Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Δήμαρχος Κέρκυρας προς ΤΑΙΠΕΔ: "Κάτω τα χέρια από τον Ερημίτη"

nikolouzos
Επιστολή προς τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τη Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία επικαιροποιείται η αντίθεση των Κερκυραίων στην εκποίηση του Ερημίτη, απέστειλε ο Δημάρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος.
 
Η επιστολή

Κύριοι, 
Επανερχόμαστε στο θέμα του «Ερημίτη» (Κασσιόπη Κέρκυρας), το οποίο αξιολογούμε ως θέμα μείζονος και στρατηγικής σημασίας για την Κέρκυρα.
Το ακίνητο του Ερημίτη μεταβιβάστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση(21.2.12)  των μελών της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο,  με τη σειρά του,  προχώρησε στην «αξιοποίησή»  του από την εταιρεία NCH Capital.
Κύριοι
Αποτελεί θέση αρχής για μας πως η αξιοποίηση του περιβάλλοντος, ως φυσικός και οικονομικός πόρος, και η χωροταξική οργάνωση του νησιού, ως έκφραση πολιτικής βούλησης, δεν μπορεί να επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά οφείλει, πρωτίστως, να λαμβάνει υπόψη τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και των εκφραστών της. Οι όποιες δε αποφάσεις  να λαμβάνονται με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Συνεπώς, διαφωνούμε με την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας με όρους που στρέφονται κατά της κοινωνίας και των πολιτών. Δυστυχώς, εκτιμάμε ότι αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Ερημίτη.
Η φερόμενη ως «αξιοποίηση» φαλκιδεύει την οικολογική ισορροπία της περιοχής και της νήσου Κέρκυρας, την αμυντική επάρκεια της Ελληνικής πολιτείας, τη  νομιμότητα και τη δημοκρατική αρχή που διέπει το πολίτευμα, αλλά και την οικονομικά θεμελιώδη προοπτική αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης του τόπου.
Ειδικότερα, αλλά επιγραμματικά, οι γενικές αυτές αντιρρήσεις αναλύονται στους εξής λόγους:
(α)   Η εντατικοποίηση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο ακίνητο συνεπάγεται δραστική συνολική υποβάθμιση του Οικοσυστήματος Ερημίτη του οποίου αυτό αποτελεί οργανικό μέρος. Τούτο πρακτικά συνεπάγεται άμεσα πλήγματα ή έμμεση διακύβευση της βιοποικιλότητας (εξαφάνιση του προστατευόμενου θηλαστικού βίδρα Lutra lutra από το σύνολο της νήσου Κέρκυρας, καταστροφή του προστατευόμενου φύκους Posidonia oceanica, απομάκρυνση ορνιθοπανίδας και ιδίως αποδημητικών πουλιών), με άγνωστες συνέπειες στην οικολογική ισορροπία.
(β)   Η πολεοδόμηση και εντατική ανοικοδόμηση του ακινήτου όπως την προωθείτε προϋποθέτει, όπως καλώς γνωρίζετε – παρά τους περί του αντιθέτου απατηλούς ισχυρισμούς του υποβληθέντος από εσάς «στρατηγικού σχεδίου» – αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης της περιοχής, σκοπό προς τον οποίο κινήσατε σχετικές διαδικασίες.
(γ)   Η πολεοδόμηση και εντατική ανοικοδόμηση του ακινήτου συνιστά προηγούμενο που δύνανται να επικαλεστούν ιδιώτες κάτοχοι παρακείμενων εκτάσεων εντός του Οικοσυστήματος Ερημίτη, εις τρόπον ώστε να αστικοποιηθεί πλήρως η ευρύτερη περιοχή – και να ανατραπεί πλήρως ο εν ισχύ χωροταξικός σχεδιασμός ο οποίος την εξαιρεί απολύτως από την παράκτια τουριστική ανάπτυξη.   
(δ)   Η «αξιοποίηση» συνεπάγεται μεταφορά του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου από το βέλτιστο βάσει αντικειμενικών γεωμορφολογικών κριτηρίων σημείο του ακινήτου σε σημείο προδήλως ακατάλληλο για την κατόπτευση του Βόρειου Στενού Κερκύρας, δηλαδή ρήγμα ασφαλείας στην αμυντική περίμετρο και υπαναχώρηση από την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας ως παράκτιο κράτος – καθώς και διαρκή διακινδύνευση της ασφάλειας των πλοών στο πολυσύχναστο στενό, με άγνωστες συνέπειες για την ασφάλεια των διακινούμενων και την περιβαλλοντική προστασία των θαλασσών.
(ε)   Τα συλλογικά όργανα δημοκρατικού προγραμματισμού της Κέρκυρας, Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, έχουν ήδη αποφανθεί αρνητικά για την εκποίηση του Ερημίτη, αντιπροτείνοντας για την ανάδειξή του τη συγκεκριμένη βιώσιμη λύση του Οικολογικού Πάρκου – το οποίο υλοποιεί και το προταθέν στην επιστημονική βιβλιογραφία «καταφύγιο» της βίδρας Lutra lutra.
(στ) Η συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της πλειοδότριας εταιρείας, είναι «λεόντεια» καθώς εκχωρείται σε αυτήν δικαίωμα επιφανείας επί του ακινήτου για χρονικό διάστημα 99 ετών, έναντι τιμήματος 23 εκατομμυρίων ευρώ – όταν το παραχωρούμενο ακίνητο αποτελεί περιοχή φυσικού κάλλους, έκτασης περίπου 490 στρεμμάτων, το ήμισυ του οποίου αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση, ενώ υπάρχει σε αυτό και μικρή φυσική λίμνη.
(ζ)   Η «αξιοποίηση» του ακινήτου δε συνιστά «τουριστική επένδυση» καθώς κυρίως αφορά σε παραθεριστική κατοικία που κρίνεται από τη χωροταξική επιστήμη ως παράγοντας ενάντιος στην τουριστική ανάπτυξη. Με την εφάπαξ ανάλωση τουριστικού πόρου (φυσικού αποθέματος), χωρίς διαρκή οικονομικά αποτελέσματα, πλήττεται καίρια η βιωσιμότητα της τουριστικής οικονομίας της Κέρκυρας συνολικά.   Είναι προφανές ότι η σχεδιαζόμενη «αξιοποίηση» του ακινήτου θα επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στην τουριστική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα στην όμορη περιοχή της Β.Δ. Κέρκυρας που προσελκύει υψηλού προφίλ μεμονωμένους τουρίστες. 
(η) Στα παραπάνω προσθέτουμε την εκκρεμότητα ενώπιον της Δικαιοσύνης προσφυγών επί τυπικών και ουσιαστικών θεμάτων της υποθέσεως.
Κύριοι,
Συνοψίζοντας, τυχόν «αξιοποίηση» του Ερημίτη με την εφαρμογή του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) έχει αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα, με αποτέλεσμα βλάβη της οικολογικής ισορροπίας και (έμμεσα αλλά και άμεσα) της τοπικής οικονομίας.
Εν γνώσει των ανωτέρω σας επισημαίνουμε, ως δημοκρατικά νομιμοποιούμενοι εκπρόσωποι της ολότητας των Κερκυραίων, ότι «αξιοποίηση» του Ερημίτη (Κασσιόπη Κέρκυρας) συνιστά μεθόδευση που βρίσκει συνολικά αντίθετη την τοπική κοινωνία. Και ασφαλώς γνωρίζετε, ως οφείλετε να γνωρίζετε, ότι οποιαδήποτε τέτοια μεθόδευση αναπτύσσεται σε βάρος και με αντίθεση της τοπικής κοινωνίας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Συνεπώς,  σας επαναλαμβάνουμε ότι ως Δήμος της Κέρκυρας, είμαστε υποχρεωμένοι  – για σειρά τυπικών και ουσιαστικών λόγων (που για λόγους οικονομίας και επειδή σας είναι ήδη γνωστοί)  μόνον σε αδρές γραμμές  παραθέσαμε – να εκφράσουμε τη διαφωνία μας στη συγκεκριμένη επένδυση και να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση του Ερημίτη επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου