Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Ιστορική δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει το σκάνδαλο Βατοπεδίου: Η Βιστωνίδα ανήκει στο Δημόσιο



Το ελληνικό Δημόσιο, δώδεκα και πλέον χρόνια μετά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, δικαιώνεται πλήρως για την υπόθεση, έπειτα από τελεσίδικη απόφαση Δικαστηρίου που επιβεβαιώνει ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι εκτάσεις της ανήκουν στο Δημόσιο και όχι στη μονή.
Συγκεκριμένα, στις 29 Δεκεμβρίου του 2015 εκδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής η υπόθεση των διεκδικήσεων της Μονής Βατοπεδίου για τις παραλίμνιες εκτάσεις της  λίμνης Βιστωνίδας.
Με απόφασή του σε δεύτερο βαθμό, το Τριμελές Εφετείο αποτελούμενο από τους Χρήστο Τζανέρικο, Μυρσίνη Παπαχίου και Μιχάλη Κακαμανούδη, απέρριψε στο σύνολό της την αγωγή του Βατοπεδίου εναντίον του ελληνικού Δημοσίου.
Ουσιαστικά, το Δικαστήριο απεφάνθη πως η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις της ανήκουν εξ’ ολοκλήρου στο Δημόσιο.
Η εν λόγω απόφαση (αριθμ. 197/2015) πέρα από το ότι αναγνωρίζει στο Δημόσιο την κυριότητα της λίμνης και αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά το μέγεθος του σκανδάλου, καθιστά και όλες τις μεταβιβάσεις που έχουν γίνει από τη Μονή άκυρες.
Η πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης ουσιαστικά ήταν το ξεκίνημα της υπόθεσης σκανδάλου του Βατοπεδίου. Η μονή, προκειμένου να εξασφαλίσει την ιδιοκτησία της λίμνης Βιστωνίδας, είχε καταθέσει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου.
Η απόφαση του Δικαστηρίου τότε, παρά το γεγονός πως δικαίωνε εν μέρει το Δημόσιο, είχε αποκρυφτεί. Μάλιστα, δεν καθαρογράφηκε ποτέ από την τότε πρόεδρο του Δικαστηρίου, Μαρία Ψάλτη και δημοσιεύθηκε με καθυστέρηση τεσσάρων ετών! Πριν λοιπόν γνωστοποιηθεί η απόφαση, η μονή Βατοπεδίου είχε μεθοδεύσει να πάρει τη λίμνη με παράνομες υπουργικές αποφάσεις.
Στην υπόθεση αυτή είχαν πρωτοστατήσει ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, των οποίων τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Με τις υπουργικές αποφάσεις αυτές, ο κ. Δούκας σταμάτησε τη νομική διαδικασία η οποία ήταν υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και αναγνώρισε πως οι εκτάσεις ανήκαν στη μονή Βατοπεδίου. Στη συνέχεια με νόμους των άλλων υπουργών, ξεκίνησαν οι γνωστές ανταλλαγές των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας με άλλα ακίνητα – φιλέτα του Δημοσίου σε ολόκληρη τη χώρα.
Τα επίμαχα συμβόλαια είχε συντάξει η σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνη Πελέκη.
Η απόφαση του Εφετείου Κομοτηνής είναι σημαντική αφού ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης και επιπλέον, θέτει σε νέα βάση την ποινική υπόθεση στην οποία διώκονται ο Εφραίμ, οι συνεργάτες του και υπάλληλοι του ελληνικού Δημοσίου.
Τα αδικήματα των υπουργών στην υπόθεση, παρότι είχαν εντοπιστεί από τη Δικαιοσύνη, έχουν παραγραφεί με το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής από την κυβέρνηση Καραμανλή τον Μάιο του 2009.

koutopandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου