Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Το «δόγμα του σοκ» αντί για «δίκαιη μετάβαση»


Η καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων στην Πτολεμαΐδα, για την παρουσία των Κ. Χατζιδάκη και Α. Γεωργιάδη σε «ημερίδα για την ενέργεια», ανέδειξε τόσο τις καταστροφικές συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης που επιχειρεί η κυβέρνηση για μια ολόκληρη περιφέρεια όσο και τον άκομψο τρόπο, με τον οποίο προσπαθεί να την επιβάλει.
Ο αρχικός σχεδιασμός για απολιγνιτοποίηση στην παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προβλεπόταν για το 2050, στη συνέχεια συζητήθηκε η επίσπευσή της προς το 2038 ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ, τη μεταφέρει βίαια στο 2023, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας σχεδιασμός.  Δεν βασίζεται σε καμία περιβαλλοντική ευαισθησία αλλά εξυπηρετεί ξεκάθαρα άλλα ενεργειακά συμφέροντα και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Η Ελλάδα έχει απειροελάχιστη συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου ενώ, αντίθετα, η πρωταθλήτρια της ρύπανσης Γερμανία, τοποθετεί τη δική της απολιγνιτοποίηση πολύ αργότερα.
Η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη υπήρξε η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης στην κατεστραμμένη μεταπολεμικά Ελλάδα, η φτηνή ενέργεια συνεχίζει να αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της οικονομίας ενώ στην πορεία των δεκαετιών όλη η Δυτική Μακεδονία εξαρτάται αποκλειστικά από τη λειτουργία των εργοστασίων, η παύση των οποίων θα είχε ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, τοπικά. Αλλά και σε εθνικό επίπεδο, το μέλλον της χώρας είναι σκοτεινό όταν θα πάψει να είναι αυτόνομη ενεργειακά, θα εξαρτάται από συγκεκριμένες μορφές ενέργειας και ιδιώτες παραγωγούς.  
Φυσικά, ο περιορισμός των ρύπων και και η ευαισθησία για την κλιματική αλλαγή, επιβάλλουν τη σταδιακή μετάβαση σε άλλες πιο «καθαρές» μορφές, όμως η βεβιασμένη αυτή κίνηση της κυβέρνησης που ονομάζει σχεδόν ειρωνικά «δίκαιη μετάβαση», εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, καταστρέφοντας ένα ακόμη δημόσιο κολοσσό, δεν περιλαμβάνει τον παραμικρό σχεδιασμό για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την αντιμετώπιση των απίστευτων κοινωνικών συνεπειών και την έκρηξης της ανεργίας. Και θα ήταν φυσικά αδύνατο αυτό να γίνει σε μόλις 3 χρόνια !  Άλλωστε δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνει με την προκλητική του αυθάδεια ότι «το σχέδιο της επένδυσης για το Ελληνικό θα ωχριά μπροστά σε αυτό που σχεδιάζουμε στην Δυτική Μακεδονία». Όσο είδαμε κεφάλαια και μπουλντόζες στο Ελληνικό, άλλο τόσο θα δούμε και στη Δυτική Μακεδονία.
Η κυβέρνηση και οι υπουργοί που μισούν κάθε τι δημόσιο, μεθοδεύουν ένα τεράστιο αναπτυξιακό και κοινωνικό έγκλημα και θα υποθηκεύσει συνολικά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η αναγκαία, περιβαλλοντικά, μετάβαση απαιτεί σχεδιασμό για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου, επενδύσεις σε νέες μορφές ανάπτυξης της περιοχής και φυσικά χρόνο. Το δόγμα του σοκ, που επιβάλει η ΝΔ, μαρτυρά και τις πραγματικές προθέσεις της.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου