Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Μόνο το 3,7% των ελληνικών offshore έχει ελεγχθεί, ομολογεί το υπουργείο Οικονομικών!


 

Κυνική δήλωση του υφυπουργού Γ.Μαυραγάνη στην Βουλή: Ελέγχθηκαν 251 από τις 6.775 υπεράκτιες εταιρίες της χώρας. Δεν εισπράττονται ακόμα και τα – ελάχιστα- βεβαιωμένα πρόστιμα. Δεν ελέγχουν τους αφανείς εταίρους και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα! 
Μετά από τρείς αναβολές ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, δέησε τελικά να παρουσιασθεί στην Βουλή, να απαντήσει για την φορολογία των υπεράκτιων εταιριών (offshore) και να τεκμηριώσει με στοιχεία αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Οι offshore πρακτικά, δεν ελέγχονται, δεν φορολογούνται αλλά ακόμη και όταν τις ελέγχουν και τους επιβάλλουν πρόστιμα δεν πληρώνουν! 
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Την σχετική ερώτηση έχει καταθέσει ήδη τρεις φορές ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης και σύμφωνα με πληροφορίες πριν την συζήτηση της στην Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον βουλευτή και ζήτησε να υπάρξει και 4η αναβολή .  Το γιατί είναι εμφανές…
Όπως αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο Γ.Μαυραγάνης το υπουργείο Οικονομικών, έχει ελέγξει μόλις το 3,7% των ελληνικών υπεράκτιων εταιριών.  Πιο συγκεκριμένα έχουν ελεγχθεί 251 εταιρίες σε σύνολο 6.775. Από τους ελάχιστους αυτούς ελέγχους έχουν επιβληθεί πρόστιμα και παραβάσεις της τάξης των 99,4 εκατομμυρίων ευρώ! Είναι προφανές ότι αν οι έλεγχοι συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς τότε θα χρειαστεί τουλάχιστον …μία 10ετία για να ολοκληρωθούν. Εντυπωσιακό είναι επίσης το ότι από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί δεν έχει εισπραχθεί παρά ένα ελάχιστο, μονοψήφιο ποσοστό! Σύμφωνα με εκτιμήσεις εάν γίνονταν πραγματικοί έλεγχοι το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ελέγχους που διενεργούνται δεν γίνεται καμία απολύτως έρευνα για την περιουσιακή κατάσταση των φυσικών προσώπων που συνδέονται με τις υπεράκτιες εταιρίες. Ιδίως  αυτά που έχουν αγοράσει από αυτές τις εταιρίες ακίνητα, γεγονός που τους καθιστά αφανείς εταίρους.
Πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών δηλώνει …ευχαριστημένος με τις επιδόσεις του υπουργείου. Όπως υποστήριξε «έγινε η καταγραφή των υποθέσεων, στελεχώθηκαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό και θωρακίστηκε η φορολογική νομοθεσία». Μάλιστα ο Γ.Μαυραγάνης δήλωσε ότι «θα είμαστε μέσα στην Ε.Ε σε θέση να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου»!

thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου