Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Αδιέξοδο σε 100 δόσεις





Δεν είναι διαπραγμάτευση, είναι ψυχόδραμα. Η κυβέρνηση υποχωρεί -όσο αντέχει πολιτικά- στις διαρκείς πιέσεις της Τρόικας που όμως ζητά συνεχώς περισσότερα, σαν να εξωθεί τα πράγματα στα άκρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνεται να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και πού το πάει η Τρόικα. Θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να προχωρήσει η συμφωνία σχετικά με την προληπτική γραμμή πίστωσης γιατί διαφορετικά δεν θα έχουν εκλογικό δίλημμα. Όμως, τα πλήγματα είναι απανωτά. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε χθες ότι δεν πρόκειται να γίνει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παρόλο που έχει αναληφθεί τέτοια δέσμευση από τους πιστωτές στην περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Και οι ενδείξεις ότι στην ευρωζώνη έχει επικρατήσει πλήρως η "γραμμή" Σόιμπλε πληθαίνουν.Μετά την αναδίπλωση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και παρά το πολιτικό κόστος που συνεπαγόταν, οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να περιοριστεί ο αριθμός όσων θα έχουν τη δυνατότητα να διευκολυνθούν με τις 100 δόσεις. Ζητούν επίσης οι 100 δόσεις να γίνουν 72 και αυτά ενώ έχει ψηφιστεί και ο νόμος και η τροπολογία για τη διόρθωσή του. Την ίδια ώρα, απαιτούν την κάλυψη δημοσιονομικού κενού 3,6 δισ ευρώ με μέτρα λιτότητας παρόλο που είναι σαφές ότι ένας τέτοιος προϋπολογισμός 2015 δύσκολα θα ψηφιζόταν από την παρούσα Βουλή. Και μέσα σε όλα, στέλνουν και ένα τελεσίγραφο 48 ωρών που εκπνέει αύριο, διαμηνύοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία τώρα χάνεται το ορόσημο του Δεκεμβρίου, επομένως το τρέχον πρόγραμμα θα λήξει χωρίς να έχουν παρθεί αποφάσεις για την επόμενη μέρα.
Το "άδειασμα" από την πλευρά των πιστωτών φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που δεν έχει "σχέδιο Β", τι θα κάνει αν δεν βρει άκρη με την Τρόικα. Ηδη, ο Ευ. Βενιζέλος επιχειρεί να φορτώσει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για την αναγκαία συναίνεση ως προϋπόθεση μιας ομαλής έκβασης της διαπραγμάτευσης. Αλλά μιλούν για συναίνεση και παράγουν πόλωση, το οποίο κάνει εξαιρετικά μπερδεμένο το μήνυμα που προσπαθούν να μεταδώσουν. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη νευρικότητα και η στρατηγική αλλάζει συνεχώς σε μια αγχωμένη αναζήτηση διεξόδου που δεν βρίσκεται. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης επιτέθηκε σήμερα το ΠΑΣΟΚ (μιλώντας στο Μέγκα) υποστηρίζοντας ότι λόγω των αντιρρήσεων της Χ. Τρικούπη δεν έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου. Εμφανίζεται επίσης άνετος παρά το "τσαλάκωμά" του με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων στον απόηχο του μπαχάλου γύρω από τον ΕΝΦΙΑ. Αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροές το Σαββατοκύριακο άφηνε να εννοηθεί ότι έχουν τους 175 για την προεδρική εκλογή και άρα προλαβαίνουν και μπορούν να φτάσουν στους 180. Δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς αν πραγματικά ελπίζουν ή αν αυθυποβάλλονται για να υπάρξουν στην εξουσία όσο μπορούν.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου