Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

«Σπέκουλα» Μητσοτάκη για την ΠΓΔΜ



Με παλαιά διαρροή των WikiLeaks - Η Ντ. Μπακογιάννη πρότεινε το "Βόρεια Μακεδονία", χωρίς να παίρνει το erga omnes που κέρδισε η κυβέρνηση
του Κώστα Πουλακίδα
Η Ν.Δ. πρότεινε το “Βόρεια Μακεδονία” αλλά καταγγέλλει τώρα την κυβέρνηση γιατί κέρδισε την ονομασία και μάλιστα erga omnes (για όλες τις χρήσεις)! Η υιοθέτηση αυτού του παραλογισμού από τη Ν.Δ. επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα το «Μακεδονικό», ακριβώς πριν μεταβεί ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη...
Ξεχνώντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. πρότεινε “Βόρεια Μακεδονία”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασπάστηκε την ακροδεξιά επιχειρηματολογία για παλαιότερο έγγραφο των WikiLeaks που (τυχαία;) ανασύρθηκε στην επικαιρότητα χθες. Σύμφωνα με το έγγραφο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, τα Σκόπια θα συμφωνούσαν σε
- Όνομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
- Εύρος εφαρμογής: “σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα που δεν θέλει να κάνει χρήση του συνταγματικού ονόματος. (...) Η Μακεδονία θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα αναφερόμενη στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, στα ΜΜΕ κ.λπ.”. Άρα δεν θα ίσχυε το erga omnes.
- Ταυτότητα: “Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνταν μακεδονική, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική”.
Το επιχείρημα των εθνικιστικών κύκλων, ότι τα Σκόπια πέτυχαν αυτό που ζητούσαν, ασπάστηκε ασμένως ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι “οι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις”.
Ν. Κοτζιάς: Συμπόρευση Μητσοτάκη - Γκρούεφσκι
“Το γεγονός ότι η Ν.Δ. ακόμα και σήμερα υιοθετεί τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κ. Γκρούεφσκι δείχνει το πως συμπορεύεται με τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Σκοπιανός”, απάντησε δηκτικά ο Ν. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. “επιβραβεύει την παράσταση” Γκρούεφσκι, που δεν ήθελε καμία λύση.
Μπακογιάννη πρότεινε, Γκρούεφσκι απέρριπτε
Βεβαίως, ξέχασε ότι η κυβέρνηση πέτυχε η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις και να αλλάξει η συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ. Ξέχασαν επίσης ότι το “Βόρεια Μακεδονία” το πρότεινε η Ν.Δ. το 2008 και νομίζουν ότι το ζητούσε ο Γκρούεφσκι! Αυτό αποδεικνύεται από σειρά αποχαρακτηρισμένων εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Από τα έγγραφα, που δημοσιεύει η “Αυγή”, προκύπτει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών εκδήλωνε την προτίμηση της Ελλάδας για την ονομασία Βόρεια Μακεδονία.
- Στις 26 Ιουνίου 2008, σε συνάντηση που είχε με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα, είπε ότι “η προτίμησή μας για την ονομασία είναι Republic of North Macedonia διότι πληροί το γεωγραφικό κριτήριο”.
- Στις 8 Ιουλίου 2009, σε συνάντηση στην Αθήνα, ο Μ. Νίμιτς την ρώτησε αν επιμένει στην προηγούμενή θέση της υπέρ της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία». «Αξίζει να συνεχίσω τις προσπάθειές μου για το όνομα 'Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας';” ρώτησε. «Ναι, αξίζει», απάντησε η Ντ. Μπακογιάννη. Σημείωση: μία μέρα νωρίτερα, ο Γκρούεφσκι πρότεινε στον Νίμιτς το «Βόρεια» να μπει πριν το «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Δηλαδή απέρριπτε το Βόρεια Μακεδονία, που η Ν.Δ. νομίζει ότι το επεδίωκε!!!
- Στις 25 Μαρτίου 2008, σε τριμερή συνάντηση παρουσία Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας διαπραγματευτής είπε στον Σκοπιανό ομόλογό του ότι η ονομασία της γείτονος “πρέπει να περιλαμβάνει και ένα επίθετο 'Άνω', 'Βόρεια', 'Νέα' ή όποιο επιθυμείτε εσείς και είναι αποδεκτό σε σας. Δεν θέλουμε να σας πούμε εμείς ποιο, και να προηγείται της Μακεδονίας, όπως 'New Macedonia'». Μάλιστα ο Σκοπιανός διαπραγματευτής ρώτησε αν υπάρχουν ονοματα από όσα είχαν συζητήσει οι υπουργοί Εξωτερικών που θα μπορούσε να δεχθεί η Ελλάδα. Η απάντηση ήταν: “Οι λέξεις Republic of Macedonia θα πρέπει να διαχωριστούν με έναν επιθετικό προσδιορισμό, π.χ. State of - επίθετο- Macedonia, και συνέχισα ότι επίθετα όπως Upper, North New ή Vardarska είναι από τα επίθετα που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε».
- Στις 2 Μαΐου 2008 ο Έλληνας διαπραγματευτής αναφέρει ότι στη συνάντηση στη Ν. Υόρκη ο Νίμιτς “πρότεινε ως εναλλακτικά σενάρια τις ονομασίες Republic of Macedonia (North), Republic of Macedonia North, Northern Republic of Macedonia και φυσικά αυτό που υποστήριξα ήταν Republic of North Macedonia”.
- Στις 13, 14 και 15 Αυγούστου 2008, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας διαπραγματευτής ανέφερε: “όπως εξήγησε η κυρία ΥΠΕΞ (...) μόνο οι παραλλαγές 1 και 5 είναι βιώσιμες, δηλαδή Republic of North or Upper Macedonia”.
ΟΗΕ: Ο Γκρούεφσκι δεν θέλει λύση
Η πραγματικότητα ήταν ότι στον ΟΗΕ θεωρούσαν πως ο Γκρούεφσκι ακολουθούσε παρελκυστική τακτική. Το παραδέχεται ο Μ. Νίμιτς στον Έλληνα διαπραγματευτή, ο οποίος αναφέρει πως: α) στις 2 Μαΐου 2008, του έλεγε ότι “δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, αν και ο πρόεδρος της γείτονος είναι πιο συνεργάσιμος”, β) στις 13 Οκτωβρίου 2008 ο Νίμιτις “μου επανέλαβε δυο - τρεις φορές ότι από τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ έμεινε με την εντύπωση ότι ο Γκρούεφσκι θα προτιμούσε να μην υπάρξει λύση και να εφαρμόσει τη δική του γραμμή. Στις συνομιλίες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συμμετέχει, είτε γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά λόγω των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας είτε διότι αισθάνεται κάποια πίεση από τις ΗΠΑ που αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να αγνοήσει”.
ΣΥΡΙΖΑ: Όψιμος “μακεδονομάχος”
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης, “τώρα που κατέρρευσαν τα διάφορα καταστροφολογικά σενάρια στο πεδίο της οικονομίας« εμφανίζεται »ως όψιμος «μακεδονομάχος», εξαιτίας της επικείμενης παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ”. Σημειώνει ότι “ξέθαψε μια παλαιότερη διαρροή των WikiLeaks” και ότι η τότε ηγεσία της ΠΓΔΜ επεδίωκε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα για εσωτερική χρήση.
αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου