Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Ορθή... εξαπάτηση

 Το πολιτικό συμπέρασμα από το φιάσκο της κυβέρνησης στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργείων Ελλάδας και ΗΠΑ και την απαλοιφή της λέξης «ιστορική» εκ των υστέρων, δεν είναι τόσο η απόδειξη της πολιτικής εξαπάτησης με την υπόθεση του Μακεδονικού καθώς αυτό ήταν γνωστό ήδη από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές, ίσως και πριν από αυτές. Η πρωτοφανής «διόρθωση» κοινού ανακοινωθέντος καταδεικνύει απλώς ότι εκτός από αδίστακτη πολιτικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε τέτοιο στάδιο ανικανότητας που μπορεί να διασυρθεί δύο φορές από την ίδια υπόθεση.

Η αρχική ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ιστορική» προκάλεσε και εσωτερική αναταραχή καθώς κάποιοι θεωρούν ότι υπήρξε «δάχτυλος» διπλωματικός ή πολιτικός ώστε να ταπεινωθεί στον απόλυτο βαθμό ο πρωθυπουργός. Τουλάχιστον έτσι πιστεύουν όσοι υποθέτουν ότι αυτό δεν έχει ήδη συμβεί. Από την άλλη, η ακροδεξιά πτέρυγα που ενοχλήθηκε από την αρχική διατύπωση, μοιάζει να πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συνεχίσει την εξευτελιστική διγλωσσία με αστεία επιχειρήματα. Ακολούθησε η «ορθή επανάληψη»... Από τη δεύτερη ανακοίνωση διεγράφη ο όρος «ιστορική», μια κίνηση που δείχνει ότι υπάρχει τόσο μεγάλη ταραχή και αποδιοργάνωση συνολικά στην κυβέρνηση, που κανείς δεν αντιλήφθηκε ότι η αλλαγή δεν θα διορθώσει την αρχική γκάφα αλλά, όπως αποδείχτηκε, θα τη μεγεθύνει.

Δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο τέτοιου διπλωματικού διασυρμού σε κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο αδίστακτης δημαγωγίας.

Αντίστοιχη οργανωτική γκάφα δείχνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τις τρεις Συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία για κύρωση και μόνο τότε διαπίστωσε τη νέα ταπείνωση που θα ακολουθήσει. Όχι μόνο δεν είχε τους βουλευτές για να τις υπερψηφίσει, αλλά αδυνατεί να βρει ακόμη και εισηγητή, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η διαδικασία στις Επιτροπές. Κάπως έτσι, έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να κάνει «ματ» ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία και στον Αλέξη Τσίπρα όλη την άνεση να «χτυπά» τη ΝΔ χωρίς αντίλογο και να αξιώνει, απόλυτα δικαιωμένος, «158 συγγνώμες».

Εντύπωση προκαλεί η στάση του ΚΙΝΑΛ, που επικρίνει την κυβέρνηση για την «Ορθή Επανάληψη» του κοινού ανακοινωθέντος γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό γιατί το ΚΙΝΑΛ την κρίσιμη στιγμή συμπαρατάχθηκε με τη ΝΔ και καταψήφισε τη Συμφωνία. Άρα οφείλει να ξεκαθαρίσει αν η κριτική σημαίνει επιμονή στην εθνικιστική δημαγωγία εναντίον της Συμφωνίας ή αν αποτελεί τη δική του "Ορθή Επανάληψη" και παραδοχή του ιστορικού λάθους που διέπραξε τότε.

Σε κάθε περίπτωση, η σοβαρότητα έχει χαθεί οριστικά...

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου