Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Κομισιόν: Κανονίστε μόνοι σας για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι εσωτερικό θέμα


Κομισιόν: Κανονίστε μόνοι σας για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι εσωτερικό θέμα

Κανονικά θα προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών και δεν πρόκειται να υπάρξει παρέμβαση από τις Βρυξέλλες, όπως ανέμεναν και επεδίωκαν οι καναλάρχες. Η Κομισιόν θεωρεί ότι πρόκειται για εθνικό θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της κυβέρνησης,  στο οποίο δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παρέμβαση της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασχοληθεί μόνον με το ζήτημα της διαχείρισης συχνοτήτων και τη δημιουργία θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία θα ανταγωνισθεί την Digea των εκδοτών-καναλαρχών. Για το θέμα αυτό υπάρχει συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές και έχουν ανταλλαγεί επιστολές, προκειμένου οι τελικές ρυθμίσεις να μην αντιβαίνουν στους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Για το θέμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων ενδιαφέρον υπάρχει μόνον από πλευράς Θεσμών – και είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα: Η εξασφάλιση δημοσίων εσόδων από τη δημοπράτηση τηλεοπτικών αδειώνπροβλέπεται στην τελευταία συμφωνία με τους δανειστές, αποτελώντας μνημονιακή δέσμευση.
Οι Θεσμοί έχουν λοιπόν λόγους να πιέζουν για να «τρέξει» ταχύτερα ο διαγωνισμός και δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να τον μπλοκάρουν, όπως ελπίζουν οι ιδιοκτήτες των καναλιών.
Ολες οι πτυχές του ζητήματος τηλεοπτικών αδειών και συχνοτήτων συζητήθηκαν την περασμένη εβδομάδα εκτενώς στις Βρυξέλλες, σε συναντήσεις συνεργατών του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με στελέχη της Κομισιόν και αρμόδιους παράγοντες της ΕΕ.
Την άποψη της Κομισιόν ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα κυβερνητικής αρμοδιότητας μετέφερε στους Ελληνες συνομιλητές του ο αρμόδιος Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Ετινγκερ

Στις συναντήσεις τους με αξιωματούχους της ΕΕ και με ανταποκριτές διεθνών media, οι συνεργάτες του κ. Παππά ανέλυσαν το σχέδιο για την προκήρυξη του διαγωνισμού, τη σύνταξη των όρων του και την αξιολόγηση των προσφορών-υποψηφιοτήτων, τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμό στο χώρο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης.
Επισήμαναν επίσης ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου επί 25 χρόνια συντηρείται το καθεστώς των προσωρινών αδειών των τηλεοπτικών σταθμών
http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου