφέρεται στις πλάτες του μισθωτού. Για μία κατάσταση μάλιστα όπως αυτή της πανδημίας για την οποία δεν ευθύνεται.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιάννης Βρούτσης για την επίμαχη ρύθμιση: «Σε περίπτωση που υπάρχει μόνο εκτάκτως, 7 ή 14 μέρες συγκεκριμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, καραντίνα σε έναν εργαζόμενο, να δώσουμε τη δυνατότητα οι ώρες αυτές των 7 ή 14 ημερών πληρώνονται όλες. Δεν υπάρχει απλήρωτη εργασία. Όλες πληρώνονται. Οι μισές χαρίζονται στους εργαζόμενους – δεν χρειάζεται να τις εργαστούν – οι άλλες μισές όμως θα είναι μόνο μια ώρα την ημέρα πάνω από το οκτάωροΔεν θα είναι ούτε υπερεργασία, ούτε υπερωρία. Αυτό αναδεικνύει η αντιπολίτευση ως μεγάλο «έγκλημα», ότι καταργούμε τις υπερωρίες, καταργούμε το οκτάωρο, διαλύεται ο πυρήνας του εργατικού δικαίου της χώρας μας. Πότε; Σε περίοδο πανδημίας;»
Νωρίτερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης είχε κάνει εκτεταμένη αναφορά στη ρύθμιση λέγοντας  ότι «μέσα από το νομοσχέδιο, έρχεται και επιβάλλεται απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προληπτική καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται τηλεργασία στη διάρκεια της καραντίνας, ο εργαζόμενος θα υποχρεώνεται να αναπληρώσει με την επιστροφή στην εργασία του, τις μισές εργάσιμες ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός, με απλήρωτη υπέρ-εργασία μίας ώρας ανά μέρα, πέραν του συμβατικού του ωραρίου. Η αναπλήρωση αυτή θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά τις 31/12/2020.  Επομένως, ο εργαζόμενος που μπήκε προληπτικά δεκατέσσερις μέρες σε καραντίνα και εργαζόταν οκτάωρο πενθήμερο 40ωρό, θα πρέπει όταν επιστρέψει στην εργασία του να δουλεύει 9ωρό για 40 ολόκληρες ημέρες, χωρίς να πληρώνεται μάλιστα την επιπλέον ώρα».
Πρόσθεσε πως «οι επιχειρήσεις μάλιστα, θα μπορούν παράλληλα να κάνουν χρήση και  της κανονικής υπέρ-εργασίας και των υπερωριών, με μοναδική προϋπόθεση, να τηρούνται τα γενικά όρια, π.χ. να μεσολαβεί μεταξύ των δύο εργάσιμων ημερών 11 ώρες ανάπαυση. Αυτός είναι και ο τελικός σας στόχος, ο σκοπός αυτής της ρύθμισης». Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των υπερωριών αφού «παρατείνεται ως της 31/12/2020, αντί τέλος του Σεπτέμβρη, η δυνατότητα των επιχειρήσεων και των εργοδοτών που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους, να τους απασχολήσουν υπερωριακά, χωρίς σχετική υπουργική απόφαση έγκρισης».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «στο νομοσχέδιο αυτό θεσμοθετείται, επιχειρείται να νομοθετηθεί η απλήρωτη εργασία. Η Κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει την υποχρέωση του εργαζόμενου να παρέχει εργασία χωρίς αμοιβή. Εδώ, δεν μιλάμε πια για το ξήλωμα ενός κεκτημένου, δεν μιλάμε για μια αντεργατική ρύθμιση, μιλάμε για την πλήρη κατεδάφιση της έννοιας της μισθωτής εργασίας, την πλήρη κατεδάφιση της έννοιας της μισθωτής εργασιακής σχέσης».
Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο νομοθέτημα εκτός από τις υπερωρίες ψαλιδίζεται και το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας. Το δώρο δεν υπολογίζεται με βάση το μισθό τους αλλά με βάση τα 584 ευρώ της κρατικής επιδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου