Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Αστυνομικά εγχοιρίδια



18 Σεπτεμβρίου, 2013. Ξημερώματα. Κερατσίνι. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Forensic Architecture, μαρτυρίες και αστυνομικές πηγές, σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, λίγο πριν το φονικό μαχαίρωμα, υπήρχαν ήδη στην περιοχή αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί απέφευγαν να επέμβουν καθώς στο χώρο υπήρχαν αρκετοί "συναγωνιστές" του κατ’ ομολογίαν δολοφόνου, Γιώργου Ρουπακιά. Την ώρα που ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα έβγαλε το μαχαίρι, μια γυναίκα αστυνομικός πλησίασε προς το μέρος του και του φώναξε: "Ε, όχι και μαχαίρι!".
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης
Πέντε χρόνια μετά, ο Ζακ Κωστόπουλοςλιντσαρίστηκε και δολοφονήθηκε. Αυτά είναι τα μόνα γεγονότα των οποίων, μέχρι στιγμής, έχουμε γνώση. Αν δεν υπήρχαν τα βίντεο πιθανόν να ζούσαμε ήδη -άλλη- μια συγκάλυψη του "βαθέους κράτους".
Στο πλέον πρόσφατο βίντεο που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών, φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Ζακ, αφού έχει ήδη λιντσαριστεί από τον κοσμηματοπώλη και τους συνεργούς του, υφίσταται ξανά βία. Οχτώ περίπου αστυνομικοί έχουν πέσει πάνω του για να το συλλάβουν. Ο ένας μάλιστα κρατάει με τα γυμνά του χέρια του ένα -θεωρούμενο ως πειστήριο- μαχαίρι. Το φερόμενο "όπλο" του "ληστή". Σήμερα όμως, σε ρεπορτάζ του «ΕΘΝΟΥΣ», αστυνομικές πηγές δηλώνουν πως τα αποτυπώματα στο μαχαίρι δεν ταυτοποιήθηκαν με αυτά του Ζακ.
Στο βίντεο, είναι φανερό πως ο Ζακ έχει χάσει τις αισθήσεις του. Δεν αντιδρά. Το κεφάλι του είναι μπανταρισμένο και γεμάτο αίματα, όπως και το πεζοδρόμιο. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να ουρλιάζουν και να τον κρατούν ακινητοποιημένο, ακολουθώντας πιστά τα... αστυνομικά εγχειρίδια. Ένας από αυτούς φαίνεται ξεκάθαρα να κλωτσάει από πίσω τον -αναίσθητο ίσως και ήδη νεκρό- Ζακ, ο οποίος εξακολουθεί να μην αντιδράει. Τα μάτια του είναι κλειστά. Κείτεται στο πεζοδρόμιο. Οι αστυνομικοί εξακολουθούν να ουρλιάζουν υστερικά και προσπαθούν να του περάσουν χειροπέδες. Το μαχαίρι που υποτίθεται πως κρατούσε ο Ζακ όταν μπήκε στο κοσμηματοπωλείο, βρίσκεται ακόμα στα γυμνά χέρια ενός αστυνομικού. Το βίντεο τελειώνει.
Χθες, στο Δελτίο του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος, μίλησε στο Νίκο Χατζηνικολάου.
«Τα αστυνομικά εγχειρίδια, δε λένε τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από αυτά που έκαναν οι συνάδελφοι μου. Στην προσπάθεια χειροπέδησής, ασκήσανε την απολύτως απαραίτητη βία… αυτή είναι η πρακτική. Σε όποιον αρέσει…», δήλωσε με ύφος χιλίων “Ιαβέρηδων”, ο εκπρόσωπος των αστυνομικών.
Και συνέχισε: «Δεν μπορεί να κρίνεται συνεχώς η δράση του αστυνομικού που είναι συγκεκριμένη, με βάση την πολιτική ιδεολογία του καθενός που κυβερνάει»,
Πόσο πιο απλά να το θέσει ο άνθρωπος;
Τι να πει δηλαδή; Ολγάκι στο καλό, μακάρι να γίνει σύντομα υπουργός ο Βορίδης, που μας καταλαβαίνειΕ, δε λέγονται αυτά τα πράγματα.
Ας συμφωνήσουμε, για την οικονομία της συζήτησης, με τον εκπρόσωπο των αστυνομικών. Ότι δηλαδή, τα αστυνομικά εγχειρίδια να αναφέρουν πως για τη χειροπέδηση ενός ημιθανή υπόπτου που είναι αιμόφυρτος και ανήμπορος να αντιδράσει, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να τον ξαπλώνουν κάτω καμιά δεκαριά αστυνομικοί, να τον κλοτσάνε και να τον χτυπάνε με γκλοπ. 
Κάτι βέβαια που κανένα αστυνομικό εγχειρίδιο δε λέει. Αντιθέτως οι κανόνες υποχρεώνουν τους αστυνομικούς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους (και αρκετοί από αυτούς το κάνουν, για να μην είμαστε άδικοι καθώς η συλλογική ευθύνη και η γενίκευση είναι βασική αρχή του φασισμού) :
Το ότι τα ίδια εγχειρίδια που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος των αστυνομικών, δεν ακολουθούνται με ακρίβεια σε όλες τις περιπτώσεις, όπως αυτή της δολοφονίας του Φύσσα ή στην υπόθεση "Ν. Σακελλίων", είναι μια μικρή λεπτομέρεια που δε χρειάζεται να μας χαλάσει την πραγματικότητα.
Οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων και η προφανής βία που ασκήθηκε στον Ζακ Κωστόπουλο εις διπλούνθέτουν τους πολιτικούς προϊσταμένους της ΕΛ.ΑΣ. προ των ευθυνών τους. Εκτός και αν θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν την αριστερή "βιτρίνα" σε ένα τοξικό περιβάλλον.
Τέλος, είναι απόλυτα λογικό οι συντηρητικοί "νοικοκυραίοι" και σύσσωμο το "νεοφιλελευθεριστάν" να υπερασπίζονται τον κοσμηματοπώλη και να ζητάνε περισσότερη αστυνόμευση, τάξη και ασφάλεια.
Είναι οι ίδιοι που πιστεύουν πως οι "πούστηδες" και ο Ρουβίκωνας απειλούν τον τρόπο ζωής τους, αλλά οι μεγαλοσχήμονες λεφτάδες, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί γόνοι και οι καινοτόμοι επιχειρηματίες που υπεξαιρούν 250 εκατομμύρια με πρόσχημα την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, είναι "άριστοι" και πρότυπα για τα παιδιά τους.
Όλοι δείξανε το πραγματικό τους πρόσωπο στα χρόνια της κρίσης. Την αλληλεγγύη ή το απεχθές τέρας που έκρυβαν στα χρόνια της ευμάρειας μέσα τους.
Την ανθρωπιά ή την περιχαράκωση της μικροαστικής ζωής τους.
Το συλλογικό απέναντι στην ιδιώτευση.
Το άνοιγμα της καρδιάς στον άγνωστο, τον "διαφορετικό", τον "ξένο"... ή την ενστικτώδη επιβίωση του "εγώ"!
Τώρα δεν υπάρχει γυρισμός, γνωριζόμαστε καλά πλέον.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου