Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

«Ασήμωσε…»


Τζώρτζια Ρασβίτσου

Της Τζώρτζιας Ρασβίτσου*
Μουδιασμένος στον καναπέ, παρακολουθεί καθημερινά ένα άλλο «Μαύρο», αυτό της απελπισίας, του αδιεξόδου, του «δεν υπάρχει άλλη λύση», των «περικοπών», ενώ οι  πάλαι ποτέ χρησμολόγοι (οι ίδιοι αναλυτές της τελευταίας δεκαπενταετίας), παραδίδουν φροντιστήριο εμπέδωσης των βραδινών δελτίων ειδήσεων, ώστε η απροκάλυπτη πλεον προπαγάνδα του κάθε δελτίου να γίνει πιστευτή από τους πιο δύσπιστους και απολύτως κατανοητή από τους πιο ηλίθιους.
Όμως, τίποτα δεν είναι καινούριο. Με το αζημίωτο πάντα, οι κατά τους αιώνες «αόρατες κυβερνήσεις», αναλάμβαναν τη χειραγώγηση των  μαζών.
«Φιλάργυρον γένος» αποκάλεσε σε μια άλλη εποχή, ο Σοφοκλής τους μάντεις, θέλοντας να στηλιτεύσει  το γεγονός ότι, χωρίς καμία ηθική ή νομική δέσμευση και έναντι «αδράς αμοιβής»,  προσάρμοζαν τους χρησμούς τους στη βούληση του αιτούντος ηγεμόνος, κυρίως πριν τις εκστρατείες, επιβάλλοντας με έμμεσο τρόπο τις αποφάσεις του στον λαό.
Με τα χρόνια, τη σκυτάλη παρέλαβε η εκκλησία οδηγώντας τα κοπάδια της μέσα στα σκοτάδια του φόβου (διαχρονικός μεσαίωνας), επιβάλλοντας τα προνόμιά της  στην εκάστοτε κυβέρνηση, με αντάλλαγμα την «ευλογία» της.  Παράδειγμα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία,  η επίδειξη δύναμης του  πληθωρικού Παρασκευαϊδη – (ένα εκατομμύριο υπογραφές! - κατά τα λεχθέντα του).
Οι εφημερίδες, με την πολύχρωμη παλέτα τους (κίτρινες, γκρι, πράσινες, γαλάζιες, κλπ), «ελεύθερη» δημοσιογραφία πρόθυμη να αυτοπεριοριστεί έναντι κάποιου τιμήματος, προσαρμόζοντας την είδηση στα εκάστοτε συμφέροντα, με τρόπο απαράλλαχτο από την εποχή που ο Μπαλζάκ έχανε τις ψευδαισθήσεις του…
Όμως, την καλύτερη δουλειά, την πιο βρώμικη, εξελιγμένη, ύπουλη και αποτελεσματική την κάνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, που χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές αμεσότητας, αποπροσανατολισμού, φόβου, προπαγάνδας και βλακείας έχουν άμεσο, εγγυημένο, ιδιοτελές αποτέλεσμα. Έτσι,  οι ιδέες των περισσότερων συνομιλητών σου είναι προδιαμορφωμένες, οι απαντήσεις έτοιμες, τα κεφάλια γεμάτα σαβούρα, τα καλούπια πολύ στενά, ενώ ο φόβος,  απαραίτητο στοιχείο της κάθε προπαγάνδας,  «φυλάει τα έρμα».
Διαβάζοντας το σχέδιο του νόμου για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι επίκεινται πολλές αλλαγές, κυρίως στον ισχύοντα νόμο (εκείνον της διαπλοκής), που συντηρούσε τις ζημιογόνες αυτές επιχειρήσεις με δάνεια που ουδέποτε κατέστησαν απαιτητά, ενώ η χειραγώγηση θα καταστεί μία ακριβή υπόθεση, γεγονός που δύσκολα όμως θ’ αποθαρρύνει τους θύτες απ’ το να χειραγωγούν τα θύματα, ώστε να παραμένουν πάντα θύματα. (μοιραία κι άβουλα αντάμα, προσμένοντας ίσως … ανοήτως!).

* H  Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος και αρθρογραφεί στο Lesvosnews.net

Πηγή: Lesvosnews.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου