Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΕΣΗΕΑ ακούει; Διαβάζει; Μπα…



του Μανώλη Καλουδά
Όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις κατασκευασμένες ειδήσεις, ή αλλιώς fake news, πόσταρε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα ο δημοσιογράφος, Γιάννης Λοβέρδος, το τελευταίο διάστημα. Κι όλο αυτό ενώ η ΕΣΗΕΑ έχει εκδώσει ανακοίνωση – με αφορμή τον «θάνατο» του Κώστα Γαβρά – με την οποία υπενθυμίζει τους κανόνες δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, σημειώνοντας ότι είναι υποχρέωση των μελών της ο συστηματικός έλεγχος των πηγών.

Ο εν λόγω δημοσιογράφος, τον οποίο αρκετοί θυμούνται από τη δήλωση συμπάθειας στον Νίκο Μιχαλολιάκο, πόσταρε αρχικά μία ψεύτικη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα από την ορκωμοσία των μελών της Κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία φαίνεται δήθεν να παρακολουθεί η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα. Η αλήθεια βέβαια απέχει έτη φωτός, καθώς η εν λόγω φωτογραφία είναι αποτέλεσμα κακού photoshop.
Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νατάσσα Γιάμαλη, την οποία τοποθέτησε στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος! Ο κ. Λοβέρδος αναδημοσίευσε τη φωτογραφία της δημοσιογράφου από το ταξίδι της με το τρένο των «start uppers» (μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για τη δωρεάν μεταφορά των νεοφυών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη ΔΕΘ) προς τη Θεσσαλονίκη, γράφοντας πως το ταξίδι της με το αεροπλάνο του Πρωθυπουργού πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι «βάφτισε» το τρένο ως αεροπλάνο, η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο μετέφερε δωρεάν τόσο τη Νατάσσα Γιάμαλη, όσο κι άλλους δημοσιογράφους για να καλύψουν δημοσιογραφικά τις επαφές του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά, με τους εκπροσώπους των νεοφυών επιχειρήσεων.
Ο λαλίστατος κατά της κυβέρνησης Γιάννης Λοβέρδος «ανέβασε» επίσης τη φωτογραφία ενός συνταξιούχου που φαίνεται να τον κυνηγούν, με τα γκλοπ στα χέρια, δυνάμεις των ΜΑΤ. «Πόσο επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη κι ασφάλεια είναι αυτός ο παππούς, που κρατάει μια ελληνική σημαία, για να τον κυνηγούν τρεις κρανιοφόροι, πάνοπλοι, εξαγριωμένοι ΜΑΤατζήδες;», έγραψε συγκεντρώνοντας πάνω από 200 αναδημοσιεύσεις και αντίστοιχο αριθμό likes. Μόνο που η εν λόγω φωτογραφία δεν ήταν από το προχθεσινό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά από το μακρινό 2011.
Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι οι τρεις αυτές αναρτήσεις είχαν «κατέβει» την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές από τους λογαριασμούς του κ. Λοβέρδου, όχι όμως και από τους υπόλοιπους χρήστες, οι οποίοι συνεχίζουν στον δρόμο που χάραξε ο δημοσιογράφος.
Δεν γνωρίζουμε και μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ αν οι τρεις παραπάνω αναρτήσεις του κ. Λοβέρδου έγιναν εσκεμμένα ή όχι. Αυτό είναι δουλειά άλλων. Της ΕΣΗΕΑ ίσως που κάθεται και παρακολουθεί αμέτοχη όλο αυτό το φαινόμενο να παίρνει τεράστιες διαστάσεις με πρωταγωνιστές αρκετά μέλη της; Μάλλον…

https://www.altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου