Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

«Αγάπη μου, εξαφάνισα τη Θεσσαλονίκη»


«Αγάπη μου, εξαφάνισα τη Θεσσαλονίκη»

του Απόστολου Λυκεσά
Τέτοια περιφρόνηση η Θεσσαλονίκη δεν την έχει ξαναζήσει. Ούτε καν μια αναφορά στο όνομά της δεν είχε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μοναδική υπάρχει στους τίτλους της ομιλίας που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους: μίλησε στη Θεσσαλονίκη. Δυο μέρες τώρα, ο πρωθυπουργός και όσοι υπουργοί τον ακολούθησαν δεν είχαν τίποτα να πουν στην πόλη και τους ανθρώπους της. Σαν να απευθυνόταν σε χαχόλους, το μοναδικό που ακούστηκε στα διάφορα τραπέζια συζήτησης –ο Μωυσής να τα κάνει τέτοια- ήταν το «fly-over» του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος «τάισε» τα εμβρόντητα τοπικά μίντια με... μακέτες. Μεγάλη χαρά και «αυθεντικός» ενθουσιασμός που θα 'λεγε κι ο δήμαρχος μας...
Σαν μην έγινε τίποτα, ένας ολόκληρος χρόνος –από την περσινή ΔΕΘ-, ρίχτηκε στη θάλασσα της αμνησίας. Πού είναι τα λεωφορεία που θα κυκλοφορούσαν στην πόλη και θα απάλυναν τον καημό των πολιτών; Θα έρθουν μέχρι τέλους του χρόνου, υπόσχονται, χωρίς να διευκρινίζουν ότι αντικαθιστούν τις μεταχειρισμένες σακαράκες με άλλες μεταχειρισμένες, χρυσές σακαράκες, για τι οποίες, λένε, βάζουν και όρους να τις αγοράσουν κιόλας. 
Τι έγινε στο Μετρό; Τίποτα. Ασάλευτοι Θεσσαλονικείς παρακολουθούν το σίριαλ με την κατασκευαστική εταιρεία, τις κόντρες των μετόχων, τα σχέδιά τους, τις αιτήσεις αποζημιώσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων που ετοιμάζονται, τον σχεδιασμό της καταστροφής της ιστορικής μνήμης για την οποία κατά άλλα περηφανεύονται. 
Μια συνέντευξη έδωσε στην ΕΡΤ1 σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και, ευτυχώς, κόπηκε στο... SKYPE. Ήταν λύτρωση η διακοπή και για τον κ. Ταχιάο και για τους δημοσιογράφους και για τους τηλεθεατές.
Και ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το βράδυ την εξαφάνιση της Θεσσαλονίκης. Ούτε μια αναφορά έτσι για τους τύπους. Ούτε ένα νεύμα συμπάθειας. Σκληρή και απροσποίητη περιφρόνηση. Δεν είχε βέβαια και το κοινό, που πέρυσι τον έλουζε με χειροκροτήματα και πίστευε ότι  ο Μωυσής των μίντια θα τον οδηγούσε στην Χαναάν του μέλλοντος. 
Αλλά οι περσινοί χειροκροτητές είχαν εξαφανιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα όταν πολλοί από τους φορείς δεν είχαν κληθεί καν στις συσκέψεις και βγάλανε κάτι ανακοινώσεις σαν φωνούλες σε παιδικό δωμάτιο. Κάποιοι είχαν ξαμοληθεί να λένε «περιμένετε θα τα πει ο πρωθυπουργός στα τραπέζια της ΔΕΘ». Τραπέζια που ούτε καν στρώθηκαν στην πόλη, και δεν έφταιγε ο κορονοϊός. 
Έφταιγε το ΤΙΠΟΤΑ του ενός χρόνου που πέρασε. Φταίει που κανένας δεν μιλάει, η παρατεταμένη αφωνία, που πλέον δεν γίνεται κατανοητή ακόμη κι αν είναι πληρωμένη. Και φυσικά κανένας δεν περιμένει τίποτα στην αυριανή συνέντευξη Τύπου. Τίποτα  δεν πρόκειται να ειπωθεί για το επερχόμενο δράμα της πόλης, τη δήωσή της από το κενό οράματος και πράξης. Ακόμη και οι φιλοφρονήσεις της πλάκας –εκείνα τα παλιακά δήθεν ερωτικά- κόπηκαν.
Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, ένα ακόμα κατόρθωμα επιδείχθηκε ενώπιον όλων των Ελλήνων και ειδικότερα των Θεσσαλονικέων. Ο πρωθυπουργός μπορεί να το περηφανεύεται: «Αγάπη μου, εξαφάνισα τη Θεσσαλονίκη»!
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου