Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Πρώτη φορά… με τον Κυριάκο – η αποκαθήλωση του «Μεταρρυθμιστή»



Του Πέτρου Παπαβασιλείου
Προσερχόμενος χωρίς, ουσιαστικά, να διαθέτει ολοκληρωμένες και επεξεργασμένες προτάσεις για το Ασφαλιστικό, καθώς μόλις το προηγούμενο διάστημα συγκροτήθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων στη Νέα Δημοκρατία για το θέμα, σύμφωνα και με τον τομεάρχη Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος, Νίκο Παναγιωτόπουλο, σε πρόσφατη συνάντησή του με τους αγρότες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέπεσε σε σειρά ατοπημάτων, επιβεβαιώνοντας ότι σε αυτή την πρώτη -τουλάχιστον- φάση της αρχηγίας του δεν μπορεί σε κανένα σχεδόν σημείο να σταθεί απέναντι στο Αλέξη Τσίπρα. Με βάση την εικόνα των δύο «μονομάχων», σε επίπεδο εθνικής αντιπροσωπείας, προκύπτουν τα εξής:
-Η στόχευση του πρωθυπουργού να αναγάγει σε αμιγώς πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο την κόντρα του με τον πρόεδρο της Ν.Δ., -κάτι που προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας την Κυριακή από το κλειστό του ταε κβο ντό στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-, μάλλον κρίνεται επιτυχής, εκ του αποτελέσματος.
Ο κ. Μητσοτάκης εξωθήθηκε στο να αποκαλύψει, από πολύ νωρίς, τις πραγματικές του διαθέσεις στο θέμα της διαχείρισης του Ασφαλιστικού: Πρότεινε, μεταξύ άλλων, τον συμψηφισμό των οφειλών με τις αγροτικές επιχορηγήσεις για το τελευταίο έτος, ενώ υπερασπίστηκε με πάθος την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος -η οποία, αν ίσχυε σήμερα, θα «ψαλίδιζε» σε ποσοστό περίπου 70% τις προσφάτως «κουρεμένες» από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά 6%, επικουρικές συντάξεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., πιστός στις «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες», όπως τον κατηγόρησε ο κ. Τσίπρας, αποκάλυψε επίσης ότι θα επιθυμούσε να εκχωρηθεί ένα σημαντικό μέρος της διαχειριστικής ευθύνης του ασφαλιστικού συστήματος στον ιδιωτικό πυλώνα (ασφαλιστικές εταιρίες). Η ατάκα του πρωθυπουργού, «σας ευγνωμονώ ειλικρινά», προς τον κ. Μητσοτάκη τα λέει όλα…
-Ο κ. Τσίπρας, με σημείο αφετηρίας την εκδήλωση της Κυριακής, συμπληρώνει πλέον τις παρεμβάσεις του με συγκεκριμένα στοιχεία, γκρεμίζοντας επί της ουσίας το ομοίωμα του «μεταρρυθμιστή» που επιφυλάσσει για τον εαυτό του ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Είναι ενδεικτικό ότι στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός «απάντησε» σε όλες σχεδόν τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με απλή, ανθρώπινη και κατανοητή ορολογία. Ο πρωθυπουργός, σε κάθε ευκαιρία, προβαίνει επίσης σε συγκριτικό τεστ προτάσεων, αντιστρέφοντας τα προτάγματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ευθείες ερωτήσεις επί πολύ συγκεκριμένων θεμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης, για παράδειγμα, έμεινε μετέωρος στο θέμα των εργοδοτικών εισφορών. Ενώ ο ίδιος εμφανίζεται υπέρμαχος της μη αύξησής τους, οι εργοδότες -η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων μάλιστα ανήκει οργανικά στο κόμμα του- τάσσονται υπέρ της κυβερνητικής πρότασης.
(*Αλέξης Τσίπρας: «Σας ρώτησα εάν συμφωνείτε με την πρόταση που καταθέσαμε και τη συμφωνία που είχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς για μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, ώστε να μην έχουμε περικοπές των συντάξεων για δέκατη, δωδέκατη φορά, που έχουν μειωθεί ήδη 35%. Και απαντήσατε καθαρά ότι δεν συμφωνείτε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, που οι ίδιοι οι εργοδότες συμφωνούν»).
-Δεν είναι ίσως πολιτικά ορθό να παραβάλει κανείς την παράμετρο «Λεβέντη» στην κοινοβουλευτική κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη, γιατί μετατοπίζεται η πολιτική ανάλυση στη σφαίρα του ανεκδότου, αλλά πραγματικά μόνο προβληματισμό θα πρέπει να προκαλέσει στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ο ευτελισμός που υπέστη ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τον… ηγέτη της Ένωσης Κεντρώων. Μπροστά στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Λεβέντης εξιστόρησε ότι συνάντησε έξω από ένα μουσείο πλήθος ανθρώπων, οι οποίοι απολάμβαναν αμέριμνοι τον καφέ τους. Τους πλησίασε, όπως αφηγήθηκε ο κ. Λεβέντης, και τους ρώτησε αν είναι επισκέπτες του μουσείου που κατέφθασαν ομαδικά για να… θαυμάσουν τα εκθέματα. Η απάντηση που έλαβε ήταν η εξής: «Είμαστε τεχνικοί του ΟΣΕ που τοποθετηθήκαμε στα μουσεία από την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων επί Μητσοτάκη!». Ο κ. Τσίπρας, που ήταν εντός της αίθουσας εκείνη τη στιγμή, μόλις και μετά βίας έκρυψε με το χέρι του την αντίδρασή του, για να μην προσβάλει, προφανώς, τον κ. Μητσοτάκη, στην παρθενική του εμφάνιση…
Η αλήθεια είναι πως είναι νωρίς για να κριθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός. Αλλά αν ακολουθήσει το πρότυπο που όλοι παρακολουθήσαμε το βράδυ της Τρίτης, θα κάνει σύντομα τον Σαμαρά και τον Μεϊμαράκη να μοιάζουν με… Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ας εύχονται οι φίλοι της Ν.Δ. η τραγική εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη να οφείλεται μόνο στο τρακ της «πρώτη φορά με τον Κυριάκο…». 
Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου