Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Ν.Δ.: Κλίνατε επ' ακροδεξιά



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να στρίψει το κόμμα (ακρο)δεξιά. Στο ΕΛΚ δεν είναι με τη Μέρκελ, είναι με τον Κουρτς και τον Βέμπερ, που συνδιαλέγονται με τον Όρμπαν.
του Κώστα Πουλακίδα
Ποιες εικόνες μας έμειναν από το πολυαναμενόμενο και πολυδιαφημισμένο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη; Ένας τύπος με Havaianas που κατέβασε τα παντελόνια του, ένας ρασοφόρος με αντιασφυξιογόνα μάσκα και κάτι “χρυσά αυγά” να φωνάζουν, να χειρονομούν, να επιτίθενται.
Λογικό. Αυτό ξέρουν να κάνουν, αυτό κάνουν. Αφού η Ν.Δ. και τα τηλεοπτικά της δίκτυα “ανέθεσαν” σε εθνικιστές, κρυπτοφασίστες και συνομιλητές του Μιχαλολιάκου και της Χρυσής Αυγής να διαχειριστούν την εθνική ευαισθησία, ποιους περίμεναν να πάνε στο συλλαλητήριο;
Το πολιτικό ερώτημα είναι γιατί η Ν.Δ. άφησε αυτές τις φιγούρες να κυριαρχήσουν στα συλλαλητήρια. Και γιατί τα κανάλια που “μεταφέρουν” τον Κυριάκο Μητσοτάκη (ενίοτε και στο ελικόπτερο του ιδιοκτήτη τους...) έδιναν αφειδώς τηλεοπτικό χρόνο σε αυτούς που πλασάρονταν ως εκπρόσωποι της εθνικής ευαισθησίας. Τους καλούσαν σχεδόν καθημερινά (με rotation) και σε αυτή την “παρέλαση” ποτέ δεν τους ρώτησαν τι έλεγαν με τον Ν. Μιχαλολιάκο ή γιατί έχουν γεμίσει το Τwitter τους με αναρτήσεις του Άδ. Γεωργιάδη.
Το πολιτικό πρόβλημα δεν είναι αυτού του ακραίου δεξιού εθνικιστικού χώρου. Είναι της Ν.Δ., που υποτίθεται πως είναι ένα κόμμα του ευρύτερου δεξιού και κεντροδεξιού χώρου - αλήθεια, είδε κανείς τίποτα “κεντροδεξιό” στο συλλαλητήριο του Σαββάτου; Μήπως στην Πειραιώς νομίζουν ότι ο γυμνός διαδηλωτής με τις χαβαγιάνες ελκύει έναν συντηρητικό πολίτη; Προφανώς δεν το νομίζουν. Όμως δεν τους νοιάζει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να στρίψει το κόμμα (ακρο)δεξιά. Στο ΕΛΚ δεν είναι με τη Μέρκελ, είναι με τον Κουρτς και τον Βέμπερ, που συνδιαλέγονται με τον Όρμπαν.
Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα σε Ά. Μέρκελ και Κ. Μητσοτάκη δεν δημιουργήθηκε ποτέ σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης, όπως δεν δημιουργήθηκε και με άλλα ηγετικά στελέχη του ΕΛΚ. Η καγκελάριος δεν μπορεί να εκτιμήσει τον ελληνικό πολιτικαντισμό της στάσης του προέδρου της Ν.Δ. στο «Μακεδονικό», όπου μέσα λέει ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως επιδιώκει η Γερμανία, και έξω τους καθησυχάζει ότι θα την εφαρμόσει.
Αυτό αναγκαστικά “έσπρωξε” τον πρόεδρο της Ν.Δ. προς τη δεξιά πτέρυγα του ΕΛΚ, που είναι πολιτικά πιο επιθετική από την “κουρασμένη και συμβιβασμένη, αλλά πάντα ισχυρή” Μέρκελ.
Επομένως, το ότι στη Ν.Δ. έχουν πάρει το πάνω χέρι οι “Αδωνοσαμαροβορίδηδες” δεν οφείλεται μόνο στην κινητικότητά τους ή την εσωκομματική τους ισχύ, που “πνίγει” τον (κάποτε φιλελεύθερο) Κ. Μητσοτάκη. Είναι πολιτική επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να συμμαχήσει με τους ακραίους δεξιούς του ΕΛΚ. Και θα δει πού θα του βγει όταν ασχοληθεί η Μέρκελ με το ΕΛΚ...
αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου