Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Αυτό που θέλει ο Βορίδης

Ο Μάκης Βορίδης τα είχε πει πολύ πριν πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την εξουσία: Το κρίσιμο είναι να ανατραπεί η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, να υπάρξει μια στρατηγική ήττα και να διασφαλιστεί με παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς ότι ποτέ ξανά δεν θα βρεθεί στη διακυβέρνηση -  "να μην ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε Δεξιοί".

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δεν ντράπηκε καθόλου να το πει. Αντίθετα, το βροντοφώναξε περήφανα. Κανόνισε μια προβολή στο ιστορικό κτίριο του κοινοβουλίου, με αφορμή τη γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων και τα Εισόδια της Θεοτόκου, η οποία ήταν η τέλεια εικαστική αποτύπωση της βαθιάς Δεξιάς: Η Παναγία στο κέντρο και γύρω στρατεύματα από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Ήταν μια κιτς οπτικοακουστική παραγωγή που συνόψισε στο συμβολικό επίπεδο: Ελληνολατρία, προγονοπληξία, θρησκοληψία, μεγαλοϊδεατισμό, εθνικολαϊκισμό και πολεμοχαρή μηνύματα.

Η Μάχη του Μαραθώνα, η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το Υγρό Πυρ στο Βυζάντιο, η Επανάσταση του 1821, ο Μακεδονικός Αγώνας του 1904-1908, ο  Α’ και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, σύγχρονες εικόνες του Ελληνικού Στρατού, αλλά και η προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεων Παναγία - όλα αλέστηκαν στο μπλέντερ του υπερπατριωτισμού για να προκύψει ένας αποκρουστικός πολτός κακής αισθητικής, ακραίου συντηρητισμού  και επαρχιώτικης υποκουλτούρας.

Το υπόρρητο μήνυμα είναι ότι οι Ελληνες της μετανεωτερικής εποχής κουβαλούν τα γονίδια του Περικλέους και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αντιμετωπίζουν τον Τούρκο όπως ο Κολοκοτρώνης τον Δράμαλη, μόνο για λίγο καιρό ξαποσταίνουν, λόγω χρεοκοπίας για παράδειγμα, και ξανά προς τη δόξα τραβούν, όπως όταν ο Κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός.

Τι κι αν ξεμείναμε από ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα, τι κι αν έχουν εξουθενωθεί νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές, τι κι αν η έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης μέσα στην νέα διεθνή συνθήκη που δημιουργεί η πανδημία εγγυάται φτώχεια σε βάθος πολλών χρόνων για πάρα πολλούς; Η  ΝΔ προσφέρει μεγάλες ποσότητες εθνικού κομπασμού σαν τροφή και σαν τρυφή του κουρασμένου από τις αλλεπάλληλες κακουχίες (από τα μνημόνια στην πανδημία) λαού.

Ο Μάκης Βορίδης, ως εμβληματική προσωπικότητα της μπολιασμένης από τον ΛΑΟΣ, ΝΔ,  έχει εκφράσει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το παράπονο του σκληρού δεξιού: Πώς γίνεται οι ηττημένοι του Εμφυλίου να  έχουν την κυριαρχία στις τέχνες και στα γράμματα.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα, επαρκώς σιδερωμένος για να ταιριάζει στον πύργο της εξουσίας, μιλά μέχρι και για την ανάγκη συνέχισης της καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης.

Η ψυχή του, όμως, άλλα θέλει. Αυτά που έδειξε στην πρόσοψη της Βουλής ο πολιτικός γιος του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, για να τονώσει το εθνικό μας αίσθημα την ώρα που το Oruc Reis σαρώνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς να ξέρουμε πια πόσους μήνες είναι εδώ και πού ακριβώς πλέει.

Ετσι κι αλλιώς το 2021 θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Και βλέπουμε ήδη σπαράγματα από το υπερθέαμα που προετοιμάζεται. Φουσκώνουμε από εθνική αυτοπεποίθηση, καταναλώνουμε προϊόντα του αντιπολιτισμού  Βορίδη και Τασούλα,  και καλούμαστε να καμαρώσουμε για το παρελθόν μας για να ξεχάσουμε το παρόν μας και να μην αναρωτηθούμε για το μέλλον μας

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου