Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

...και νόμο δεν εκράτεις


...και νόμο δεν εκράτεις

της Άντας Ψαρρά
Ηταν Φεβρουάριος του 2018, όταν ξεκίνησε η οργανωμένη εκστρατεία αμφισβήτησης του νόμου που προβλέπει την ιδιότητα προστατευόμενου μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με αφορμή την υπόθεση Novartis.
Ολα ξεκίνησαν όταν δόθηκαν καταθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες πρώην κυβερνητικοί παράγοντες είχαν εμπλοκή στο μεγάλο σκάνδαλο. Από τη στιγμή εκείνη άρχισε ο πόλεμος της κουκούλας από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ ήδη μετά τις εκλογές όλα έδειχναν ότι τα δυο κόμματα είχαν προαποφασίσει να καταστρατηγήσουν τον νόμο που είχαν οι ίδιοι ψηφίσει στη Βουλή με τις τροποποιήσεις που έγιναν επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Τα καλυμμένα χαρακτηριστικά νομοθετήθηκαν το 2014 και για τα εγκλήματα διαφθοράς και βλάβης δημόσιου συμφέροντος. Μέχρι το 2014 οι μάρτυρες προστασίας προβλέπονταν αποκλειστικά και μόνο για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του 2014, έπειτα από έγκριση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει το έργο των Εισαγγελέων Εγκληµάτων Διαφθοράς, χαρακτηρίζεται ως μάρτυς δηµοσίου συµφέροντος όποιος συµβάλλει ουσιωδώς, µε τις πληροφορίες που παρέχει στις διωκτικές αρχές, στην αποκάλυψη και δίωξή τους.
Ο νόμος επίσης προβλέπει ότι μόνο ο αρμόδιος εισαγγελέας μπορεί να ανακαλεί τη συγκεκριμένη πράξη σε οποιοδήποτε στάδιο αν κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που τον οδήγησαν στην έκδοσή της.
Τελικά, έπειτα από δυο χρόνια, εκείνοι που συνέταξαν και ψήφισαν τον νόμο προκειμένου να ακυρώσουν καταθέσεις που αναδεικνύουν ευθύνες πολιτικών φαίνεται ότι πάση θυσία θέλουν να τον παραβιάσουν.
Ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Παναγιώτης Βρυώνης, γνώστης ευρωπαϊκών και αμερικανικών νομικών ζητημάτων, για το θέμα των μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος τόνιζε στο ΑΠΕ τον Ιανουάριο του 2019 ότι πριν από τη Novartis, ο νόμος του 2014 εφαρμόστηκε σε υπόθεση υπαλλήλου μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης όπου ο μάρτυρας έλαβε (το 2015) την ιδιότητα του Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος.
Μάλιστα με τις ουσιώδεις -κατά τον αντεισαγγελέα εφετών- πληροφορίες που παρείχε ο εργαζόμενος συνέβαλε στην αποκάλυψη εγκλημάτων διαφθοράς. Προφανώς όμως εφόσον δεν υπήρχε στην υπόθεση εκείνη ονοματάκι υπουργού όλα κύλησαν... ομαλά και με τη βούλα του νόμου.
Το ίδιο ομαλά κύλισε στο δικαστήριο και η κατάθεση από την ΓΑΔΑ των προστατευόμενων μαρτύρων στη δίκη της Χρυσής Αυγής παρά τις φωνές των συνηγόρων των κατηγορουμένων.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου