Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Οι νεοφιλελεύθερες αγροτικές πολιτικές και δυο αυγά Τουρκίας



Οι αγρότες που κινητοποίησαν τα τρακτέρ τους και αυτή την φορά έχουν δίκαιο για να διαμαρτύρονται. Αλλά προς ποιους είναι η διαμαρτυρία ακριβώς;
 του Γιάννη Χατζηχρήστου *
Θα ήταν μαζί τους και όλη η κοινωνία αν το αίτημά τους για δικαιότερη φορολόγηση συνοδεύονταν και από προτάσεις για την ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής, να διορθωθεί το σύστημα και  να θα πετάξει έξω τους ψευτο-αγρότες και τους απατεώνες: Όσοι δεν καλλιεργούν πραγματικά, δεν θα μπορούν να παρουσιάζουν έξοδα και άρα θα φορολογούνται με σχεδόν όλον τους τον τζίρο σαν κέρδος, πράγμα που θα κάνει πιο ασύμφορη και ποιο δύσκολη την εξαπάτηση. Ο μικρότερος αριθμός αγροτών θα οδηγήσει σε καλύτερο επίπεδο ζωής τους πραγματικούς αγρότες.
Θα περίμενε κανείς να υποστηρίζουν το ότι τα βιβλία Εσόδων-Εξόδων θα υποχρεώσουν όλους να δηλώνουν πραγματικές εκτάσεις και παραγωγές. Αυτό μπορεί να φαίνεται ότι θα μειώσει τα αγροτικά έσοδα από ενισχύσεις, όμως, τελικώς θα συμβεί το ανάποδο. Οι πραγματικοί αγρότες θα υποχρεωθούν να παίρνουν τιμολόγια για όλα τα έξοδά τους. Ναι μεν θα πληρώνουν ΦΠΑ (και αυτό είναι σημαντικό θέμα χρηματοροών), αλλά καθώς αυτό θα αφαιρείται από το οφειλόμενο ΦΠΑ, δεν θα το χρεώνονται. Στην πράξη, η ανακούφιση από τον ΦΠΑ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 6% της σημερινής επιστροφής, αλλά και από το 11% που ίσχυε παλιότερα.
Θα περίμενε κανείς να διαμαρτύρονται για όσους ψήφισαν άκριτα τις Κοινές Αγροτικές Πολιτικές που επιδοτούν τα στρέμματα και όχι το παραγόμενο προϊόν, αυτούς που δεν έκαναν καμιά πρόταση για να υπάρχουν επιτέλους και κάποιες εθνικές πολιτικές αγροτικής γης, νερού, σπόρων, ενέργειας παραγωγής κλπ. Δεν το κάνουν.
Περιμένει όλη η κοινωνία να δει και τους αγρότες να συνεισφέρουν το ελάχιστο και στην διόρθωση του ασφαλιστικού τους συστήματος. Δεν θα καταστραφούν αν από τα 800ευρω περίπου τον χρόνο αν πληρώσουν 1400€ για να υπάρχουν συντάξεις (ποσό που ήδη επωφελούνται πολλαπλάσια από το αφορολόγητο των 12.000€ στις επιδοτήσεις).
Οι πολλοί πραγματικοί αγρότες θα έπρεπε να διεκδικούν για να  δουν να μειώνεται πολύ ο ανταγωνισμός που υφίστανται από τους επιτήδειους! Πχ, θα λιγοστέψουν οι Ελληνοποιήσεις από ψευτο-αγρότες: Δεν θα μπορεί κάποιος να εισάγει μαρούλια από την Τουρκία ή αρνιά από την Βουλγαρία και να τα πωλεί σαν δική του παραγωγή. Δεν θα μπορεί να παρουσιάσει έξοδα και η φορολόγηση θα είναι αμείλικτη.
Θα περίμενε κανένας να είναι η διαμαρτυρία τους για όλους αυτούς που υιοθέτησαν τις προηγούμενες δεκαετίες  πολιτικές που βοηθούν μόνο όσους εκμεταλλεύονται την παραγωγή τους: μια χούφτα μεγαλέμποροι, που αγοράζουν στο κόστος και πουλούν με καπέλο 200% μέχρι το ράφι στην τοπική αγορά και σχεδόν τζάμπα στην ιταλική μαφία που εκμεταλλεύεται διαχρονικά τα ποιοτικά τους προϊόντα που εξάγονται χύμα. Δεν το κάνουν, οι μαφίες των χονδρεμπόρων είναι καλά κρυμμένες πίσω από τα επιχορηγούμενα από αυτούς πρώην μεγάλα κόμματα, αυτά με τους μπλε και πράσινους κόκκους.
Θα περίμενε κανείς να πιέζουν την Πολιτεία και την κυβέρνηση να γίνει πιο θαρραλέα και αποτελεσματική για να διορθωθούν οι πιο πάνω παθογένειες. Δεν το κάνουν, προτιμούν να γίνονται ντεκόρ στα κανάλια των διαπλεκόμενων σε σκηνοθετημένες σκηνές και να συμπλέουν με τους πολιτικούς και τις πολιτικές που στοχεύουν στην μείωση του αριθμού των πραγματικών παραγωγών και στην υπερσυγκέντρωση των εκμεταλλεύσεων κάτω από 2-3 μεγάλες πολυεθνικές.  Αυτή ήταν και είναι η πολιτική τους, ας τους ρωτήσουν τώρα που κατέβηκαν και στα μπλόκα.
Μια ομάδα αγροτών  αρκείται στον εύκολο εντυπωσιασμό που βολεύει όσους πραγματικά ευθύνονται για την κατάσταση της Αγροτικής Οικονομίας : Να ρίχνει μια καρτέλα αυγά για να γίνουν σκηνοθετημένα πλάνα στα διαπλεκόμενα κανάλια. Οι νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί που προσπαθούν για να τους καπελώσουν μπας και πέσει η κυβέρνηση, έχουν συμφέρον  και αυτά τα αυγά να είναι εισαγωγής. Ας είναι και από την Τουρκία.
Ας ρίξουν προτάσεις και να αυτό-οργανωθούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους για να γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται. Αυτό περιμένει όλη η κοινωνία! Και τότε να δούμε ποιος θα μείνει στο πλάι τους.

* Ο Γιάννης Χατζηχρήστος είναι Υπεύθυνος Ποιότητας στον Ιδιωτικό Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας

stokokkino

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου