Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Γράφουν πολυνομοσχέδιο με απολύσεις και ασφαλιστικό



Εκ νέου συνάντηση έχουν σήμερα Σαμαράς και Βενιζέλος. Στο ΥΠΟΙΚ γράφουν το νέο πολυνομοσχέδιο. Νέο πεδίο διαπραγμάτευσης το εύρος της παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου, που θα καθορίσει και τον χρόνο της προεδρικής εκλογής
Νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών και την επιστροφή της τρόικας.
Στη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να εξεταστούν τα θέματα στα οποία υπάρχει εκκρεμότητα με την τρόικα, προκειμένου να δοθούν πειστικές απαντήσεις στους εκπροσώπους των δανειστών και εκείνοι να επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να δρομολογηθεί το τι μέλλει γενέσθαι με την «μικρή τεχνική παράταση του προγράμματος», δηλάδή μετά την 31η Δεκεμβρίου, οπότε λήγει το ευρωπαϊκό σκέλος του μνημονίου.
Στο Euroworking Group, αν και αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς, διαπιστώθηκε ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση και ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά η λήψη μέτρων.
Στη βάση αυτή, τα μέλη του EuroWorking Group ζήτησαν από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο.
Τι ζητεί η τρόικα για να επιστρέψει
Πηγές της τρόικας διαμηνύουν πως για να ξεκλειδώσει η διαπραγμάτευση απαιτούνται «ισχυρές δεσμεύσεις» για μεταρρύθμιση σε ΦΠΑ, ασφαλιστικό, αλλαγές στην  ρύθμιση  δόσεων οφειλών προς εφορίες και ταμεία, ενώ επισημαίνουν ότι  «μία έξοδος χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την 1η Ιανουαρίου δεν θα ήταν μία θετική εξέλιξη».
Αναλυτικά,  πηγές της  τρόικας  ξεκαθαρίζουν ότι «η  τρέχουσα αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει πριν  ληφθούν οι αποφάσεις για το επόμενο βήμα που θα είναι το ECCL. Οι θεσμοί της ΕΕ απαιτούν ότι θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και θεωρούν ότι η συνάντηση στο Παρίσι χρήσιμη»
Αναφέρουν όμως  ότι περιμένουν «ακόμη ισχυρές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για μία σειρά ζητημάτων, όπως είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015 μία αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και στο καθεστώς ΦΠΑ,   στις αγορές  προιόντων, καθώς και  αλλαγές στο νόμο για τις ρυθμίσεις δόσεων οφειλών προς την εφορία και στα ταμεία».
Βροχή νομοθετημάτων
Εβδομάδες πριν ακόμα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μεταβεί στο Παρίσι για το δεύτερο ραντεβού με την τρόικα οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη είχαν ξεκινήσει την κατάρτιση ενός πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει πολλά από τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου της προηγούμενης Άνοιξης.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο (από την 1η Ιανουαρίου 2015 αρχικά για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών από την 1η Ιουλίου 2015 και καθολική εφαρμογή των διατάξεων σε όλο το Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2016), θα προβλέπει την ανταπεργία (λοκ άουτ) μέσω αλλαγής στον αστικό κώδικα, παραμετρικές αλλαγές στη λειτουργία των συνδικάτων, αλλά και την περαιτέρω αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κάτι που η τρόικα ζητά επίμονα από το Σεπτέμβριο.
Βέβαια οι ανωτέρω ρυθμίσεις αφορούν στα ζητήματα που η ελληνική πλευρά ήλθε σε συνεννόηση με την τρόικα και όχι στα ακανθώδη θέματα που χωρίζουν τα δύο στρατόπεδα, όπως το δημοσιονομικό κενό, οι μειώσεις συντάξεων και οι αλλαγές στον ΦΠΑ, που αποτελούν και τα βασικά προσκόμματα στη διαπραγμάτευση.
Διαπραγματεύσεις εν μέσω παράτασης
Η παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος «για τεχνικούς λόγους» την οποία για πρώτη φορά επισήμως έφερε στο προσκήνιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβέρνηση θέλει να διαρκέσει έως τις 15-20 Ιανουαρίου.
Η μικρή αυτή επιμήκυνση του προγράμματος, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, θεωρείται η καλύτερη ίσως δυνατή εξέλιξη για την ελληνική πλευρά, η οποία, ύστερα και από το διήμερο στο Παρίσι, έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.
Η επέκταση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος (λήγει στις 31 Δεκεμβρίου) για «τεχνικούς λόγους» έχει ένα αβαντάζ. Δεν χρειάζεται να εγκριθεί από κοινοβούλια, από τη στιγμή που μιλάμε για δυο- τρεις εβδομάδες. Αμέσως μετά η κυβέρνηση επιδιώκει να ενεργοποιηθεί η ECCL πιστωτική γραμμή του ESM, οπότε δεν τίθεται ζήτημα να μείνουν έστω και μια ημέρα «ακάλυπτες» από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες.
Ενδεχόμενη εξάμηνη παράταση που ζητούν οι δανειστές πιθανότατα θα αποτελούσε τη χαριστική βολή για την ήδη «ταλαιπωρημένη» κυβέρνηση, που δύσκολα θα αντέξει επικοινωνιακά ένα ακόμα τέτοιο βάρος.
Ωστόσο, για τις Βρυξέλλες, η εξάμηνη παράταση δίνει την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει να καταθέσει στη βουλή αντιλαϊκά μέτρα πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δεν έχει «επιπλοκές» καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εμφανίζονται μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
Επιπλέον, μέχρι τότε, η Ελλάδα θα μπορεί να αποδείξει στην πράξη αυτά που λέει στην τρόικα: ότι δηλαδή ο προϋπολογισμός του 2015 μπορεί να εκτελεστεί και να έχει τα έσοδα που προβλέπονται κάτι που θα μπορέσει -ενδεχομένως- να ανατρέψει κάποιες από τις αυστηρές δεσμεύσεις που καλείται να υλοποιήσει τώρα.
Μέσω αυτής της κίνησης και σε συνδυασμό με την πολιτική διαπραγμάτευση που επιχειρείται η κυβέρνηση επιδιώκει να βρει διέξοδο και στο πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού για το οποίο μιλούν οι δανειστές. Οι τελευταίοι πιέζουν για μέτρα που περιλαμβάνουν μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αύξηση ΦΠΑ στα νησιά. Μέτρα δηλαδή που εξαιρετικά δύσκολα μπορούν να περάσουν από τη Βουλή.
Στους όρους αυτούς, θα ενσωματωθούν όσα δεν έγιναν με το τρέχον Μνημόνιο. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις.
Τα οικονομικά κίνητρα
Προκειμένου να κρατήσουν την Ελλάδα σε μεταρρυθμιστική τροχιά οι Ευρωπαίοι προτίθενται να δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση σημαντικά οικονομικά κίνητρα.
Όπως αναφέρει εμπιστευτική έκθεση της Taskforce στην Ελλάδα που αποκαλύπτει η Handelsblatt, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, στόχος είναι να δοθεί στη χώρα «μελλοντικά μια πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους», η λεγόμενη γραμμή πίστωσης ECCL, η οποία θα συνδέεται με μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν, ωστόσο, ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη
«Παράλληλα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχίσουν να δίνονται οικονομικά κίνητρα μέσω της μεταφοράς κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα», αναφέρεται στο εμπιστευτικό έγγραφο.
Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της ευρωκρίσης η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε μαζική αγορά ομολόγων από τις χώρες της νοτίου Ευρώπης. Δεδομένου ότι είχε αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες αποκομίζουν κέρδη όταν αυτά λήγουν. Στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης, είχε συμφωνηθεί τα κέρδη αυτά να μεταφέρονται στην Αθήνα.
Η πρακτική αυτή λοιπόν αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Όπως φαίνεται, γίνεται λόγος για αρκετά δισεκατομμύρια.
Πιέζει και ο Μοσκοβισί
Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την κυβέρνηση ώστε να επιστρέψει η τρόικα το συντομότερο στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος, ζήτησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Ο κ. Μοσκοβισί, που είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την επιστροφή της τρόικας το συντομότερο, διαπιστώνει ότι οι απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών συγκλίνουν, ωστόσο, όπως είπε, είναι σημαντικό να συγκλίνουν εξ ολοκλήρου.
Απόπειρα διαχείρισης των νέων μέτρων
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβεικαι άλλα σκληρά μέτρα, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει σε άμεση εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το λοκάουτ στον ιδιωτικό τομέα και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Τα αγκάθια που παραμένουν, όπως διαπιστώθηκε και στο Παρίσι, είναι το δημοσιονομικό κενό, οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις και οι αλλαγές στο ΦΠΑ. Και σε αυτά τα ζητήματα είναι που καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις η κυβέρνηση στην τρόικα προκειμένου να επιστρέψει.
Η ψήφιση του πακέτου των μέτρων αυτών, υπό το δεδομένο πολιτικό κλίμα στη χώρα, είναι το επόμενο θέμα που θα απασχολήσει σοβαρά τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

thepressproject(με πληροφορίες από euro2day.gr, in.gr, capital.gr, Deutsche Welle, naftemporiki.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου