Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Τα «θρασίμια», το δόγμα «νόμος και τάξη» και η επέτειος του Πολυτεχνείου


3

Ποιοί όμως είναι, εν προκειμένω, για να μεταχειριστούμε την φρασεολογία του Πρωθυπουργού τα «θρασίμια»; Οι φοιτητές, οι οποίοι, καλώς ή κακκώς, υπερασπίζονται -έστω και έναν αναχρονιστικό κατά την αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού-, θεσμό της υπεράσπισης των ακαδημαϊκών ελευθεριών ή ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, όπως και ο… συγκυβερνήτης του κ. Ε. Βενιζέλος, οι οποίοι έχουν απεμπολήσει κάθε δυνατότητα υπέρασπισης του δημόσιου συμφέροντος και έχουν χάσει κάθε λαϊκό έρεισμα;

Η φράση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, η οποία διατυπώθηκε για την υπεράσπιση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκη για τα «θρασίμια», τους φοιτητές δηλαδή,  που «δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους και δεν έχουν μάθει το πρώτο μάθημα δημοκρατίας να σέβονται την γνώμη των άλλων», υπήρξε το έναυσμα για την επιβολή της τρομοκρατίας από τα ΜΑΤ με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Η επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» είναι στην ημερήσια διάταξη από την κυβέρνηση, η οποία λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με σκοπό, όπως διατείνεται, την αποτροπή τυχόν επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Τα μέτρα ασφαλείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από το βράδυ της Τετάρτης, όταν τα ΜΑΤ, μετά από «πρόκληση» του κ. Θ. Φορτάκη, άρχισαν να περικυκλώνουν τη Νομική, προκειμένου να αποτρέψουν την κατάληψη του κτιρίου από τους φοιτητές. Όταν οι τελευταία επιχείρησαν να πλησιάζουν το κτίριο, δεν δίστασαν μάλισταν να τους ξυλοκοπήσουν, αναβιώνοντας ημέρες του 1973.
Το εκδικητικός μένος όμως της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στη Νομική Αθηνών. Τα αστυνομικά μέτρα, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΓΑΔΑ, είναι ίσως τα πλέον έντονα των τελευταίων ετών, λόγω και των κινητοποιήσεων στον χώρο της Παιδείας και «το σύνολο της μάχιμης δύναμης από όλες τις υπηρεσίες της Αθήνας, που αριθμεί περισσότερους από 6.000 αστυνομικούς, θα είναι στον δρόμο μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης 18/11/2014, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι επιτελικές υπηρεσίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν παραστεί ανάγκη». 
Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία «κατά μέτωπον αναμέτρηση» με τα «θρασίμια», τους φοιτητές, που διεκδικούν τα πανεπιστήμια να είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, μακριά από τους security και τα face control του κ. Φορτσάκη, η οποία ουδόωλ μπορεί να εκληφθεί ως τυχαία, αλλά  αποτελεί την κερκόπορτα για την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την πλήρη εμπορευματοποίηση της γνώσης- μία κίνηση που εκδηλώθηκε τις παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου, γεγονός που, επίσης,  δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο-, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.Είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή από τους αρρωστημένους και σε πανικό διατελούντες νοσηρούς εγκεφάλους του Μαξίμου.
Με το δόγμα «νόμος και τάξη» που αναβιώνει αυτές τις ημέρες ως ακραία πολιτική έκφραση και επίδειξη πυγμής, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει μόνον να σπείρει το φόρο, την αναφάλεια, τον τρόμο και τον πανικό, σε ένα κομμάτι της κοινωνίας , ώστε να παραμείνει κλεισμένο στο σπίτι του,  να μην κατέβουν στους δρόμους, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου και να μην διαδηλώσει κατά της μνημονιακής πολιτικής, του περιορισμού των δημοκρατικών και συνταγματικών ελευθεριών, του αυταρχισμού και πλήρους αποσάθρωσης των εργασιακών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων, αλλά αποβλέπει και να ρίξει στάχτη στα μάτια και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα νέα μέτρα τα οποία επεξεργάζονται στο παρασκήνιο οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
Ποιοί όμως είναι, εν προκειμένω,  για να μεταχειριστούμε  την φρασεολογία του  Πρωθυπουργού, τα «θρασίμια»; Οι  φοιτητές, οι οποίοι, καλώς ή κακκώς, υπερασπίζονται -έστω και έναν αναχρονιστικό κατά την αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού-, θεσμό της υπεράσπισης των ακαδημαϊκών  ελευθεριών ή ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, όπως και ο… συγκυβερνήτης του κ. Ε. Βενιζέλος, οι οποίοι έχουν απεμπολήσει κάθε δυνατότητα υπέρασπισης του δημόσιου συμφέροντος και έχουν χάσει κάθε λαϊκό έρεισμα;

 www.hitandrun.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου