Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Η σημερινή συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Κέρκυρας Κ. Νικολούζου


Η συνέντευξη τύπου του Δημάρχου

Συνέντευξη τύπου για τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την Κέρκυρα έδωσε σήμερα το πρωί, στο Μαράσλειο, ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος είναι η παραλυτική ακινησία της δημοτικής μηχανής  στη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι βαλτώνουν βεβαιωμένες απαιτήσεις του Δήμου ύψους 11.000.000 ευρώ. Στα τεχνικά έργα ύψους 47,6 εκατομμυρίων, που εντάχθηκαν το 2014, η απορρόφηση είναι στο 16%, ενώ σημαντικά έργα έχουν ήδη απενταχθεί. «Κύρια προσπάθειά μας» προσέθεσε «με τη συμμετοχή των δημοτών, είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, η αναδιάταξη της δημοτικής μηχανής  και ο αγώνας να προλάβουμε να μη χαθούν έργα. Έχουμε βάλει φωτιά στην Οικονομική Υπηρεσία για να εισπράξουμε τα οφειλόμενα στο Δήμο, ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί 3.000.000 ευρώ διαπιστωμένες. Στο θέμα της καθημερινότητας κάνουμε συνεχείς συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για την προστασία του δημόσιου χώρου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής δημοτών και επισκεπτών. Στην καθαριότητα, κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Κέρκυρας, αντιμετωπίζοντας σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή. Προχωράμε το θέμα της UNESCO, όπου επίκειται η σύγκλιση του Φορέα Διαχείρισης, ενώ είμαστε παρόντες στο ζήτημα προάσπισης της δημόσιας περιουσίας και υπεράσπισης  των εργαζομένων στο Δήμο και του  ίδιου του θεσμού της Τ.Α.
Πολλά θέματα τέθηκαν στη διαδικασία των ερωτήσεων. Τα σημαντικότερα:
·         Ο επανέλεγχος των συμβάσεων εργαζομένων στο Δήμο: Δεν έχουμε οποιαδήποτε ενημέρωση για άφιξη κλιμακίου Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ο κ. Μητσοτάκης, στην απάντησή του, αποφεύγει την ουσία του προβλήματος. Πρόβλημα  νομιμότητας δεν έχουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο που προσελήφθησαν με διαδικασίες που ίσχυαν κατά την πρόσληψή τους, εργάζονται μέχρι και 20 συναπτά έτη και στηρίζουν τη δημοτική μηχανή. Πρόβλημα νομιμότητας έχουν οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν υπό το κράτος των δανειστών. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ολόκληρες ομάδες εργαζομένων, που έχουν απολυθεί και προσέφυγαν στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν. Συνεπώς, θα υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα τους εργαζόμενους και τη λειτουργία του Δήμου, που το 2011 είχε περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους, σήμερα έχει 576. Όσον αφορά στην αξιολόγηση, είμαστε υπέρ μιας διαδικασίας που θα έχει ως στόχο τη βελτίωση και όχι την εξόντωση των εργαζομένων
·         Για τις τουριστικές εκθέσεις: Θα είμαστε εκεί, εφόσον έχουμε κάτι να πούμε. Σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη για την προβολή του τουριστικού προϊόντος ευθύνη του Δήμου είναι η βελτίωση του ίδιου του προϊόντος, δηλαδή της Κέρκυρας. Και εκεί  ρίχνουμε το βάρος μας.  Θέλουμε να ξεφύγουμε από τον εμπειρισμό και να περάσουμε στον επαγγελματισμό και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι για αυτό. Απόψε έχουμε συνάντηση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και στοχεύουμε στη δημιουργία τουριστικού φορέα
·         Για την καθαριότητα: η σύμβαση του εργολάβου έχει λήξει και εξυπηρετούμε την καθαριότητα με ίδια μέσα. Η Υπηρεσία διαθέτει 114 οχήματα. Από αυτά, τα 34 είναι απορριμματοφόρα, τα 10 αγορασμένα τη δεκαετία του 1990. Από τα 34, ενεργά είναι τα 33, εκ των οποίων τα 16 έχουν βλάβες. Τα 4 έχουν επισκευαστεί και έχουμε 4 σάρωθρα που δε λειτουργούν εδώ και 3 χρόνια. Το σχέδιό μας για την καθαριότητα προβλέπει   ένα σύγχρονο τρόπο διαχείρισης προς όφελος του δημότη, εξορθολογισμό των τελών (με μειώσεις για μεγάλο αριθμό δημοτών) και ανακύκλωση.
·         Για τον Ερημίτη: ζήτησε να μας συναντήσει εκπρόσωπος της Εταιρείας και τον ακούσαμε παρουσία του χωρικού αντιδημάρχου και συμβούλων της περιοχής που ανήκουν και στο κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης του Ερημίτη. Εκφράσαμε τις απόψεις μας, διατρανώσαμε τη θέση μας για υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και τους ενημερώσαμε για τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. Ο εκπρόσωπος της Εταιρείας αναφέρθηκε  σε αδρές γραμμές στο βελτιωμένο – όπως είπε – σχέδιο για την Ερημίτη. Πάντως, η έκβαση τέτοιων ζητημάτων δε κρίνεται στα Δικαστήρια (που καταρχήν θα έπρεπε να κρίνουν τη νομιμότητα του ΤΑΙΠΕΔ) και η μάχη είναι σκληρή και συνεχής. Είναι μάχη του κερκυραϊκού λαού που καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστεί το μέλλον του.
·         Για την UNESCO: Αποτελεί  ένα ζωντανό μνημείο από το οποίο θα μπορούσε να ζήσει όλο το νησί. Προετοιμαζόμαστε για τη σύγκλιση του Φορέα Διαχείρισης και – στο μεταξύ – προχωράμε σε μια σειρά έργων προστασίας του δημόσιου χώρου. Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο γιατί είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τη νομιμότητα. Αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση και από αύριο θα εφαρμοστεί ο νόμος, που προστατεύει το δημόσιο χώρο και τους δημότες και αποτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επαγγελματιών
·         Για το κυκλοφοριακό: Θα εφαρμοστούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα κυκλοφορίας και στάθμευσης, ενώ επεξεργαζόμαστε και  το θέμα δημιουργίας περιφερειακών χώρων στάθμευσης.
·         Για την κοινωνική πολιτική: Αποφασίσαμε τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος, έχουμε συνεννοηθεί με τους φροντιστές και συζητάμε με τους καθηγητές για την υποστήριξη μαθητών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενεργοποιούμε τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, διερευνούμε τη δυνατότητα δημιουργίας ξενώνα αστέγων, προχωράμε σε εθελοντικές δράσεις, οργανώνουμε ημερίδες.
·         Για τη ΔΕΥΑΚ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο κίνδυνος απένταξης  σημαντικών έργων. Τα άλλα θέματα είναι διαχειρίσιμα.  Αυξάνουμε την εισπραξιμότητα και προχωράμε στις απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη προσωπικού.
·         Για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες: Δεν αποκρύπτουμε τίποτα. Όπου διαπιστωθούν ποινικές ευθύνες, στους προβλεπόμενους ελέγχους,  στη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων, το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη
Τέλος ο Δήμαρχος τόνισε, πως τη σημερινή συνέντευξη  θα ακολουθήσει σειρά  θεματικών συνεντεύξεων για τα σοβαρότερα ζητήματα της Κέρκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου