Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Ο,τι γουστάρει η πλειοψηφία θα γίνει


Ο,τι γουστάρει η πλειοψηφία θα γίνει

του Τάσου Παππά
Είσαι πλειοψηφία; Φτιάξε μια εξεταστική ή προκαταρκτική επιτροπή. Ακόμη κι αν δεν πετύχεις να σύρεις τους αντιπάλους σου στο Ειδικό Δικαστήριο, θα έχεις την ευκαιρία για κάμποσο διάστημα να τους πελεκάς αλύπητα. Η εμπειρία που έχουμε στην Ελλάδα από τη λειτουργία αυτών των επιτροπών δεν είναι καθόλου καλή. Οι βουλευτές -μέλη των κομμάτων- καλούνται να φορέσουν κοστούμι εισαγγελέα και να απονείμουν (τρόπος του λέγειν) δικαιοσύνη. Γίνεται; Δεν γίνεται.
Αν ο εγκαλούμενος ανήκει στη μειοψηφία, οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους -δεν θα διστάσουν να φλερτάρουν ακόμη και με κραυγαλέες παρατυπίες- προκειμένου να τον ενοχοποιήσουν. Αντιθέτως οι βουλευτές της μειοψηφίας θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων προκειμένου να αθωώσουν τον σύντροφό τους -ακόμη κι αν τα γεγονότα βοούν για την εμπλοκή του- και θα καταγγείλουν τους ανταγωνιστές τους για προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Και τι έχουμε δει μέχρι τώρα; Κάθε κόμμα και διαφορετικό πόρισμα, αν πρόκειται για εξεταστική, κάθε κόμμα και διαφορετική εισήγηση στην Ολομέλεια και στο δικαστικό συμβούλιο αν πρόκειται για προκαταρκτική-προανακριτική.
Η εικόνα που σχηματίζουν οι πολίτες κάθε άλλο παρά κολακευτική είναι για τη συμπεριφορά των βουλευτών-εισαγγελέων. Παρακολουθώντας τις εργασίες της προκαταρκτικής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Novartis διαπιστώνεις ότι και σ’ αυτήν την περίπτωση έχουμε μία από τα ίδια. Πόσο ανιδιοτελείς εισαγγελείς είναι οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αφού είναι βέβαιοι -άλλωστε υπάρχουν οι δημόσιες δηλώσεις τους πριν γίνουν μέλη της επιτροπής- ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis, παρά μόνο σκευωρία και ότι ο Παπαγγελόπουλος είναι αυτός που σχεδίασε και εκτέλεσε τη σκευωρία;
Πόσο ανιδιοτελείς εισαγγελείς είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει σκάνδαλο με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και ότι δεν υπάρχει ίχνος σκευωρίας; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Και οι μεν και οι δε βρίσκονται στην επιτροπή για να υπηρετήσουν τη γραμμή των κομμάτων τους. Επίσης και τούτη τη φορά η πλειοψηφία κάνει ό,τι γουστάρει. Για παράδειγμα:
● Δεν ήθελαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τον Πολάκη και τον Τζανακόπουλο στα πόδια τους, γιατί θα τους έκαναν τη ζωή δύσκολη, αποφάσισαν να τους απομακρύνουν από την επιτροπή και τους έχρισαν μάρτυρες. Εσκουξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν κατάφεραν τίποτε. Είναι μειοψηφία.
● Σκέφτονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνουν να εξαιρεθεί ο βουλευτής της Ν.Δ., Αθ. Πλεύρης, επειδή είναι συνήγορος του Σαμαρά, ο οποίος έχει μηνύσει τον Παπαγγελόπουλο και δεν μπορεί ο κ. Πλεύρης να είναι και μέλος της επιτροπής που ερευνά τον Παπαγγελόπουλο. Μάταιος κόπος. Θα είναι σαν να απευθύνονται σε εξωγήινους. Μα υπάρχει το προηγούμενο με τους Πολάκη - Τζανακόπουλο θα αντιτείνει κάποιος. Ε και; Η πλειοψηφία έχει άλλη γνώμη.
● Επειδή οι μαρτυρίες των εισαγγελέων Ράικου και Αγγελή δεν έφεραν τα προσδοκώμενα για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος μανιπουλάρει τις διαδικασίες για λογαριασμό του κόμματός του και της Ν.Δ., σκαρφίστηκε την ιδέα να κληθεί η κ. Τουλουπάκη όχι ως μάρτυρας, όπως είχε αποφασίσει η επιτροπή, αλλά ως ύποπτη. Ακούγεται παράτυπο; Καμία ενόχληση. Αν θέλει η πλειοψηφία, θα γίνει. Φαντάζει προβληματικό νομικά; Σιγά τα ωά. Η πλειοψηφία έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Θα το μάθουμε σήμερα.

Ανάγωγα

Μπάχαλο με τις εκλογές των Δημοκρατικών στην Αϊόβα. Παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα που εφαρμόστηκε. Ο πρόεδρος των Δημοκρατικών στην Αϊόβα, Τρόι Πράις, επέρριψε την ευθύνη σε ένα «λάθος του κώδικα», αλλά διαβεβαίωσε πως τα αποτελέσματα υπάρχουν γραμμένα σε χαρτιά. Μάλιστα. Η προηγμένη τεχνολογία ηττήθηκε κατά κράτος. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τα πρωτόγονα μέσα και θα σώσουν την κατάσταση. Ο παλιός είναι αλλιώς...
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου