Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Όχι 100, 10.100 μέρες χρειάζονται


Όχι 100, 10.100 μέρες χρειάζονται

Του ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ
"Η πρόταση του υπουργού Νίκου Φίλη για τους βασικούς άξονες της νέας μεταρρύθμισης. Είναι η κορυφαία ενέργεια στους 10 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μια σπουδαία επένδυση με ανταποδοτικά οφέλη για ολόκληρο τον πληθυσμό και όχι για τους συνήθεις «επενδυτές"

Ήμουν μαθητής της Πέμπτης Γυμνασίου το 1964, όταν η κυβέρνηση της Ενωσης Κέντρου, με υπουργό Παιδείας τον ίδιο τον Γεώργιο Παπανδρέου, υφυπουργό τον Λουκή Ακρίτα και γενικό γραμματέα τον Ευάγγελο Παπανούτσο, άνοιξε δρόμο για τη γνώση στους μη έχοντες.
61 χρόνια μετά, στη διάρκεια των οποίων φούντωσαν το εμπόριο της γνώσης και η κατεδάφιση των κατακτήσεων που πρόσκαιρα κερδίζονταν, κατατέθηκε η πρόταση του υπουργού Νίκου Φίλη για τους βασικούς άξονες της νέας μεταρρύθμισης.
Είναι η κορυφαία ενέργεια στους 10 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μια σπουδαία επένδυση με ανταποδοτικά οφέλη για ολόκληρο τον πληθυσμό και όχι για τους συνήθεις «επενδυτές». Το καλύτερο πρωτοχρονιάτικο δώρο στα 300.000 ελληνόπουλα που πάνε πεινασμένα στο σχολείο...
Τότε, η μεταρρύθμιση Παπανούτσου έλεγε συνοπτικά: «Κατάργηση οποιωνδήποτε οικονομικών επιβαρύνσεων για σπουδές και στις τρεις βαθμίδες, επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από έξι σε εννέα χρόνια, [καθιέρωση] της δημοτικής ως αποκλειστικής γλώσσας στο δημοτικό σχολείο και ριζική αναμόρφωση του τρόπου επιλογής των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια*».
«Είστε αθέοι»**
Η συντηρητική παράταξη, που το 1963 είχε χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια της, αντέδρασε. Με επικεφαλής τον πανεπιστημιακό και πρόεδρο της ΕΡΕ Παναγιώτη Κανελλόπουλο, μαζί με τον άλλο πανεπιστημιακό και κατοπινό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τσάτσο (αυτόν που απαγόρεψε τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν), τους γλωσσαμύντορες της Φιλοσοφικής Αθηνών και άλλους, φασίζοντες, φασίστες ή απλώς αδαείς άρχισαν τον πόλεμο στη μεταρρύθμιση διότι θα οδηγούσε... στον αριστερισμό και την αθεΐα. Το 1965 οι αποστάτες, με μαέστρο τον Κώστα Μητσοτάκη, φρενάρισαν την εξέλιξή της και το '67 η «Ελλάς Ελλήνων χριστιανών» τους επιβράβευσε: κατήργησε τη μεταρρύθμιση με μια μονοκοντυλιά.
Προχθές, ο Νίκος Φίλης ανακοίνωσε, εκτός από τη 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση (με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή), ολοήμερα δημοτικά σχολεία παντού, αλλαγή της δομής του λυκείου και της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και ζήτησε να γίνει διάλογος με κοινωνική και πολιτική συνεννόηση και συναίνεση, διότι «η εκπαίδευση είναι μια προτεραιότητα προκειμένου να βγούμε από την κρίση».
Ξέρω ότι πάλι το ΚΚΕ, η Ν.Δ., το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και το ΠΑΣΟΚ (γράφω τα κόμματα ανάλογα με το βαθμό του πρόσφατου συντηρητισμού τους) θα μας πουν ότι αυτά είναι φούμαρα. Κάποιοι θα τρέξουν στους προστάτες για να μαλώσουν την κυβέρνηση που αποφασίζει μονομερώς αν το παιδάκι το οποίο λιποθυμάει από την πείνα στο σχολείο θα πρέπει να μάθει γράμματα έχοντας λίγο φαγάκι. Αρκετοί θα κλάψουν για την προσπάθεια σταδιακής απαξίωσης της παραπαιδείας (με κεφαλαίο πι) κ.λπ. κ.λπ.
Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο («Ο νόμος Φίλη μας πάει 40 χρόνια πίσω»). Κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν που μας είχαν πάει στο όχι στο '85, αλλά στο 1950. Τότε που τα φτωχόπαιδα τα οποία κατάφερναν να πάνε στο Δημοτικό και δεν δούλευαν ολημερίς στη γειτονική μας λαχαναγορά, στα διπλανά μας λεμονάδικα ή τα καπηλειά περίμεναν να δουν ποιος συμμαθητής δεν θα έπινε το γάλα σκόνη και δεν θα έτρωγε το τυρί που μύριζε πετρέλαιο για να τα γυρέψουν. Μήπως λοιπόν πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να εξηγήσει πώς θα ψάξει για δουλειά μια άνεργη μάνα αν πρέπει να μαζεύει το παιδί της στις 12 το μεσημέρι (αυτά εκθειάζει), πώς θα πληρώσει το φροντιστήριο ο πατέρας με τα 420 ευρώ μισθό (δεν συζητώ για τον άνεργο), πώς θα μείνει εδώ ένας μαθητής με υψηλό βαθμό ευφυΐας που αδυνατεί να απομνημονεύσει για να περάσει στις πανελλαδικές εξετάσεις παπαγαλίας;
Τον χαβά τους
Περιμένω την αντίδραση κι αυτών που ποινικοποίησαν τον συνδικαλισμό για το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή (οι δικοί τους) συνδικαλιστές και όσων λούφαζαν όσο η κρίση τσάκιζε «τους άλλους» και τώρα καταγγέλλουν για τα όρια ηλικίας ή τα «πόθεν έσχες».
Λένε ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται τις πρώτες 100 μέρες. Στην Ελλάδα δεν φτάνουν ούτε 10.100 μέρες για να τελειώσουμε με το βαθύ κράτος που θεμελίωσαν και μπετονάρισαν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς, φασιστικής και μη...
Μαζί με την καλή χρονιά ας βάλουμε όλοι πλάτη να ξαναβρούμε τη χαμένη μας άνοιξη.

* «Η μεταρρύθμιση του 1964» (επιμέλεια Ν. Βαρμάζης - Τ. Γιάννου)
** Κώστα Βάρναλη: «Πρωτοχρονιάτικο», [...] κι οι των επίγειων αγαθών σφιχτοί νοικοκυραίοι / ανοίξαν τα παράθυρα και κράξαν: «Είστε αθέοι»

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου