Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη όποτε μας συμφέρει


του Τάσου Παππά
Συμφωνούν κάπου το ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ; «Πουθενά», είναι η λογική απάντηση. Κι όμως συμφωνούν ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη, αλλά ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αφορμή για αυτήν την απροσδόκητη σύγκλιση των δύο κομμάτων που κινούνται σε τελείως διαφορετική ιδεολογική και πολιτική τροχιά, ήταν η εισαγγελική παρέμβαση για τα οικονομικά τους.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς κάλεσαν με την ιδιότητα του υπόπτου για τέλεση παράνομων πράξεων εκτός από στελέχη τραπεζών (έδωσαν τα δάνεια) και τους υπεύθυνους για τα οικονομικά των κομμάτων, δηλαδή τους ταμίες. Αν και το μέλος της εξεταστικής επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, εξέφρασε την έκπληξη του για την κλήση του εκπροσώπου του ΚΚΕ γιατί, όπως είπε, το συγκεκριμένο κόμμα «εξυπηρετεί κανονικά τα δάνεια του και εμείς δεν βρήκαμε κάτι μεμπτό», η ανακοίνωση του Περισσού ήταν πολύ σκληρή.
Καταγγέλλει «την επιχείρηση συκοφάντησης από γνωστά ΜΜΕ που σε διατεταγμένη υπηρεσία στηρίζουν την κυβέρνηση με στόχο να τσουβαλιάσουν το ΚΚΕ με τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ». Μ' άλλα λόγια το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί κινήθηκαν με εντολή της κυβέρνησης. 
Πρωτοφανές; Για το ΚΚΕ όχι. Το ΚΚΕ δεν πιστεύει ότι σε συνθήκες δικτατορίας της αστικής τάξης η Δικαιοσύνη είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη και όλα όσα λέγονται από τις συστημικές δυνάμεις περί διάκρισης των εξουσιών είναι απλώς απάτη. Αυτό πίστευε χτες, αυτό πιστεύει σήμερα, αυτό θα πιστεύει και αύριο εφόσον ο καπιταλισμός είναι εν ζωή.
Το ΠΑΣΟΚ όμως που μιλάει για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, για διάκριση των εξουσιών και άλλα σχετικά γιατί στην ανακοίνωση του κατηγορεί την κυβέρνηση για «γκεμπελικές τακτικές σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων του»; Την παραγγελία την έδωσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το ΠΑΣΟΚ όμως αυτό δεν ισχύει. Οι συγκεκριμένοι εισαγγελείς πορεύονται κατά πώς τους διατάζει η κυβέρνηση, άρα είναι ελεγχόμενοι. Όταν πάντως η Δικαιοσύνη έβγαζε αποφάσεις που ακύρωναν τις επιλογές της κυβέρνησης, ήταν ανεξάρτητη, φερέγγυα και την αποθέωναν. Τώρα που η απόφαση της δεν αρέσει στο ΠΑΣΟΚ είναι εξαρτημένη και αφερέγγυα. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.
Η κλασική προσέγγιση των κομμάτων εξουσίας: «Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη όταν είμαστε εμείς στα πράγματα και ελεγχόμενη όταν είναι οι άλλοι». Και το γέλιο πέφτει άφθονο.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου