Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Μια ΔΕΘ διαφορετική από τις άλλες


Το κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα από τα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι ότι το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό από τις προηγούμενες δύσκολες χρονιές, αρχής γενομένης από την ίδια την Έκθεση, που έχει ανακτήσει την αίγλη περασμένων δεκαετιών σε όλους τους τομείς και ενισχύεται από την παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας.
Διαφορετικό ήταν το περιεχόμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού ο οποίος για πρώτη φορά δεν εξήγγειλε περιοριστικές πολιτικές αλλά καθόρισε ένα μεταμνημονιακό πλαίσιο που περιλαμβάνει επαναφορά της κανονικότητας στα εργασιακά και αυξήσεις σε αποδοχές, ελάφρυνση σε φόρους φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, επιστροφή αναδρομικών και, γενικότερα, ένα κοινωνικό πακέτο που εξειδικεύει το πολιτικό αφήγημα της δίκαιης ανάπτυξης. Παράλληλα από την ομιλία του Πρωθυπουργού προκύπτει  ότι θα μπορούσε να υπάρξει κοινός τόπος με τους θεσμούς για μια πιθανή ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων των συντάξεων από το 2019.
Αυτές οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού συνοδεύτηκαν και από μια επισήμανση, ένα μήνυμα προς τις αγορές, τους ευρωπαίους εταίρους: Τα συγκεκριμένα μέτρα μπορούν να υλοποιηθούν βάσει των δημοσιονομικών στοιχείων και των πλεονασμάτων που έχουν επιτευχθεί και πάντα στο πλαίσιο της τήρησης των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. «Δεν πρόκειται γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα της σπατάλης, του πελατειακού κράτους, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, της κρατικοδιαίτης και διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας, του αλόγιστου δανεισμού, των πρωτογενών ελλειμμάτων, των τεράστιων ανισοτήτων και της αυθαιρεσίας», είπε απευθυνόμενος προς το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό.
Μοναδικό σύνηθες φαινόμενο ίσως ήταν οι συγκρούσεις και τα δακρυγόνα έξω από τη ΔΕΘ, όμως με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά ενδεχομένως και αντιστροφή ρόλων. Ακροδεξιοί συγκεντρώθηκαν για το Μακεδονικό, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές και έσπασαν μαγαζιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, φωνάζοντας ποδοσφαιρικά συνθήματα για τον πρωθυπουργό και τις αστυνομικές δυνάμεις. Υπήρξε μάλιστα και η καταγγελία για απειλή φωτορεπόρτερ με όπλο. 
Στη Θεσσαλονίκη το 2018 καταγράφηκε μια πρώτη απόπειρα επιστροφής στην κανονικότητα ενώ το κοινωνικό πακέτο θα δοκιμαστεί από τις ανάγκες της κοινωνίας. Αν βέβαια ο πολιτικός αντίλογος από τη ΝΔ είναι το συνταξιοδοτικό σύστημα του δικτάτορα Πινοσέτ, τότε οι διαχωριστικές γραμμές είναι πιο ευδιάκριτες. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου