Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Aντίο Tesla! Οι επενδύσεις που δεν ήρθαν ποτέ…


του Γιώργου Στάμκου
Η Tesla πάει Βουλγαρία! Αν και ο λαλίστατος Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης διαφήμισε επένδυση του αμερικανικού κολοσσού στο χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των μπαταριών λιθίου, τελικά η Tesla “κούνησε μαντηλάκι” κι αυτή. Πάει λοιπόν στη γειτονική Βουλγαρία, όχι μόνο για εργοστάσιο κατασκευής ανταλλακτικών της, αλλά και για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής αυτοκινήτων ή μπαταριών.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Emil Karanikolov, αποκάλυψε ότι έχει επέλθει συμφωνία στα βασικά σημεία με την Tesla του Elon Musk για αυτή την επένδυση, τη μεγάλη. Υπενθυμίζουμε πως το 2018 η Tesla ανακοίνωσε αρχική επένδυση στην Ελλάδα και προχώρησε στην σύσταση ελληνικής εταιρίας, της Tesla Greece, για την ακρίβεια έναν ερευνητικό κόμβο. Ωστόσο δεν υπήρξε συνέχεια.
Όσο για την Ελλάδα το, πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ”τσουνάμι επενδύσεων” όχι μόνον δεν έρχεται, αλλά παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες τάσεις αποεπένδυσης (και αύξησης της ανεργίας από το Νοέμβριο και μετά, μείωση του τζίρου της αγοράς κ.ά.), όσο φορολογικά κίνητρα και γενναιόδωρες φοροελαφρύνσεις να παρέχουν στους “επενδυτές”. Κατά τα άλλα “βγάζουν από τη μύγα ξύγκι” για να δώσουν 20 Ευρώ το μήνα αύξηση στο βασικό μισθό, αν και είμαστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που ο βασικός μισθός μειώθηκε αντί να αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια (2010-2020).
Όσα “νεοφιλελεύθερα γιατροσόφια” κι αν εφαρμόσουν οι κυβερνώντες, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανέβει στην επενδυτική κλίμακα και να προσελκύσει σοβαρές και παραγωγικές επενδύσεις, όπως η Tesla. Όχι φυσικά επειδή έχει υψηλό βασικό μισθό και γενικώς υψηλό εργασιακό κόστος και υψηλή φορολογία. Το αντίθετο.
Δεν έρχονται επειδή μια χούφτα ολιγαρχών έχουν μοιράσει προ πολλού την “πίτα” στην Ελλάδα, έχουν ορίσει με συρματοπλέγματα τα “φέουδά” τους και δεν αφήνουν κανένα, εγχώριο ή ξένο επενδυτή, να παρεισφρήσει. Επειδή τους απωθεί η παλινόρθωση του κομματικού κράτους, ο νεποτισμός, η διαφθορά, η γραφειοκρατία, οι “στημένοι διαγωνισμοί”, η ευνοιοκρατία, η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία κλπ. που ξαναζούν χρυσές εποχές στην Ελλάδα του 2020, παρά την οδυνηρή Κρίση που περάσαμε…
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου