Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Μετά το ΣτΕ στις Βρυξέλλες για τα αεροδρόμια



Αναχώρησαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι της πανελλαδικής επιτροπής κατά της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων, για Βρυξέλλες προκειμένου να πραγματοποιήσουν διάβημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Η παρέμβαση εκπροσώπων της πανελλαδικής επιτροπής (ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης), στη Βελγική πρωτεύουσα, όπου εδρεύουν οι αρμόδιες επιτροπές της ΕΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας οπότε και θα επιστρέψουν έχοντας πλέον να μελετήσουν τα επόμενα βήματά τους. Οι κινήσεις έρχονται σε συνέχεια του δημοψηφίσματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της εκδίκασης στο ΣτΕ της προσφυγής κατά της ιδιωτικοποίησης.
Τόσα δίνω, πόσα θες;
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών» στο Συμβούλιο της Επικρατείας την περασμένη Παρασκευή οι νομικοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και περιφερειών από άλλες περιοχές της χώρας, της αυτοδιοίκησης, των δικηγορικών συλλόγων, της ομοσπονδίας εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και επιστημονικών φορέων σφυροκόπησαν με επιχειρήματα το προωθούμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αποκαλύπτοντας ότι αρκεί η αξιοποίηση του 30% των εσόδων των αεροδρομίων για τον εκσυγχρονισμό τους.
Υπολόγισαν ότι μόνο από τα τέλη αεροδρομίων το Δημόσιο θα έχει έσοδα 8 δισ. την επόμενη 40ετία, όταν τα αναμενόμενα οφέλη από την εκχώρησή τους στη Fraport θα είναι 7,89 δισ. με βάση τα επίσημα στοιχεία.
Επισήμαναν, τέλος, ότι το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, που διαχειρίζεται ο γερμανικός όμιλος, είναι 40% ακριβότερο από τα υπόλοιπα που λειτουργούν στη Γερμανία.
Πήρε απουσία το Δημόσιο
Έχει ενδιαφέρον ότι στη συνεδρίαση του ΣτΕ δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Δημοσίου, ενώ ο νομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ επιχείρησε να αποδομήσει τα επιχειρήματα των υπερασπιστών των αεροδρομίων υποστηρίζοντας ότι θα... απαξιωθούν οι εγκαταστάσεις τους αν δεν εκχωρηθούν σε ιδιώτες.
«Δεν θα περιοριστούμε στις προσφυγές στη Δικαιοσύνη» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, Βασίλης Αλεβιζόπουλος, στη σύσκεψη των φορέων που ακολούθησε.
Ανέπτυξε τους κινδύνους για την εθνική οικονομία και τον τουρισμό με την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, με την οποία το γερμανικό Δημόσιο αποκτά δεσπόζουσα θέση στο Αιγαίο.
Περιφερειάρχης: Υπέρτερες δυνάμεις εναντίον μας
Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος έχει προαναγγείλει πως θα εξαντληθούν όλοι οι τρόποι αντίδρασης και ήδη εξετάζεται προσφυγή στις Επιτροπές Αναφορών και Ανταγωνισμού της ΕΕ, κατά της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.
«Ξέρουμε ότι απέναντί μας βρίσκονται υπέρτερες δυνάμεις αλλά καλούμε όλους έστω και την ύστατη ώρα να έρθουν μαζί μας στον αγώνα για την αλήθεια και το δίκαιο. Η Αυτοδιοίκηση προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων της να αναδείξει το θέμα, υπερασπιζόμαστε το λαό και τα συμφέροντα του λαού των Ιονίων Νήσων και προσπαθούμε να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες με αφορμή και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ο κ. Γαλιατσάτος.
Μαριάς: Ας σώσει το ΣτΕ την τιμή της χώρας
«Ευχόμαστε, είπε ο Νότης Μαριάς, το ΣτΕ να σώσει την τιμή της Ελληνικής Πολιτείας και να μην επιτρέψει την «γερμανοποίηση» των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων. Εάν είχε πάρει μία αντίστοιχη απόφαση το Νοέμβριο του 2010, όταν είχαμε προσφύγει κατά του πρώτου μνημονίου, τα πράγματα στη χώρα σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Ελπίζουμε ότι τώρα θα τεθεί τέρμα στις επιταγές της τρόικας και θα παραμείνουν τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, πράγματι στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Πολιτείας».
Αναφερόμενος στην εκστρατεία που και ο ίδιος έχει αναλάβει σε επίπεδο Ευρωβουλής για την ανατροπή της σύμβασης παραχώρησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων, ο Νότης Μαριάς είπε ότι «υπάρχει καραμπινάτη παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου, γιατί δημιουργείται ιδιωτικό μονοπώλιο από την πλευρά της Fraport». Πρόσθεσε μάλιστα ότι επειδή μέτοχος στη Fraport είναι η Loufthansa, ο Ελληνικός Τουρισμός θα μετατραπεί σε γερμανικό τσιφλίκι.
Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής δήλωσε ότι υπάρχει και Εθνικό ζήτημα, επειδή στη σύμβαση παραχώρησης δεν υπάρχει ρήτρα Εθνικής Ασφάλειας, παρότι τα περισσότερα αεροδρόμια είναι καθοριστικής σημασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια της χώρας. «Η μάχη δίνεται από τους φορείς στο Δικαστικό επίπεδο, είπε ο Νότης Μαριάς. Από την πλευρά μας δίνουμε τη μάχη στην Ευρωβουλή και εκτός Ευρωβουλής μαζί με τα Κινήματα, για να σταματήσει η «γερμανοποίηση» των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας».
Ο Δήμαρχος Κ. Νικολούζος 
Μετά τη συζήτηση, την περασμένη Παρασκευή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας της υπόθεσης παραχώρησης των αεροδρομίων, ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της παραχώρησης αεροδρομίων της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Ο Δήμος μας είχε καταθέσει σχετική αίτηση ακύρωσης ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 από κοινού με το Δικηγορικό Σύλλογο και το Περιφερειακό Τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Όπως και οι άλλοι προσφεύγοντες, καταθέσαμε τις θέσεις μας που περιλαμβάνονται στην αίτηση ακύρωσης και αναφέρονται στη δημιουργία μονοπωλίου, λόγους δημοσίου συμφέροντος, παραβίαση της Ενωσιακής Νομοθεσίας και παραβίαση άρθρων του Συντάγματος.
Πιστεύουμε πως η Ελληνική Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της, υπερασπιζόμενη την κυριαρχία και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Από την πλευρά μας, θέλω να τονίσω ότι παραμένουμε στη θέση που έχουμε διατυπώσει και στο παρελθόν ότι πρόκειται για μια συμφωνία σε βάρος της πατρίδας μας και του ελληνικού λαού, για λόγους που έχουμε επαρκώς εξηγήσει, και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, όπως έχουμε δεσμευτεί και με κάθε πρόσφορο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας».
Η Περιφέρεια έμεινε κλειστή
Την Παρασκευή, οπότε και έγινε η εκδίκαση της προσφυγής στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων στην Αθήνα βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, μαζί με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες προκειμένου να παρευρεθούν στην εκδίκαση της προσφυγής.
Την ίδια ημέρα κλειστές έμειναν όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ξεπούλημα των αεροδρομίων και αυτό γίνεται με απόφαση που έχει λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο στην προηγούμενη συνεδρίασή του.
Σε 24ωρη απεργία επίσης προχώρησης η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου