Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Προανακριτική Επιτροπή: Επειδή δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου


της Σοφίας Αναστασίου
Μια «εικονική πραγματικότητα» των ποινικών διαδικασιών που τηρούνται στην χώρα μας επιχειρούν να διαμορφώσουν τα μέλη της πλειοψηφίας των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής στην λυσσαλέα προσπάθεια τους να εξοντώσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis με απώτερο στόχο την απαξίωση όσων έχουν καταγγείλει για την εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. 
Κι αυτό επιχειρούν να το πετύχουν «πατώντας» και στην στρεβλή αντίληψη ότι ο κόσμος στον οποίο απευθύνονται έχει «μνήμη χρυσόψαρου» σε αντίθεση βεβαίως με τους εισαγγελείς και δικαστές που αρνούνται να γίνουν αρωγοί στην εξόφθαλμη προσπάθεια καταπάτησης του ίδιου του νομικού πλαισίου που ισχύει στην χώρα μας αλλά και διεθνώς για τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων. 
Κι εξηγούμαστε:
Δεν είναι μια ούτε και δύο αλλά εκατοντάδες οι πολλοί σοβαρές ποινικές υποθέσεις για την διάπραξη βαρύτατων εγκλημάτων, όπως εμπορίας ναρκωτικών ή και κακουργημάτων του αποκαλούμενου «λευκού κολάρου», που διερευνήθηκαν και εν τέλει εξιχνιάστηκαν από τις αρμόδιες αστυνομικές, εισαγγελικές ,δικαστικές αρχές, μετά από μια ανώνυμη καταγγελία που έδινε πληροφορίες και κατευθύνσεις για τον εντοπισμό των δραστών. Ακόμα και πειθαρχικές έρευνες έχουν διαταχθεί σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων με αφορμή ανώνυμες καταγγελίες, πίσω από τις οποίες πολλές φορές κρύβονταν πρόσωπα εμπλεκόμενα σε σοβαρές υποθέσεις που είχαν συμφέρον να απαξιώσουν τους διώκτες τους μήπως και τελικά πέσουν στα μαλακά. Όπως και να είχε όμως οι έρευνες ξεκινούσαν, ενίοτε οδηγούσαν ακόμα και σε άνοιγμα τηλεφώνων, και δεν είναι λίγες οι φορές που έβγαζαν και «μεγάλους λαγούς».
Και κανείς βέβαια δεν είχε διανοηθεί να αμφισβητήσει και να απαξιώσει αποτελέσματα ερευνών πίσω από τις οποίες κρυβόταν ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης που τις περισσότερες φορές δεν αποκτούσε ποτέ ταυτότητα.
Μέχρι που κάποιοι πολίτες, όχι ανώνυμα αλλά με το προσωπάκι τους και τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητας τους αψήφησαν του κινδύνους κι αποφάσισαν να καταγγείλουν σημεία και τέρατα για την "πολιτική συμμετοχή" στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης , το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένα γεγονότα, που υποστηρίζονται και από έγγραφα στοιχεία, για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Και οι οποίοι για απολύτως εύλογους λόγους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων .
Ε λοιπόν αυτοί και μόνο, από το σύνολο των μαρτύρων που έχουν δώσει καταθέσεις - φωτιά με τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας τους, έπρεπε να ριχτούν στον Καιάδα.
Με το πρόσχημα ότι είναι «κουκουλοφόροι», (λες και δεν είναι ο ίδιος ο νόμος που διευθετεί αυτή την απολύτως θεμιτή διεθνώς διαδικασία), φτιάχτηκαν τερατώδη αφηγήματα, ακόμα κι από αυτούς που τους κατηγόρησαν ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν εξεταστεί σχετικά και από το FBI.
Παραβλέποντας σκόπιμα και αυτογελοιοποιούμενοι το απολύτως οξύμωρο στο οποίο στηρίζουν τις κατηγορίες τους σε βάρος των δύο αυτών ταλαίπωρων πολιτών, που παρ' όλες τις επιθέσεις και απειλές στέκονται ακόμα όρθιοι και δεν παίρνουν πίσω ούτε γραμμή από τις καταθέσεις τους.
Παραβλέποντας το γεγονός ότι ο ισχυρισμός πως πρόκειται για τους μάρτυρες του FBI ενισχύει την σοβαρότητα των καταγγελιών τους, και κατ' επέκταση την αξιοπιστία τους, καθώς είναι σε όλους γνωστό από τι διαδικασίες ελέγχου περνούν οι Αμερικανοί τους μάρτυρες τους μέχρι να αποφασίσουν να τους εντάξουν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, που τουλάχιστον εκεί λειτουργεί απόλυτα και κανείς εμπλεκόμενος δεν διανοείται ούτε καν να ψελλίσει τραγελαφικές απειλές περί... ξεκουκουλώματος και ποινικών ευθυνών.
Εδώ όμως είναι η χώρα που ανθεί η «φαιδρά πορτοκαλέα» και οι συμπεριφορές πάνε «πακέτο» με τα συμφέροντα. Πόσω μάλλον όταν είναι και απολύτως προσωπικά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου