Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Τώρα που βρήκαμε Παπα(γγελόπουλο), ας «θάψουμε» 5-6 σκάνδαλα!


Η προσωρινή- ανακωχή για τα ποδοσφαιρικά ζητήματα, εν αναμονή των αποτελεσμάτων που πραγματικά θα έρθουν από τις επαφές της κυβέρνησης με τα διεθνείς αρχές, ο αντιπερισπασμός του προσφυγικού με της "κακές" ΜΚΟ αλλά, κυρίως, η συντονισμένη πολιτική και μιντιακή απόπειρα να "ξεπλυθούν" όλα τα μεγάλα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών, και άρα επιχειρηματίες και πολιτική τάξη, μέσα από την προανακριτική της υποτιθέμενης "σκευωρίας" novartis, ξεχωρίζουν στον κυριακάτικο τύπο.
Όλα τα σκάνδαλα "σκευωρίες"
Το προφανές σχέδιο "διεύρυνσης" του κατηγορητηρίου στην υποτιθέμενη "σκευωρία" μέσα από την Προανακριτική Παπαγγελόπουλου, όπως μαρτυρούν οι "ξαφνικές" καταθέσεις εισαγγελέων που "θυμούνται" παρεμβάσεις του πρώην υπουργού σε μια σειρά από υποθέσεις, αποτυπώνονται και σε δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου. Έτσι φαίνεται προσπάθεια να εμφανιστούν ως "σκευωρία" μια σειρά από μεγάλα σκάνδαλα και να ξεπλυθούν διάφορες υποθέσεις από την υπόθεση Βγενόπουλου μέχρι και τη Λίστα Λαγκάρντ. Παρότι το σενάριο να κατασκευάστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ σκάνδαλα που διερευνήθηκαν πολύ πριν, δεν είναι ισχυρό, φαίνεται ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος πιέζει για τις δικές του υποθέσεις, αν κρίνει κανείς από τα επίμονα δημοσιεύματα του Βήματος ώστε να συμπεριληφθεί ακόμη και η υπόθεση NOOR 1.
Πιο αναλυτικά, στο ΒΗΜΑ αναφέρεται:
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες  επιβεβαιώνουν ότι η υπόθεση θα φτάσει  μέχρι τέλους. Η νομική διαφωνία που έχουν με το ΚΙΝΑΛ, προσθέτουν, για την ερμηνεία του νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης αλλά το πότε κατηγορείται το  Συνδεόμενο πρόσωπο μαζί με τον υπουργό. Επιπλέον, για τη σε βάθος ότι για διαλεύκανση της υπόθεσης πιέζει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι από την αρχή είχε υποστηρίξει πως πρόκειται για συμμορία. Στην προκαταρκτική επιτροπή, οι τέσσερις εισαγγελείς έχουν εμπλέξει τον κ. Παπαγγελόπουλο στον χειρισμό των υποθέσεων Βγενόπουλου, Τράπεζας Αττικής, λίστας Λαγκάρντ και Noor 10, εξ ου και θεωρείται αναγκαία η επέκταση του κατηγορητηρίου.
Ακόμη πιο επίμονος στο σενάριο της σκευωρίας και του "παρακράτους" (ο νέος όρος που εφευρίσκεται μάλλον) ο Γιάννης Πρετεντέρης αφιερώνει τη στήλη του προσπαθώντας να τεκμηριώσει την "αγγελική" φύση του επιχειρηματικού και πολιτικού κατεστημένου, του ιδιοκτήτης της εφημερίδας συμπεριλαμβανομένου αλλά και το μένος όλων αυτών εναντίον των ελάχιστων ανεξάρτητων δημοσιογράφων που ερευνούν τις υποθέσεις τους.
Αντίστοιχες είναι οι αναφορές στην Καθημερινή, που μιλά για σύγκληση της Βουλής, που θα πάρει τη σχετική απόφαση και δίνει μεγάλη βαρύτητα στα στοιχεία που παρουσιάζουν μάρτυρες όπως η πρώην εισαγγελέας Τσατάνη, που συνδέει τον Παπαγγελόπουλο με τους "πυρήνες της φωτιάς" (!) και έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά από τον Άρειο Πάγο για τις μεθοδεύσεις της ώστε να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση Βγενόπουλου.
Ευσεβείς πόθοι ή στο ίδιο αδιέξοδο με το Ποδόσφαιρο
Οι μιντιάρχες και ταυτόχρονα ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ δεν "ανοίγουν" τα χαρτιά τους αυτή την Κυριακή, μετά την καταιγίδα των πρώτων ημερών και τις παλλινωδίες της κυβέρνησης που συνεχίζονται. Παρότι είναι σαφές ότι η περίφημη τροπολογία-ανέκδοτο είναι πια παρελθόν, υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία. Η πλευρά Σαββίδη μέσω του Έθνους συνεχίζει να πυροβολεί τον Λ. Αυγενάκη, που όμως η κυβέρνηση έχει παροπλίσει. Η πλευρά Μαρινάκη με ρεπορτάζ και αρθρογραφία αλλά και η πλευρά Αλαφούζου, που μεσοβδόμαδα, προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια με την "αμνησία" του στη δίκη Μαρινάκη, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει από τις συναντήσεις της να πάρει τον έλεγχο του ποδοσφαίρου από τις αυτοδιοίκητες αρχές του και, πρακτικά, να το επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού.
Γράφει η Καθημερινή για τους πυλώνες της συμφωνίας:
"Πρώτον, στην αλλαγή του τρόπου εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ. Πλέον, θα αναδεικνύεται από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα, Που δεν θα είναι δυνατόν να ελεγχθεί από κάποιο ποδοσφαιρικό σωματείο. Επίσης, θα προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση των Ενώσεων  ώστε να διασφαλίζεται αποτελεσματικότερα η «ανεξαρτησία" τους.  Δεύτερον, στο θέμα της διαιτησίας, πρόθεση είναι να υπάρξει ανεξαρτητοποίησή της και πλήρns αυτονόμηση από την ΕΠΟ, με- επικεφαλής Ευρωπαίο παράγοντα του ποδοσφαίρου. Τρίτον, οι προτάσεις της UEFA θα τεθούν υπόψη των ΕΠΟ και Super League και εάν δεν γίνουν δεκτές η πολιτεία είναι αποφασισμένη να θεσμοθετήσει  άμεσο αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Στο κείμενο αποκαλύπτονται μεν οι προθέσεις της κυβέρνησης για να παρέμβει πολιτικά και να αποκλείσει τον Σαββίδη που ασκεί ιδιαίτερη επιρροή στα ποδοσφαιρικά όργανα, όπως και τον τρόπο  που θα θέσει τον εκβιασμό της. Πλην όμως, όσα αναφέρονται ως λύσεις ανάγονται σε ένα ποδόσφαιρο και ένα κυβερνητικό εναγκαλισμό που έχει πάψει να υφίσταται σε Ελλάδα και Ευρώπη για πάνω από 25 χρόνια. Τη "συμφωνία" Γεραπετρίτη πάντως, αμφισβητούν εφημερίδες που βρίσκονται μακριά από τα συμφέροντα των ΠΑΕ που κάνουν λόγο για "φιάσκο"  από την επίσκεψη στην Ελβετία.

ΟΙ ΜΚΟ στο πύρ το εξώτερο αλλά και "φίλια πυρά"
Η νέα επικοινωνιακή διαφυγή της κυβέρνηση για το προσφυγικό, η δαιμονοποίηση των ΜΜΕ ξετυλίγεται ευκρινώς στον φιλοκυβερνητικό τύπο της Κυριακής. Μάλιστα εκτός από τα συνήθη δημοσιεύματα που στοχοποιούν για διάφορα ζητήματα, εντύπωση προκαλούν και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πακτωλό χρημάτων που διαχειρίζονται. Υπενθυμίζεται ότι στις ίδιες εφημερίες ένα χρόνο πριν, οι πόροι του προσφυγικού ήταν "σκάνδαλο" της τότε κυβέρνησης, τώρα όμως είναι των ΜΚΟ !
Απρόσμενο πάντως για την κυβέρνηση ότι μέσω των σελίδων του Βήματος ο Γ. Παπαχρήστος, που είχε προειδοποιήσει και μεσοβδόμαδα, επιτιθέμενος στο Γ. Γεραπετρίτη, κάνει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού και περιγράφει αρκετά ρεαλιστικά την κατάσταση και τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης. Γράφει με τίτλο "Δεν πάει άλλο": Απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική αντιμεώπιση του προβλήματος, η οποία δυστυχώς - και αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι η ΝΔ ήταν παντελώς απροετοίμαστη και κατελήφθη εξ απίνης τον Ιούλιο - δεν υφίσταται, ακόμη και τώρα . Το λάθος της κατάργησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η εκ των υστέρων διόρθωσή του με τη δημιουργία εκ νέου του υπουργείου, δεν λύνει φυσικά το πρόβλημα. Ούτε οι εκκλήσεις προς τους ευρωπαίους εταίρους να επιδείξουν την περίφημη αλληλεγγύη το λύνουν. Ούτε οι παρακλήσεις προς την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί από τη στιγμή που η κυβέρνηση πρώτη θα κατανοήσει ότι οι άνθρωποι αυτοί που θέλουν όλοι, μα όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, να φύγουν για τον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά, πρέπει να εκπαιδευτούν στην ιδέα ότι εδώ θα μείνουν. Εδώ. Και πως θα πρέπει να εργαστούν, τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε ελληνικά σχολεία, και οι ίδιοι να αποκτήσουν μια κανονική ζωή.
Καλά τα γράφει αλλά το θέμα είναι πώς να τα εξηγήσει αυτά η κυβέρνηση στην κοινή γνώμη που πότισε με μίσος και ρατσισμό επί αρκετά χρόνια....
To σκάνδαλο με τις νέες ταυτότητες
Στο Documento αναδεικνύεται ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και συμπολιτευόμενες εφημερίδες, αφού συγκρούονται επιχειρηματικά συμφέροντα , και δεν είναι άλλο από τον περιβόητο διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες που φαίνεται ότι θα είναι ένα από τα μεγάλα σκάνδαλα της περιόδου Μητσοτάκη.
"Η πρώτη πράξη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η ματαίωση του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες. Ούτε αποφάσεις για εθνικά θέματα ούτε ενέργειες για άλυτα προβλήματα. Η ματαίωση του διαγωνισμού που ήταν στο τελικό στάδιο παραξένεψε πολλούς, αλλά όχι όσους γνώριζαν και πίστευαν ότι η κυβερνητική πρεμούρα σχετίζεται με οποιος θα πάρει τη δουλειά. Οι πιο καχύποπτοι δικαιώθηκαν. Στις 3 Μαρτίου 2020 οι εταιρείες θα καταθέσουν την προσφορά τους για τον νέο διαγωνισμό, ο οποίος είναι φωτογραφικός. Οπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι πολλών εταιρειών οι οποίες κατέθεσαν τις προτάσεις τους στον προηγούμενο διαγωνισμό που ματαιώθηκε, με διάφορες προφάσεις έχουν μπει εκ του περισσού προδιαγραφές που φωτογραφίζουν δύο εταιρείες και τις θυγατρικές τους. Ντίλερ και σκιώδης αντιπρόσωπος των εταιρειών που θα κερδίσουν απ' ό,τι - φαίνεται τον διαγωνισμό, αφού είναι απαγορευτικός για τις άλλες εταιρείες, είναι πρόσωπο που εμπλέκεται σε μια περίεργη προμήθεια συστημάτων επικοινωνίας ας της ΕΛΑΣ, το οποίο δεν κρύβει τη σχέση και τις επαφές του με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Το ίδιο πρόσωπο ελέγχεται και για υπόθεση δανείων συστημικής τράπεζας μέσω εικονικών εταιρειών και περίεργων δανειοδοτήσεων. Ο νέος διαγωνισμός για τις ταυτότητες αναμένεται να ανεβάσει το κόστος κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ως στο οικείο του ρεπορτάζ παραθέτουμε και το γεγονός ότι λίγο πριν από την ολοκλήρωση της έρευνάς μας προωθήθηκαν σε δημοσιογράφους του Documento διάφορα μηνύματα πως οι εκλεκτοί του Μαξίμου έχουν την καλή πρόθεση να βοηθήσουν την εφημερίδα με προσφορές αν αφήσει να εξελιχθούν τα πράγματα ως έχουν. Η απάντησή μας νομίζω είναι αντιληπτή.
Πάντως σε αντίθεση με τις απόπειρες "ξεπλύματος" ποινικών υποθέσεων και σκανδάλων , το Documento παρουσιάζει πτυχές από τις υποθέσεις μεγάλης ατιμωρησίας σε μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα, σχέσεις επιχειρηματιών με πολιτικούς αλλά και τον υπόκοσμο, όπως αποκαλύφθηκε τη δράση της "μαφίας του Κορυδαλλού" και τα συμβόλαια δολοφονιών, που δεν έχουν διαλευκανθεί ακόμη από τη Δικαιοσύνη.
Όχι Oruc Reis αλλά ΣΥΡΙΖΑ
Φυσικά οι νέες γκάφες στα ελληνοτουρκικά και το ORUC REIS υποβαθμίζονται στο συμπολιτευόμενο τύπο, όπου όμως υπάρχουν εκτενή ρεπορτάζ - όχι αδικαιολόγητα- για το μεγάλο κύμα εσωστρέφειας που πλήττει το ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου του αλλά και αρνητικά δημοσιεύματα για την προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που φαίνεται στον ορίζοντα, σε επίπεδο ηγεσίας.
Το αφήγημα του φιλοκυβερνητικού τύπου, τις επίκαιρες συμμαχίες και τα ζητήματα που επιχειρεί να αποτινάξει η κυβέρνηση αποτυπώνει η γελοιογραφία του Δ. Χαντζόπουλου στην Καθημερινή:
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου