Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός


Το προσφυγικό, όπως - επιτέλους – διαπιστώνει η πλειονότητα, δεν είναι ένα ελληνικό αλλά ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, και άκρως περίπλοκο για απλουστευμένες προσεγγίσεις. Ωστόσο για τα τεράστια προβλήματα και τις άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας οι αιτίες είναι συγκεκριμένες και οι αρμόδιοι απαιτείται να βρουν λύσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να εστιάσει στα υπαρκτά προβλήματα και την ανθρωπιστική κρίση, ωστόσο φαίνεται πως το πεδίο δεν της “ταίριαζε” ιδεολογικά και δεν την εξυπηρετούσε. Έτσι αποφάσισε να μιλήσει για σπατάλη, παρατυπίες και κακοδιαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες, επιχειρώντας να αναδείξει την υπόθεση ως “οικονομικό σκάνδαλο”, χωρίς όμως κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο. Πρώτα "πήραν μπρος" τα φιλικά της ΜΜΕ και ακολούθησαν οι επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις, πρώτα από τη ΝΔ και εν συνεχεία από τα κόμματα – ουρά. Τέλος, αυτοεπιβεβαίωσαν τις “ανησυχίες” τους με το γεγονός πως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δίωξης της Απάτης (OLAF) να διεξάγει έρευνα.

Ύστερα όμως ήρθε το “άδειασμα” από την Κομισιόν, δηλαδή από την καθ' ύλην αρμόδια: Πρώτον διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της ΝΔ, τόνισε πως “οι έλεγχοι είναι αυστηροί και δεν έχει διαπιστωθεί καμία κακοδιαχείριση”, και δεύτερον κατέδειξε έμμεσα την ίδια και τον μηχανισμό της ως τους βασικούς υπαίτιους για τη διεξαγωγή έρευνας, τονίζοντας πως ήταν υποχρεωμένη να λάβει αυτή την απόφαση λόγω των σχετικών καταγγελιών. Εν ολίγοις ο έλεγχος ξεκίνησε όχι επειδή εντοπίστηκε κάτι ύποπτο ή παράτυπο στις δαπάνες, αλλά επειδή υπήρξαν σχετικές αναφορές από ΜΜΕ και κόμματα.

Είναι δε χαρακτηριστική η διαστρέβλωση των ποσών που παρουσιάζονται από τη ΝΔ. Γίνεται λόγος για κατασπατάληση 1,6 δις μέχρι τώρα, ενώ πρόκειται για 1,1 δις, σε βάθος εξαετίας και με μεγάλο ποσοστό να προορίζεται για ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται στα hot spots.Η αλήθεια λοιπόν είναι πως η χώρα έχει πάρει 566 εκατ. με απορροφητικότητα 35% προκειμένου να υπάρχει κεφάλαιο και για τα έτη 2019 - 2020. Άλλα τόσα είναι τα ποσά της έκτακτης χρηματοδότησης όμως το 70% έχει δοθεί απευθείας σε ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς και μόλις 182 εκατ. στην Ελλάδα.

Ο τυχοδιωκτισμός, όπως για παράδειγμα και στην περίπτωση του Μακεδονικού, αναπόφευκτα έχει προκαλέσει πλήγμα στην αξιοπιστία της ΝΔ, και αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει και στη στάση των Ευρωπαίων. Δεν έχει περάσει εξάλλου πολύς καιρός από τότε που ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναγκάστηκε να μιλήσει δημόσια στο ευρωκοινοβούλιο για “ψεύτες πολιτικούς στην Ελλάδα”, στηλιτεύοντας τη στάση της ΝΔ, που επέμενε να αμφισβητεί το τέλος των προγραμμάτων και ζητούσε από την Κομισιόν να μιλάει για τέταρτο πρόγραμμα και καταστροφική κυβέρνηση. Αυτό όμως είναι πρόβλημα που ενδεχομένως κάποια στιγμή να απασχολήσει το επιτελείο στην Πειραιώς. Ωστόσο, το χειρότερο είναι πως στον παροξυσμό της εκθέτει τη χώρα. Και αυτό δεν είναι για να το πανηγυρίζει κανείς, πόσο μάλλον όταν δεν είναι η πρώτη φορά...

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου