Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Ας μιλήσουμε για γραφειοκρατία και ψηφιακό κράτος. Και μετά ας κλάψουμε με τη ΝΔ


του Γιάννη Σιδηρόπουλου
Με ένα επικό τίτλο, σε ρεπορτάζ για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνεται πανηγυρικά: «Γραφειοκρατία τέλος στο Δημόσιο με νόμο Πιερρακάκη. Όλες οι συναλλαγές απλοποιούνται».
Τις τελευταίες δεκαετίες πρέπει να είναι πάνω από 30 ή 40 υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εξήγγειλαν το «τέλος της γραφειοκρατίας» με πανομοιότυπους τίτλους στα ΜΜΕ, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το νυν πρωθυπουργό που διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αν φυσικά είχαν «πατάξει» ποτέ τη γραφειοκρατία δεν θα την εξήγγειλαν κάθε χρόνο μέχρι σήμερα. Βέβαια ο Κυριάκος Πιερρακάκης που είναι τόσο ΝΔ όσο και ΠΑΣΟΚ έχει ένα παραπάνω λόγο να εξαγγέλλει το ίδιο και όλοι εμείς τη βεβαιότητα ότι δεν θα γίνει τίποτε.
Αν κάποιος στοιχειωδώς σχετικός με την τεχνολογία, ανατρέξει στις αλλαγές που εξαγγέλλει ο νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, την απλοποίηση συναλλαγών και την «πάταξη της γραφειοκρατίας», θα διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά για χιλιοπειπωμένες, γενικόλογες, επιτηδευμένες διατυπώσεις, χωρίς καμία ουσία. Όσο καταπολεμήθηκε η γραφειοκρατία στον ένα χρόνο του «ψηφιακού κράτους» άλλο τόσο θα γίνει και με το νέο νομοσχέδιο.

Το πόσο μεσάνυχτα έχει η πολυδιαφημισμένη κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών» και των «γκουρού του διαδικτύου» από ψηφιακό κράτος, αποτυπώθηκε στον απόλυτο βαθμό μέσα στην πανδημία. Η χώρα βρέθηκε σε lockdown και σε συνθήκες περιορισμένης φυσικής παρουσίας στην εργασία εδώ και έξι μήνες. Όλες οι ιδιωτικές εταιρίες, ακόμη και το τελευταίο μαγαζάκι, ανέπτυξαν μεθόδους και διαδικασίες εξ αποστάσεως εργασίας και εξυπηρέτησης. Τι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη των περισπούδαστων «βιογραφικών» στην κατεξοχήν ευκαιρία και ανάγκη για ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση; Σχεδόν τίποτε, αφού ελάχιστες φυσικές διαδικασίες μετατράπηκαν σε ψηφιακές, την ώρα που κρίσιμες συναλλαγές του πολίτη με τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία «κρέμασαν» με καταστροφικά αποτελέσματα. Ακόμη και η Διαύγεια, μέρα παρά μέρα, είναι «πεσμένη», η ανοιχτότητα των δεδομένων επιδεινώνεται η διαλειτουργικότητα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, η διαφάνεια καταρρέει.
Ακόμη χειρότερα τα πράγματα στην εκπαίδευση: Το τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς βρήκε το υπουργείο Παιδείας σε ένα χάος, να εξυπηρετείται από κάποιες -σαν έτοιμες από καιρό- χορηγίες και ουσιαστικά το τρίμηνο «χάθηκε» για τους μαθητές, που προσπαθούσαν  να αποκτήσουν πρόσβαση σε παρωχημένες και δυσλειτουργικές πλατφόρμες, που ο πολιτισμένος κόσμος εφάρμοζε  δεκαετίες πριν. Ένα ολόκληρο καλοκαίρι μετά, η σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς την παραμικρή βελτίωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, παρά μόνο με το ίδιο «ασύγχρονο φιάσκο»  που έκλεισε η προηγούμενη. Αλλά τώρα θα έχουν... παγουρίνο, που διαφημίζει σε πρωινάδικα η αρμόδια υπουργός.
Μπορεί οι επικοινωνιολόγοι να πλασάρουν τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της ΝΔ σαν hi tech περσόνες, βγαλμένες από φυλλάδια της ΔΑΠ, αλλά όταν έρχεται η πραγματικότητα, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός τους μοιάζει με ανέκδοτο.
Η μόνη διαδικασία του δημόσιου που κατάφερε να ενισχύσει ψηφιακά η κυβέρνηση ΝΔ σε έξι μήνες πανδημίας ήταν οι απευθείας αναθέσεις. Αυτό ξέρει, αυτό κάνει.
Ο καθένας στην τέχνη του...
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου