Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

"Εσείς φταίτε"



της Κατερίνας Μπρέγιαννη
Οι δήμοι φταίνε που δεν υπάρχουν καθαρίστριες στα σχολεία λίγες μέρες πριν το πρώτο κουδούνι. Η ΚΕΔΕ φταίει για τις μάσκες που η κυβέρνηση «έταξε», αλλά δεν φρόντισε να προμηθεύσει. Οι εκπαιδευτικοί θα φταίνε αν έχουμε κρούσματα στα σχολεία γιατί δεν τήρησαν τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και όχι ο ΕΟΔΥ που δεν πάει ούτε για ιχνηλάτηση ακόμα κι όταν υπάρχει κρούσμα σε εκπαιδευτικό.
Οι δημόσιες συναθροίσεις φταίνε και όχι τα πολυπληθή πάρτι πλουσίων ή ότι 25 παιδιά θα συνωστίζονται καθημερινά στις σχολικές τάξεις. Οι «ειδικοί» άλλωστε φταίνε γιατί δεν συνέστησαν «αποστάσεις» και αραίωση των μαθητών στις αίθουσες.
Η πανδημία φταίει για την κατάρρευση της οικονομίας, το ρεκόρ της ύφεσης, την αύξηση της ανεργίας και όχι τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση για τους μικρομεσαίους, τους μικροεπιχειρηματίες και την αγορά. Η πανδημία φταίει για την καταστρατήγηση του Εργατικού Δικαίου, που ο Γ. Βρούτσης, κατ’ επιταγή του ΣΕΒ, βρήκε ευκαιρία και ξεχαρβαλώνει ΠΝΠ με ΠΝΠ.
Για τη Μόρια φταίνε «οι προηγούμενοι», κι ας ήταν δημιούργημα του Σαμαρά. Φταίει η πολιτική των «ανοιχτών συνόρων», κι ας γίναμε ρεζίλι διεθνώς με τα πλαστικά οδοφράγματα του Μηταράκη που πήγε δήθεν να «τα κλείσει».
Για τη σημερινή «ντροπή» φταίνε οι τοπικές κοινωνίες που δεν συναίνεσαν να μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές. Φταίει η Γιόχανσον που δεν χρηματοδοτεί τα υψηλού κόστους «κλειστά κέντρα» που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Φταίνε οι αιρετοί που δεν θέλουν πρόσφυγες, κι ας επέλεξε η κυβέρνηση την τακτική τού εγκλωβισμού και της μη αποσυμφόρησης.
Κι ας ήταν επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο εκδιωγμός των ανθρωπιστικών οργανώσεων κατ’ εφαρμογή το δόγματος της αποτροπής ώστε η ζωή να γίνει ακόμα πιο δύσκολη για τους πρόσφυγες και να μην έρχονται στο νησί. Διότι, όπως όλοι γνωρίζουν, μια κουβέρτα, λίγο φαΐ και ένα μπουκάλι νερό, το ελάχιστο δηλαδή του ανθρωπισμού, μετατρέπει αίφνης την «κόλαση» σε θελκτικό «παράδεισο».
Και, τέλος, αν δεν θέλετε να φταίτε εσείς, τότε σίγουρα πρέπει να φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ήρθαν κυνηγημένοι στη χώρα μας αναζητώντας ένα κομμάτι γη να ακουμπήσουν για λίγο τα μωρά τους κι εμείς τους δείξαμε την «αγκαλιά» της Ευρώπης: στους δρόμους, δίπλα στα ΜΑΤ ή σε μια γωνιά ανάμεσα στους τάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου