Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Αντιγράφοντας τον Όρμπαν και την Θάτσερ



του Μάκη Κοψιδη
Ορμπαν και Θάτσερ. Καμία απολύτως σχέση δεν έχουν. Και όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρνει να τους …συνδέσει. Αρκεί κανείς να δει το αφήγημα και την πολιτική πρακτική του και θα διαπιστώσει με πόση πιστότητα εφαρμόζει τα δόγματά τους.
Στο προσφυγικό ο  Κυριάκος παρέλαβε την Μόρια με 5.600 ανθρώπους και την έφτασε στους 20.000. Πως το κατάφερε; Απλά εφάρμοσε το δόγμα «εξαθλιώστε τους για να μην έρχονται». Για να το καταφέρει απέκοψε τα νησιά σταματώντας την μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Αλλωστε κατά τον Μηταράκη οι μεταφορές προσφύγων στην ενδοχώρα αλλοιώνουν τον πληθυσμό της χώρας.  Αποτέλεσμα της παραπάνω πρακτικής της κυβέρνησης είναι η τραγική κατάσταση στα νησιά, όπου και οι πρόσφυγες αλλά και οι τοπικές κοινωνίες δοκιμάζονται σκληρά.  Αν προσθέσεις τους θαλάσσιους φράκτες, το χάιδεμα των ακροδεξιών και των ταγμάτων εφόδου που επιτίθενται στους πρόσφυγες, τότε βλέπεις με πόση αξιοπιστία μεταφέρει την λογική Ορμπαν στην Ελλάδα.   
Αν όμως  στο προσφυγικό αντιγράφει τον Ορμπαν, στην οικονομία αντιγράφει την Θάτσερ. Το δόγμα της,  «μείωση του  εργατικού κόστους, αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυση του επιχειρηματικού κέρδους», ο Κυριάκος το θεωρεί ..ευαγγέλιο. Και μάλιστα «επιστημονικό». Ετσι η  αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% για το 2021  που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι  «αντιεπιστημονική», «αυθαίρετη» και «λαικίστικη», παρά το γεγονός ότι θα ενίσχυε το εισόδημα περισσότερο του  ενός εκατομμυρίου  πολιτών. Αντίθετα «επιστημονική» θεωρεί την κατά 22% μείωσή του κατώτατου (και 32% για τους νέους) που η ΝΔ νομοθέτησε μέσα σε μία νύχτα.
Μπορεί  η προεκλογική του υπόσχεση ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, να αποδεικνύεται ότι ήταν άλλο ένα ψέμα. Όμως είναι απόλυτα συνεπής στις «υποχρεώσεις» του απέναντι στον ΣΕΒ, τις οικονομικές ελίτ, στους βαρόνους των μέσων ενημέρωσης που τον στηρίζουν. Αλλά και απόλυτα συνεπής στον ιδεολογικό στόχο του που δεν είναι άλλος από την μετάλλαξη  της ΝΔ   σε ένα μόρφωμα με θατσερικό αλλά και ακροδεξιό πρόσημα. Με άλλα λόγια ο Κυριάκος πέτυχε ένα ιδεολογικό κατόρθωμα . Την απόλυτη… σύζευξη του  Ορμπαν με την  Θατσερ.  Μπράβο του.
LEFT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου