Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Χέρι-χέρι καθαρίστριες και golden boys



Να το κλείσουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ...λες και υπάρχει εργοδοτική ασυδοσία, λες και δίνονται μισθοί πείνας, λες και παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα.
Της Νατάσας Γιάμαλη
Θαύμα! Θαύμα! Πώς δεν το είχαν σκεφτεί στις πρώτες απεργίες στο Σικάγο αλλά και μετά στην Γαλλία του Μάη του ’68... ότι «επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πάνε μαζί»; Βέβαια, μας το ξεκαθάρισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήμερα Πρωτομαγιάς, στη συνέντευξη του στον Γιώργο Παπαδάκη. Γιατί βλέπετε, ο Κυριάκος την ξέρει τη συνταγή για τον τερματισμό της πάλης των τάξεων. Η συνταγή είναι η σύμπραξη.
Μάλιστα, μας ενημέρωσε πως υπάρχουν επιχειρήσεις που ήδη την εφαρμόζουν τη μαγική τούτη συνταγή. Βέβαια, δεν μας είπε ποια είναι αυτή η επιχείρηση, μην την ματιάξουμε, και δεν μας είπε και αν είναι περισσότερες από μία τούτες οι επιχειρήσεις...
Μας μίλησε όμως για μια επιχείρηση, μια εταιρεία, που «με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις» - επιχειρησιακή σύμβαση δηλαδή - πληρώνει τους εργαζόμενους «20% παραπάνω από τον μέσο μισθό και τους έχει πακέτο  παροχών συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό, υγειονομικό που θα τρίβετε τα μάτια σας». Όλο αυτό, για να ξέρετε και να μην είστε τίποτε αδαείς που θεωρείτε ότι χρειάζονται κλαδικές συμβάσεις και ότι τα αφεντικά κοιτούν το κέρδος τους, όχι. Το εξήγησε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας: «Οι εργαζόμενοι κατάλαβαν κι αυτοί ότι έπρεπε να βάλλουν νερό στο κρασί τους» και η «εταιρεία τους έδωσε πολύ καλύτερες προοπτικές». Να δείτε που πριν νερώσουν το κρασί τους οι εργαζόμενοι που πήραν τόσο καλές προοπτικές ζητούσαν Πόρσε και προσωπικό γυμναστή και το ωράριο να είναι 6ωρο και βρέθηκαν κάπου στη μέση με τα αφεντικά που δεν ήθελαν να τους κακοκαρδίσουν αλλά θεώρησαν τον προσωπικό γυμναστή κάπως υπερβολικό κυρίως γιατί διαφωνούσαν με την εκγυμναστική του μέθοδο…
Να το κλείσουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που πήγαν οι ΣΥΡΙΖομαδούροι και το ενίσχυσαν... λες και υπάρχει εργοδοτική ασυδοσία, λες και δίνονται μισθοί πείνας, λες και παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα. Εδώ οι νέοι  από επιλογή – ναι, καλά διαβάζετε – από επιλογή, δουλεύουν «μαύρα», για να μην πούμε για τους άλλους, τους τεμπέληδες που επιλέγουν το επίδομα ανεργίας από την εργασία.
Μάλλον όταν έλεγε ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο, δεν εννοούσε ότι θα το κάνει όπως ο ομοτράπεζος του ο Κουρτς της Αυστρίας που θεσμοθέτησε το 12ωρο... τον παρεξηγήσαμε... Εννοούσε ότι τα αφεντικά που είναι σύμμαχοι των εργαζομένων, θα δίνουν αύξηση και πακέτο παροχών – ναι από ιδιώτες – για να δουλεύουν λιγότερο οι εργαζόμενοι και να είναι χαρούμενοι. Αλλά έτσι είναι, εσείς δεν συνομιλείτε με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών που τα έχει μελετήσει αυτά και συμφωνεί πως το 8ωρο είναι ξεπερασμένο και προτιμά τη διευθέτηση του σαρανταώρου σε τετράμηνη βάση, για να μπορείς σήμερα να δουλέψεις 4ωρο και αύριο 12ωρο γιατί τόσο σε χρειάζεται η επιχείρηση και πρέπει να δείξεις κατανόηση και να μην δικαιούσαι υπερωρίες. Παρεξήγηση.
Αλλά που να ξέρετε εσείς...
Kontra News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου