Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Από τον Πέτσα στον Πιερρακάκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επικαλείται σταθερά την ατομική ευθύνη ως επιχείρημα για την συγκάλυψη κάθε κυβερνητικής ευθύνης.

Εμείς φταίμε για την αύξηση των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων. Εμείς φταίμε που γεμίζουν οι ΜΕΘ, που υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και υποδομών. Εμείς φταίμε για το lockdown και θα φταίμε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά παρά το lockdown. Στον πρωθυπουργό χρωστάμε τις καλές επιδόσεις της χώρας την άνοιξη και, ενδεχομένως, θα χρωστάμε και το εμβόλιο όταν κυκλοφορήσει.

Για να τονώσει την προπαγανδιστική θεωρία του, ο Στ. Πέτσας έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ότι την Κυριακή το βράδυ στάλθηκαν ένα εκατομμύριο sms για άθληση. Αν εξαιρέσει κανείς τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, ο αριθμός φάνηκε υπερβολικός - αν ήταν πραγματικός, καθένας θα έπρεπε να ξέρει κάποιον που βγήκε έξω.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είχε την εντιμότητα να τον εκθέσει για τα fake news. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι «δεν κοιτάμε τις κατηγορίες και δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο σύστημα» προσθέτοντας ότι το εκατομμύριο «ήταν κατά προσέγγιση. Εφόσον έχουμε πει ότι τα βράδια επιτρέπεται μόνο για άθληση ή για λόγους υγείας μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο λόγος ήταν αυτός».

Επομένως, το παραμύθι δεν έχει δράκο.

Δεν υπάρχουν ορδές ασυνείδητων πολιτών που, μόλις νυχτώσει, παραβιάζουν με τεχνάσματα την καραντίνα δημιουργώντας απειλή για τη δημόσια υγεία.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί κουρασμένοι πολίτες που υποφέρουν από την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια, το άγχος για την αντοχή του συστήματος υγείας, τις οικονομικές πιέσεις και τη δύσκολη καθημερινότητα έχοντας από πάνω τους μια κυβέρνηση που τους δείχνει με το δάχτυλο σαν υπαίτιους για την αρνητική εξέλιξη της πανδημίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ψέματα. Αντίθετα, το συνηθίζει. Ο πρωθυπουργός που εξελέγη με σύνθημα τη «συμφωνία αλήθειας», πολιτεύεται σταθερά με κατασκευασμένες ειδήσεις και διασπορά ανυπόστατων πληροφοριών.

Ο Στ. Πέτσας είναι ο πιο συνεπής εργάτης στη βιομηχανία πολιτικού ψεύδους που έχει στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράγει και αναπαράγει fake news με εντυπωσιακή συστηματικότητα.

Ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο απέκλεισε το lockdown λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί ήταν πολύ χαρακτηριστικός της άνεσής του να λέει οτιδήποτε υπηρετεί την κομματική σκοπιμότητα σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Λίγο μετά, θα πει το ακριβώς αντίθετο με την ίδια ακριβώς άνεση. Δεν υπάρχουν αναστολές, δισταγμοί, ενοχή. Υπάρχει μόνο αποφασιστικότητα και επιμονή στην προπαγανδιστική ανάγνωση της πραγματικότητας. Αληθινό είναι ό,τι μας συμφέρει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρόλο που έχει πολλές φορές αποδειχθεί ψευδόμενος, δεν ανακαλεί και δεν λογοδοτεί γιατί συνήθως τον ξεμπροστιάζει η αντιπολίτευση οπότε, αντί να κάνει ένα βήμα πίσω, παίρνει φόρα και επιτίθεται.

Ομως αυτή τη φορά στριμώχτηκε στη γωνία. Γιατί εκτέθηκε από συνάδελφό του υπουργό, προερχόμενο μάλιστα από την κεντροαριστερά, που ίσως για αυτό, δεν έχει μάθει καλά τα «γαλάζια» κόλπα. 

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου