Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Συνένοχα ΜΜΕ

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το πολιτικό έγκλημα δεν έχει ένοχο. Καμία απόδοση ευθυνών από τα ΜΜΕ, καμία εξήγηση του τι συμβαίνει στη χώρα. Λες και πέφτει κάθε μέρα από το πουθενά ένας βράχος και καταπλακώνει 40, 50, 70 άτομα.

του Νίκου Μωραίτη

Και τώρα τι θα γίνει που δεν ήταν ο Μωυσής αλλά «ο Χάρος βγήκε παγανιά»; Και τώρα τι θα γίνει που δεν έπαιζε σιμουλτανέ στη σκακιέρα αλλά στα μαρμαρένια αλώνια;

Τα ΜΜΕ βρίσκονται σε αδιέξοδο τις τελευταίες μέρες. Είναι μεν ταγμένα. Είναι επιχορηγούμενα από την κυβέρνηση. Είναι άρρηκτα δεμένα μαζί της. Έχουν όμως δύο μεγάλους σκοπέλους να υπερνικήσουν, για να συνεχίσουν το φιλοκυβερνητικό ταξίδι.

Ο ένας σκόπελος είναι η έμφυτη τρομολαγνεία τους. Ο κορωνοϊός την τρέφει. Η πανδημία προσφέρεται για δημοσιεύματα που τρομοκρατούν τον κόσμο. Τα περισσότερα ΜΜΕ λατρεύουν αυτή τη δημοσιογραφία, θέλουν να γράφουν με πηχαίους τίτλους «ΣΟΚ 71 ΝΕΚΡΟΙ», αλλά παράλληλα δεν μπορούν να τους αιτιολογήσουν, να μιλήσουν για την άθλια διαχείριση, να πουν ότι η κυβέρνηση έχασε την μπάλα.

Έτσι, έχουν επιλέξει τον εξής αντιφατικό δρόμο: Τίτλους χωρίς περιεχόμενο. Βάζουν μεν τους τίτλους του δράματος, αλλά χωρίς καμία απόδοση ευθυνών, καμία εξήγηση, καμία ανάλυση του τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το πολιτικό έγκλημα δεν έχει ένοχο. Λες και πέφτει κάθε μέρα από το πουθενά ένας βράχος και καταπλακώνει 40, 50, 70 άτομα.

Ο δεύτερος -και μεγαλύτερος- σκόπελος που έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον τα ΜΜΕ είναι η ένταση της πραγματικότητας. Γιατί, εντάξει, έχουν το know how της διαστρέβλωσης ή της αποσιώπηση της πραγματικότητας, αυτό όμως ισχύει όταν η πραγματικότητα διαπνέεται από μία κανονικότητα. Στις διαστάσεις πολέμου που λαμβάνει ο κορωνοϊός στη χώρα μας, τι να προλάβεις να κρύψεις κάτω από το χαλί;

Φέρνουν το χαλί πιο ‘δω, τους ξεφεύγει από εκεί ένας Άδωνις, πάνε το χαλί πιο ‘κει, τους ξεφεύγει από την άλλη ένας Κικίλιας. Τι να πρωτομαζέψεις από τον εσμό των Αρίστων, που ήρθαν να φάνε σε γαμήλιο γλέντι και τους προέκυψε κηδεία;

Σε αυτή την περίπτωση, τα πετσωμένα ΜΜΕ έχουν άλλη στρατηγική αντιμετώπισης: αντί για τον σημερινό όλεθρο, μιλούν για το… μεθαυριανό εμβόλιο. Κάνουν το μεγάλο χρονικό και λογικό άλμα, αποσιωπούν το άγριο σήμερα πουλώντας την ελπίδα ενός μέλλοντος στο οποίο όλοι θα τρέχουμε ευτυχισμένοι στα λιβάδια.

Τώρα, με πόσες απώλειες, με ποιες δουλειές, με τι λεφτά και με ποια αποθέματα αντοχής θα τρέχουμε στα λιβάδια, αυτό δε νοιάζει τα διεφθαρμένα ΜΜΕ. Βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και προσπαθούν να ξεφύγουν όπως όπως. Γιατί αυτή την κυβέρνηση δεν τη στήριξαν. Την παντρεύτηκαν. Και ως προς τον όλεθρο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει σήμερα στη χώρα, τα ΜΜΕ δεν είναι απλοί παρατηρητές που μπορούν εύκολα να αποστασιοποιηθούν.
Είναι συνένοχα.

altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου