Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Ο πυρήνας του ασφαλιστικού είναι ιδεολογικός



Ο γενικός χαρακτήρας του συστήματος, δηλαδή ο κεφαλαιοποιητικός - ανταποδοτικός ή κεφαλαιοποιητικός, παίζεται τώρα
του Γιώργου Κυρίτση
Η μάχη για το ασφαλιστικό είναι, αν όχι πρωτίστως, τουλάχιστον ισοδυνάμως πολιτική και ιδεολογική. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει να καταλήξει σε ένα βιώσιμο και διαγενεακά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα επί εδάφους συσσωρευμένης κοινωνικής καταστροφής και καταλήστευσης δεκαετιών, ήτοι οργανωμένη από το κράτος λεηλασία αποθεματικών υπέρ του Κεφαλαίου, δομημένα ομόλογα, PSI, "εθελούσιες έξοδοι" για τη διευκόλυνση ιδιωτικοποιήσεων με τη συνενοχή των συνδικαλιστικών ηγεσιών, αλλά και γήρανση του πληθυσμού και εξωπραγματικά επίπεδα ανεργίας, με τη συνακόλουθη μαύρη εργασία, εισφοροδιαφυγή κ.λπ. Αν τελικά αυτό το καταφέρει, και μάλιστα μέσα στον "κορσέ" του Μνημονίου και χωρίς να μειώνει ουσιωδώς τις συντάξεις, θα πρόκειται για άθλο.
Άθλο για την επίτευξη του οποίου θα δοθεί σκληρή μάχη με τους δανειστές και τους εδώ νεοφιλελεύθερους. Τι λένε αυτοί: Ότι το σύστημα πρέπει να είναι όπως με την ιδιωτική ασφάλιση, να πληρώνεις και ό,τι έχεις πληρώσει να παίρνεις. Ο καθένας για την πάρτη του δηλαδή. Αν -πράγμα πολύ πιθανό στην Ελλάδα- δεν έχεις επαρκείς εισφορές, δεν παίρνεις σύνταξη και ψόφα.
Ακόμη περισσότερο, για τους νεοφιλελεύθερους (ΔΝΤ, Μητσοτάκης, Άδωνις, Ποτάμι και το κακό συναπάντημα) οι ασφαλισμένοι είναι "επενδυτές" στο ταμείο τους κι αν το ταμείο κάνει καλές επενδύσεις, τότε παίρνουν σύνταξη, αλλιώς δεν παίρνουν. Είναι η ίδια ακριβώς λογική με την οποία ο καταθέτης των τριών και των δέκα χιλιάδων σε μια τράπεζα θεωρείται "επενδυτής" και κινδυνεύει με κούρεμα. Οι νεοφιλελεύθεροι ξεχνάνε ότι το ιδιωτικής κεφαλαιοποιητικής σύλληψης σύστημα κατέρρευσε με πάταγο το 2007 και ότι όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες σε ΗΠΑ και Ε.Ε. "σκάσανε", με αποτέλεσμα να μεταφερθεί η ζημιά στα κράτη, δηλαδή στους φορολογούμενους και τους ασφαλισμένους
Η κυβέρνηση, καθιερώνοντας την κατώτατη σύνταξη με ευθύνη του κράτους και με δαπάνη από τον προϋπολογισμό και αποσυνδέοντάς τη από την καταβολή εισφορών, αντικρούει το "κεφαλαιοποιητικό" σύστημα που προσπαθούν να επιβάλουν οι νεοφιλελεύθεροι και υπερασπίζεται το αναδιανεμητικό σύστημα. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο. Οι αριθμοί και τα ποσά, ως γνωστόν, μπορούν να αλλάξουν (επί τα χείρω ή επί τα βελτίω), ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Ο γενικός χαρακτήρας του συστήματος, δηλαδή ο κεφαλαιοποιητικός - ανταποδοτικός ή κεφαλαιοποιητικός, παίζεται τώρα.

: https://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου