Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

«Δεν είναι αθώοι. Οι Ναζί στη φυλακή»



Τις τελευταίες ημέρες, η εικόνα μίας κόκκινης σαν από αίμα στάμπας έχει πλημμυρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το αίτημα κοινό «Οι Ναζί στη φυλακή». 
της Αναστασίας Παππά*
Η ανακοίνωση της ημερομηνίας, κατά την οποία θα εκφωνηθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής, αλλά και η δήλωση της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, ξεσήκωσε ένα κύμα συμπαράστασης από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας.
Με τις λέξεις «Δεν είναι αθώοι. Οι Ναζί στη φυλακή» πάνω σε κατακόκκινο φόντο, οι πολίτες διατρανώνουν την απαίτησή τους να καταδικαστούν οι Ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας απαιτεί όμως, κάτι πολύ παραπάνω από δικαίωση του Παύλου και των υπολοίπων θυμάτων των Ναζί Χρυσαυγιτών. Η καταδίκη των εγκληματιών θα αποτελέσει μία καθοριστική νίκη του Κράτους Δικαίου κατά του επελαύνοντος φασισμού. Θα ανακόψει αποφασιστικά την πορεία επανόδου του. Πρόκειται για μία βαθιά υπαρξιακή ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας.
Η Δικαιοσύνη αποτελεί ίσως το βασικότερο πυλώνα της Δημοκρατίας. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι η προστασία του Κράτους Δικαίου, το οποίο δε μπορεί να υπάρξει χωρίς αποτελεσματική δικαστική προστασία. Τη στιγμή που σύζυγος Εισαγγελέα βρίσκεται ελεγχόμενος για διαφθορά, έρχονται αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας οι οποίες ξηλώνουν σιγά σιγά το πουλόβερ της αντισυνταγματικότητας που εξυφαίνει η Κυβέρνηση, ορίζοντας ξανά τη Δικαιοσύνη ως προστάτη του λαού και του δημοσίου συμφέροντος. Σε μία περίοδο λοιπόν, κατά την οποία το κύρος της Δικαιοσύνης έχει αδιαμφισβήτητα πληγεί, είναι προφανές ότι η πολυαναμενόμενη απόφαση μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος με το οποίο θα αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτήν.
Δεν είναι όμως, μόνο ο θεσμός της Δικαιοσύνης που έχει τρωθεί. Βαρύ πλήγμα έχει δεχθεί η ίδια η Δημοκρατία. Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες κοιτούν με τρόμο καθώς καταπατώνται ή ακόμα και καταργούνται ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η συνεχιζόμενη αστυνομική αυθαιρεσία, η αντισυνταγματική διά νόμου κατάργηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, η επιβολή συντηρητικών πολιτικών με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης μετά τα μεσάνυχτα είναι μερικά μόνο παραδείγματα. 
Η απόδοση δικαιοσύνης λοιπόν, θα αναπτύξει εκ νέου το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ταυτόχρονα, θα δώσει το μήνυμα προς όσους επιθυμούν τον εκφασισμό μας, ότι η Δημοκρατία είναι ισχυρή και ότι η βούληση του Λαού και της εξουσίας που ασκείται στο όνομά του είναι η προστασία της. Θα διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο φασισμός δε θα περάσει.
Το αίτημα συνεπώς, «Οι Ναζί στη φυλακή» που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο αφορά την ίδια την καρδιά της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, που δεν είναι άλλη από την προάσπιση της Δημοκρατίας και τη νίκη ενάντια στο φασισμό ο οποίος για μία ακόμα φορά απειλεί να ρίξει τη χώρα στο χάος.
Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου, και μέγας διδάσκαλος, Ιωάννης Μανωλεδάκης έγραφε: «Τα πρόσωπα με τη λειτουργία και τη συμπεριφορά τους στον κοινωνικό χώρο δυναμώνουν ή αποδυναμώνουν τους θεσμούς. Η θεσμική κρίση σε ορισμένο τόπο και ιστορικό χρόνο δεν οφείλεται μόνο στην κακή χρήση της εξουσίας από τα πρόσωπα που την ασκούν, αλλά και στην παθητική αποδοχή αυτής της κατάχρησης από τα μέλη της κοινωνίας ή, ακόμα και στην ενεργητική συμβολή τους στη διατήρησή της. Σε μια Δημοκρατία η νομιμότητα δεν αποτελεί μόνο ευθύνη του κράτους, αλλά είναι υπόθεση του κάθε υπεύθυνου πολίτη, υπόθεση όλων μας.» 
Η Δημοκρατία είναι ένα δύσκολο πολίτευμα. Μόνο με επαγρύπνηση, κόπο και αγώνες κατακτιέται, κρατιέται και ανθίζει. Είναι ευθύνη όλων μας, πολιτών και φορέων εξουσίας, να την προστατεύσουμε.
Αυτή η βαθιά ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για περισσότερη, ποιοτικότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία, αποτυπώνεται ξεκάθαρα και δυνατά τις τελευταίες ημέρες.
Αυτή η φωνή όλων μας θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά στις 7 Οκτώβρη.. Για τον Παύλο, για τον Λουκμάν, για κάθε άνθρωπο που έπεσε θύμα των Ναζί της Χρυσής Αυγής, για μία σημαντική νίκη ενάντια στον φασισμό, μέχρι την οριστική του ήττα, θα είμαστε όλοι εκεί, πιστεύοντας ότι και οι Έλληνες Δικαστές θα σταθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων.
*Η Αναστασία Παππά είναι Δικηγόρος – Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας
κουτι πανδωρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου