Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Κορονακροδεξιός


του Αντώνη Ελευθεριάδη
Ο κοροναϊός εκτός από κίνδυνος για την υγεία και για την οικονομία, καθώς κάθε δραστηριότητα διακόπτεται, ενδέχεται να αποδειχθεί και για τις πεποιθήσεις. Με δεδομένο ότι έχουν σημειωθεί νοσούντες και θάνατοι στο Ιράν και στην Ιταλία, ο κοροναϊός έχει έρθει στην γειτονιά μας. Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να καταγραφεί πραγματικό κρούσμα στην Ελλάδα.
Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος και μια τραυματισμένη κοινωνία από την κρίση ενδέχεται να αναζητήσει εξιλαστήρια θύματα.  Η πίστη στους θεσμούς έχει μειωθεί και ειδικά σε τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν και το βάρος του προσφυγικού, σχεδόν έχει εξαντληθεί. Με ενδεχόμενα κρούσματα κοροναϊού σε προσφυγικές δομές ο δυστοπικός πανικός θα προσωποποιηθεί και τα χειρότερα ένστικτα των ανθρώπων θα αναδυθούν.  Ο κοροναϊός μπορεί να αποτελέσει την παράλογη απόδειξη που προσμένουν οι ρατσιστές για τον κίνδυνο που φέρουν οι ξένοι. Το πώς θα αντιμετώπιζαν τα ΜΜΕ και πολλοί πολιτικοί ένα τέτοιο γεγονός, ενδεικτικό είναι το συμβάν για το «κακοποιημένο βρέφος», όπου παρασυρμένοι ως έναν βαθμό από την ολέθρια εσφαλμένη δήλωση του ιατροδικαστή, αλλά κυρίως γιατί ήθελαν να υποδαυλίσουν τον ρατσισμό, τόνιζαν την καταγωγή των δραστών. Αποδεικνύεται ότι ένα λιντσάρισμα θα πρόσφερε σε  αρκετούς  μεγάλη ευχαρίστηση. 
Καταγγελία προς το Πειθαρχικό Όργανο της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) με αίτημα να κληθούν σε απολογία έντεκα δημοσιογράφοι κατέθεσαν πέντε μέλη του Μεικτού Συμβουλίου της Ένωσης. Οι υπογράφοντες καλούν να μη επιδείξει το όργανο  «ανοχή σε αντίστοιχα φαινόμενα θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για τον κλάδο και το επάγγελμά μας, το οποίο ήδη έχει φθαρεί αρκετά από φαινόμενα κιτρινισμού και διάδοσης ψευδών ειδήσεων».
Η κοινωνία μας πρέπει να προστατευτεί όχι μόνο για όλα τα επιδημιολογικά σενάρια, αλλά από τον πανικό. Το βάρος θα δοθεί στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών λένε οι αρμόδιοι φορείς. Αρκεί;
Με δεδομένο ότι παγκοσμίως με την έξαρση του κοροναϊού ακόμα και το κινέζικο φαγητό έχει στοχοποιηθεί προφανώς δεν είναι.  Η κινέζικη κοινότητα υποφέρει από τον στιγματισμό και την διάκριση.
Ο ακροδεξιός παροξυσμός πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως και ο κοροναϊός. Οφείλουμε να ενημερώνουμε νηφάλια και να μην ξεγράφουμε κανέναν. Η συζήτηση και η επιμονή είναι τα μοναδικά εργαλεία για να συνεφέρουμε μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού που παρασύρονται από τον δημόσιο λόγο που κυριαρχείται εντέχνως από την ακροδεξιά ρητορική. Δεν μπορούμε να χαρίσουμε κανέναν κατηγοριοποιώντας τον ως ακραίο και δημιουργώντας αχρείαστα μέτωπα. Πρέπει να χτυπήσουμε στοχευμένα σε αυτούς που παράγουν τα ρατσιστικά στερεότυπα, ώστε να πέσουν οι μάσκες και να τους αποκαλύψουμε ως αυτό που πραγματικά είναι. Φορείς του κορονακροδεξιού…
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου