Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Τελικά δεν έφταιγε το όνομα...


Η προοπτική λύσης στο Μακεδονικό προκάλεσε τους τελευταίους μήνες ένα μεγάλο κύμα λαϊκισμού ενώ οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις αντιμετώπισαν το θέμα καιροσκοπικά. Ανέτρεψαν ακόμη και τις εθνικές θέσεις που οι ίδιοι είχαν διαμορφώσει, επιδιώκοντας κομματικά οφέλη μέσω μιας τυχοδιωκτικής δημαγωγίας. Κάποτε υποστηρικτές της σύνθετης ονομασίας, erga omnes, όψιμα, πέρασαν στην απέναντι όχθη.
Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να υποστηρίζουν πως δεν αποδέχονται τη χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία της γειτονικής χώρας και επανέφεραν στο προσκήνιο την υστερία του '90 και τα συνθήματα που απέβησαν καταστροφικά για την εξωτερική πολιτική. Όμως η αντίδραση στη χρήση του όρου "Μακεδονία" δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για πολύ καιρό με δεδομένο το παρελθόν τους, τις θέσεις και τις διαπραγματεύσεις που οι ίδιοι είχαν κάνει, αλλά και τις σημερινές εσωτερικές αντιθέσεις τους.
Έτσι εφευρέθηκε το νέο "απαράδεκτο σημείο". "Το πρόβλημα δεν είναι το όνομα", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας πλέον αποκλειστικά στη "γλώσσα και την εθνικότητα". "Ουρά" της ΝΔ, ακολούθησε στην ίδια γραμμή και η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, που αδιαφόρησε ακόμη και για τις αντίθετες φωνές στο εσωτερικό του κόμματος, οι οποίες μάλιστα εξελίχθηκαν, αναπόφευκτα, σε αμφισβήτηση και αποχωρήσεις. 
Τελικά λοιπόν, ύστερα από μια υστερία 25 ετών που συντήρησε  το "ονοματολογικό", διαπιστώνουμε πως αλλού ήταν το πρόβλημα, όχι στο όνομα, αλλά στην ιθαγένεια (σημ: λανθασμένα γίνεται αναφορά στην εθνικότητα) και τη γλώσσα. Δυο ζητήματα που μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών δεν είχαν τεθεί ποτέ στον δημόσιο λόγο. Παρότι σε όλο τον 20ο αιώνα "μακεδονική" λεγόταν η γλώσσα και μάλιστα ήταν όρος που χρησιμοποιούσαν και οι Έλληνες. Παραβλέπεται επίσης πως βάσει της συμφωνίας στην ιθαγένεια αναφέρεται "πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας", αλλά και πως με συνταγματική αναθεώρηση αφαιρείται κάθε στοιχείο αλυτρωτισμού.   
Καθώς λοιπόν τα συλλαλητήρια εκφυλίστηκαν και η ατζέντα πήγε στα αμιγώς πολιτικά θέματα, όσοι επένδυσαν στο Μακεδονικό και στους "μακεδονομάχους" μάλλον δεν δικαιώνονται σε αυτή τη φάση. Στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ, η ΝΔ βλέπει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται, το ΚΙΝΑΛ καθηλώνεται, η Ένωση Κεντρώων μένει εκτός Βουλής. Όμως και οι ΑΝΕΛ, παρότι δεν καθόρισαν όψιμα την αρνητική  θέση τους, δεν φαίνεται να αποκομίζουν οφέλη από τη στάση τους. Σίγουρα η συμφωνία των Πρεσπών επιδρά στις πολιτικές εξελίξεις όμως φαίνεται πως δεν τις επηρρεάζει αποφασιστικά και σίγουρα δεν επιβραβεύεται ούτε η αμετροέπεια, ούτε ο καιροσκοπισμός.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου