Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Οι ευθύνες για τα γηροκομεία



του Πέτρου Κατσάκου
Άλλη μια τηλεδιάσκεψη είχε χθες ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς του και την επιστημονική επιτροπή για την πορεία της πανδημίας και, αν αξίζει κανείς να σταθεί σε κάτι από όσα ειπώθηκαν, είναι μια φράση του Σ. Τσιόδρα, ο οποίος φέρεται να είπε πως πρέπει «να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων στα γηροκομεία». Με ήδη διψήφιο αριθμό νεκρών σε γηροκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ήταν όντως καιρός να ασχοληθεί κάποιος και με την τύχη αυτών των ανθρώπων. Κι αφού δεν υπήρχε πρόβλεψη, ας υπάρξει στο μέλλον προσοχή.
Παρότι από την εμφάνιση της πανδημίας στον πλανήτη υπήρξαν πάμπολλα θλιβερά παραδείγματα γηροκομείων που μετατράπηκαν σε εκατόμβες νεκρών σε πολλές χώρες, στην Ελλάδα κανείς δεν έδειξε να προβληματίζεται για τις ειδικές ανάγκες των τροφίμων σε γηροκομεία χαρακτηρίζοντάς τα ως χώρους υψηλού κινδύνου και επιβάλλοντας την εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας.
Στην τύχη τους αφέθηκαν όλους αυτούς τους μήνες τα γηροκομεία, όπως και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά, και τώρα κάποιοι έρχονται και συστήνουν «ιδιαίτερη προσοχή», χωρίς όμως να εξηγούν τον τρόπο που οι συγκεκριμένες δομές θα θωρακιστούν από τη μετάδοση του ιού.
Τώρα που έχει ξεκινήσει ήδη το κακό και κανείς δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά δικαιολογίες όπως αυτή για τον εργαζόμενο που συναντήθηκε με έναν ξάδερφό του που είχε πάει σε μια συναυλία κ.λπ. κ.λπ., η «ιδιαίτερη προσοχή» δεν λέει απολύτως τίποτα όσο δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα προστασίας αυτής της ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας ανθρώπων όπως οι τρόφιμοι των γηροκομείων.
Τα συγκεκριμένα και αυστηρά μέτρα προστασίας θα ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους νεκρούς του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι και όσων άλλων έχασαν τις ζωές τους σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων της χώρας.
Συγκεκριμένα μέτρα και όχι συμβουλές και παραινέσεις θα ήταν μια ελάχιστη έκφραση συγγνώμης από μια Πολιτεία που, αντί να διδαχθεί από αντίστοιχες τραγωδίες σε άλλες χώρες, αδιαφόρησε και άφησε απροστάτευτα τα γηροκομεία και τους ηλικιωμένους.
Γιατί οι εκ των υστέρων ανακοινώσεις τής υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα γηροκομεία, όπως αυτές δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα, μόνο ως μέτρα προστασίας δεν μπορούν να εκληφθούν, αφού το μόνο που εξυπηρετούσαν ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση των κυβερνητικών λαθών στην αντιμετώπιση του προβλήματος των γηροκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου