Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Μητσοτάκης επενδύει ξανά στους «μακεδονομάχους»


Αφίσες με τη φωτογραφία του πρωθυπουργού και τη λέξη «Ανεπιθύμητος»… κοσμούν ήδη τη Θεσσαλονίκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων απευθύνει γενικό προσκλητήριο και θέτει υπό την αιγίδα της όλους τους φορείς που θα μετάσχουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου για το Μακεδονικό, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να επαναφέρει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας τη συμφωνία των Πρεσπών.
Επί της ουσίας, ο αρχηγός της ΝΔ επενδύει και πάλι στους «Μακεδονομάχους» και πριμοδοτεί το συλλαλητήριο του Σαββάτου έχοντας δύο στόχους: Αφενός να θολώσει επικοινωνιακά το οικονομικό περιεχόμενο της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ και, αφετέρου, να συντηρήσει στο προσκήνιο, να εκμεταλλευτεί και να μεγεθύνει το πολιτικό κόστος που υπέστη η κυβέρνηση στη βόρεια Ελλάδα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.
Το συλλαλητήριο, το οποίο προετοιμάζεται από το καλοκαίρι, θα γίνει το Σάββατο την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, πρωταγωνιστικό ρόλο στον συντονισμό του έχει ο – γνωστός και από τα προηγούμενα συλλαλητήρια – ιδιοκτήτης του καναλιού «Βεργίνα Τηλεόραση» Στέργιος Καλογήρου, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε πως τελικώς ακυρώνεται η παράλληλη συναυλία που προγραμματιζόταν από τον «Φορέα του Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και την Δημοκρατία» με τη συμμετοχή της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».
Όπως ανακοίνωσε ο Φορέας, «η αγωνία πολλών συμπατριωτών για την πιθανή αποσυσπείρωση και διάσπαση του αγώνα η προβοκατόρικη δράση και κινητικότητα ακροδεξιών και εθνομηδενιστικών ομάδων και η πρόθεση για κατασκευή εντυπώσεων και ευθυνών από την κυβερνητική προπαγάνδα και τα μέσα που την εκπροσωπούν, μας αναγκάζει να ματαιώσουμε τη Συναυλία – Συλλαλητήριο».
Οι πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, αναφέρουν πως στην ακύρωση της συναυλίας έπαιξαν ρόλο και… εκ δεξιών ανεπίσημες συστάσεις, καθώς είχε γίνει ευρέως γνωστό το τελευταίο διάστημα ότι ακροδεξιές ομάδες ετοίμαζαν δυναμική συμμετοχή στην εκδήλωση. 'Εντονες φήμες, μάλιστα, έκαναν λόγο για οργανωμένο σχέδιο πρόκλησης επεισοδίων – ένα σχέδιο, που μάλλον έφερε σε δύσκολη θέση εκείνους τους πολιτικούς παράγοντες που θα σκοπεύουν να είναι παρόντες στο συλλαλητήριο και επιδιώκουν να αξιοποιήσουν κομματικά τις αντιδράσεις στη βόρειο Ελλάδα για τη λύση του Μακεδονικού.
Δεδομένο, πάντως, θεωρείται πως στο συλλαλητήριο θα μετάσχουν και πάλι κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με την άτυπη προτροπή της ηγεσίας του κόμματος και με την Πειραιώς να προβάλει ως επίσημη θέση της ότι οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να κινηθούν κατά βούληση.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως έδειξε ήδη καθαρά τις προθέσεις του, αναδεικνύοντας σταθερά τις τελευταίες ημέρες τις δήθεν «αποκαλύψεις» των Wikileaks και επαναλαμβάνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών.
Η (επανα)δημοσίευση του εγγράφου των Wikileaks έγινε από το Πρώτο Θέμα συμπτωματικά (;) μία εβδομάδα πριν από την ΔΕΘ. Από το δε περιεχόμενό του, το οποίο είναι γνωστό εδώ και μια δεκαετία, προκύπτει πως η αμερικανική πλευρά εκτιμούσε το 2008 ότι η τότε κυβέρνηση Γκρούεφσκι στην πΓΔΜ θα αποδεχόταν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».
Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το Μαξίμου επεσήμαναν πως εκείνη η πρόταση δεν αφορούσε ενιαία ονομασία και λύση erga omnes η οποία επετεύχθη με την συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να υποστηρίξει ότι το έγγραφο των Wikileaks «επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες  κυβερνήσεις». Κοινώς, ο αρχηγός της ΝΔ παραχαράσσει σκοπίμως την πραγματικότητα για να περάσει τη «γραμμή» ότι η νυν κυβέρνηση αποδέχθηκε λύση την οποία είχε απορρίψει το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή.
Η τακτική αυτή του Κυριάκου Μητοστάκη εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της ΝΔ να ενεργοποιήσει εκ νέου το θυμικό της κοινής γνώμης για το Μακεδονικό, εν όψει και της ντε φάκτο επιστροφής του θέματος στην επικαιρότητα λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ. Εξ ου και θα κλιμακώσει τη ρητορική του για το θέμα εκτιμώντας ότι προκαλεί εκλογική φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Ελλάδα, εξουδετερώνει πολιτικά τους ΑΝΕΛ και ακυρώνει την προσπάθεια Τσίπρα για άνοιγμα στην κεντροδεξιά.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου