Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Κ. Νικολούζος: Παράνομες είναι οι «ρυθμίσεις» Μητσοτάκη και κυβέρνησης!


IMG 20141118 111123 12CS

Σε μετωπική με την κυβέρνηση και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης οδηγείται ο Δήμος Κέρκυρας, μετά την «αντεπίθεση» Μητσοτάκη σε Νικολούζο με διαταγή να αποστείλει άμεσα τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για να κάνει «φύλλο και φτερό» τους εργαζόμενους του Δήμου Κέρκυρας...

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Κ. Νικολούζος ουσιαστικά απάντησε στον Κ. Μητσοτάκη αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι είναι προπαγάνδα. Σε κάθε σύγκρουση προηγείται η ψυχολογική προετοιμασία. Δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση ούτε φοβόμαστε κανέναν έλεγχο. Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει και που ζητά ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι στη σφαίρα του παραλόγου. Στην απάντησή του ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφεύγει την ουσία της επιστολής μου. Με έναν τρόπο, προσπαθεί να αποφύγει αυτή την ουσία για να φανεί σας υπερασπιστής σαν κάποιας δήθεν νομιμότητας. Η αναφορά που γίνεται στους 120 δεν έχει καμία σχέση ούτε με παρανομίες, ούτε με παράνομες προσλήψεις, ούτε με μονιμοποιήσεις οι οποίες έχουν κάποιο πρόβλημα. Ίσως οι 120 έχουν το πιο ισχυρό καθεστώς όσον αφορά την ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό του Δήμου. Είναι αυτοί που εντάχθηκαν στο προσωπικό του Δήμου με το Π.Δ. Παυλόπουλου, αλλά τους αναφέρουμε ενδεικτικά. Η λογική της επιστολής μου είναι ότι, άνθρωποι που εντάχθηκαν με νομική διαδικασία που είχε υπάρξει εκείνο το διάστημα, μπαίνουν στην ουσία ξανά στο μικροσκόπιο ώστε να εξεταστεί η μονιμοποίησή τους υπό άλλα, διαφορετικά κριτήρια που θεσπίζει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ή η μνημονιακή κυβέρνηση συνολικά».
«Ποιο είναι το δίκαιο και το νόμιμο;»
Σχετικά με το αν οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι νόμιμοι ή μη, ο κ. Νικολούζος υπογράμμισε ότι η παρανομία βρίσκεται στις μεθοδεύσεις Μητσοτάκη: «Όσον αφορά τον έλεγχο της νομιμότητας, ποιο είναι το νόμιμο; Όταν έχεις ανθρώπους οι οποίοι de facto δουλεύουν στο Δήμο για 20 ή 24 χρόνια με διάφορες μορφές και που έχουν υπάρξει, χωρίς τη δική τους ευθύνη, αποφάσεις θεσμικών οργάνων με βάσει νομικές διαδικασίες που ίσχυαν τότε, η εργασία τους επί 20 συναπτά έτη όπου έτσι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων στο Δήμο, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, που εκεί στηρίζεται στην ουσία η λειτουργία της δημοτικής αρχής... Ποιο είναι τελικά το δίκαιο και το νόμιμο; Το νόμιμο προκύπτει από κάποια νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσαμε στη Βουλή των Ελλήνων υπό το κράτος των δανειστών και των τροϊκανών, υπό το κράτος των μνημονίων; Αλήθεια, είναι ένα ζητούμενο. Πρόβλημα νομιμότητας κατά την άποψή μου, δεν έχουν οι εργαζόμενοι αλλά εκείνες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που καταστρατηγούν βασικά ανθρώπινα, δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα».
Τα Δικαστήρια δικαιώνουν τους εργαζόμενους
Ο κ. Νικολούζος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε δύο κατηγορίες εργαζομένων, τους σχολικούς φύλακες οι οποίοι «εν είδει προγραφών» απολύθηκαν από το Δήμο αλλά δικαιώθηκαν από το Δικαστήριο και επαναπροσλήφθηκαν από τις δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και τους 34 της ΔΕΥΑΚ οι οποίοι διαγράφτηκαν από τα μητρώα του Δήμου αλλά το Δικαστήριο έκρινε ότι η διαγραφή τους είναι παράνομη. Έκανε λόγο για σωρεία δικαστικών αποφάσεων υπέρ αυτών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη απέναντι στις αποφάσεις της συγκυβέρνησης.
«Ο Δήμος θα υπερασπιστεί με όλα τα μέσα το δικαίωμα των εργαζομένων να δουλεύουν και θα υπερασπιστεί και την ύπαρξη του ίδιου του Δήμου. Διότι, αν με τέτοιες αλχημείες ή με τέτοια τερτίπια, ο Δήμος αποξηλωθεί από ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων, θα πρέπει απλά να κρεμάσουμε τα κλειδιά».
«Υποστελεχωμένος ο Δήμος Κέρκυρας»
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας χρησιμοποίησε τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Εσωτερικών για να καταδείξει ότι οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, καθώς το 2011 είχε πάνω από 1000 εργαζόμενους ενώ σήμερα έχει μόλις 576: «Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουμε. Θα κλείσουμε».
Θα αρνηθεί να στείλει φύλλα αξιολόγησης;
Ερωτηθείς από το CorfuPress.com αν σκοπεύει να ακολουθήσει και αυτός ό,τι υποσχέθηκε στο Περιφερειακό ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, όσον αφορά το άλλο μείζον θέμα της αξιολόγησης, να δώσει ο ίδιος γραπτή εντολή για τη μη αποστολή των σχετικών φακέλων στο Υπουργείο Εσωτερικών καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τους υπηρεσιακούς παράγοντες, δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στις διοικητικές υπηρεσίες η αξιολόγηση να ακολουθήσει αυτό που πρέπει να ακολουθήσει: «Εμείς δεν είμαστε κατ΄ αρχήν ενάντια στην αξιολόγηση. Είμαστε ενάντια στη μηχανιστική φόρμουλα που ο κ. Μητσοτάκης εφηύρε, όπου στην ουσία θέλει να δημιουργήσει μία δεξαμενή του 15% για να τους οδηγήσει στην έξοδο, δεξαμενή για τους 6.500 υπάλληλους που ζητά η τρόικα να απολυθούν».
Δεν είμαστε κατά του να αξιολογούνται οι υπάλληλοι, αλλά...
«Η αξιολόγηση κατά την άποψή μου βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει, αλλά με πραγματικά δεδομένα. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει στοχοθεσία, ο εργαζόμενος να κρίνεται για τη γνώση του, την επάρκειά του, την προσφορά, τη συνεργασία, το αποτέλεσμα στην τελική. Γιατί ο καθένας δουλεύει για να έχει ένα αποτέλεσμα και, ιδιαίτερα στη δημοτική μηχανή, το αποτέλεσμα έχει να κάνει με τη ζωή της κοινωνίας. Βεβαίως πρέπει να κρίνεται αλλά όχι με αυτά τα δεδομένα. Και στην τελική, η αξιολόγηση δεν μπορεί να έχει με κανένα τρόπο ως στόχο την εξόντωση των εργαζομένων».
Μάλιστα, προσέθεσε ότι η αξιολόγηση για το Δήμο της Κέρκυρας θα μπορούσε να βγάλει ως αποτέλεσμα την ανάγκη για εκπαίδευση και εξειδίκευση του προσωπικού.

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου