Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Λεφτά για πέταμα και λεφτά για… πέταγμα

Γιατί η κρατική χρηματοδότηση να είναι το διπλάσιο της ιδιωτικής σε μια μόνο επιχείρηση και όχι το αντίστροφο σε περισσότερες;

του Γιάννη Μυλόπουλου

Πρώτος εκδηλώθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας της κυβέρνησης.

«Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια», δήλωσε στις 25 Σεπτεμβρίου, πλήρης υπερηφάνειας που ανήκει σε μια κυβέρνηση που δεν πλανήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν πέταξε λεφτά στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Στη συνέχεια ήρθε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δείχνοντας με το δάχτυλο τους πολίτες, έδωσε μια νέα επιστημονική εξήγηση για τις αιτίες της γρήγορης εξάπλωσης του COVID19.

«Πίσω από τη μεγάλη διασπορά της πανδημίας κρύβεται η ανευθυνότητα όσων αρρωσταίνουν», είπε και άλλαξε ξαφνικά αντίληψη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τον κορωνοϊό. Η λύση της υγειονομικής κρίσης που μαστίζει την ανθρωπότητα ήταν τόσο απλή, όσο το αβγό του Κολόμβου.

Το νέο επιστημονικό δόγμα είναι πλέον ότι για τις ασθένειες φταίνε οι ασθενείς!

Μετά από αυτή τη δήλωση ονομάστηκαν «ανεύθυνοι» όσοι από εμάς αρρωσταίνουν έχοντας συνωστιστεί σε λεωφορεία, σε μετρό ή σε εκκλησίες, όσοι μαθητές κολλούν τους γονείς και τους παππούδες, έχοντας πρώτα στριμωχτεί σε στενές σχολικές αίθουσες των 25 και άνω ή σε σχολικά λεωφορεία, καθώς και όσοι γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται στα νοσοκομεία που ξεχειλίζουν από κρούσματα και ασθενείς, πλησιάζοντας το 100% της πληρότητάς τους.

Κι ύστερα ήρθε ο υπουργός Άδωνις. Θέλεις από αφέλεια, θέλεις από σκοπιμότητα, θέλεις από εκδικητικότητα για τον πρωθυπουργό που πρώτα τον εμπιστεύθηκε, διορίζοντάς τον στο κρίσιμο υπουργείο Ανάπτυξης κι ύστερα το μετάνιωσε και τον αποψίλωσε από αρμοδιότητες, είπε πάντως μια μεγάλη αλήθεια.

«Πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας για την εξάπλωση της πανδημίας» δήλωσε, επιρρίπτοντας μάλιστα την ευθύνη της μεγάλης εξάπλωσης του ιού στο χωρίς ελέγχους άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι.

Δεν εξήγησε βέβαια πως γίνεται να έπεσαν έξω, τη στιγμή που υπήρχαν σαφείς προειδοποιήσεις τον τελευταίο μήνα για την επερχόμενη έξαρση του ιού, από τους επιστήμονες που παρακολουθούν τα λύματα, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.

Και τέλος την χαριστική βολή στον επικίνδυνο ιό την έδωσε ένας υπουργός, ονόματι Γεραπετρίτης. Ο οποίος αποκάλυψε στο τηλεοπτικό κοινό ένα μεγάλο μυστικό, στο οποίο κρύβεται η επιτυχία της αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Όσο περισσότερες οι ΜΕΘ, τόσο περισσότεροι οι θάνατοι» δήλωσε και άφησε άφωνη τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Δεν εξήγησε βέβαια πως γίνεται και χώρες με πολύ περισσότερες κατά κεφαλήν ΜΕΘ από τη δική μας, συμβαίνει να έχουν πολύ λιγότερους θανάτους ανά κρούσμα, σε σχέση με εμάς που είμαστε πρωταγωνιστές. Αλλά ήταν τόσο μεγάλος ο απόηχος της αποκάλυψης, που έσβησε κάθε δεύτερη σκέψη…

Το τρίπτυχο της επιτυχίας, λοιπόν, όπως το συμπυκνώνει η σοφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι:

Όσο περισσότερα τεστ, τόσο περισσότερα κρούσματα. Συμπέρασμα πρώτο, σταματήστε τα τεστ.
Όσο περισσότεροι ασθενείς, τόσο περισσότερα νοσοκομεία. Συμπέρασμα δεύτερο, κλείστε τα νοσοκομεία.
Και όσο περισσότερες ΜΕΘ, τόσο περισσότεροι θάνατοι. Συμπέρασμα τρίτο, μην πετάτε λεφτά σε ΜΕΘ.

Θα μπορούσε κανείς να το συνεχίσει λέγοντας ότι όσο περισσότεροι δρόμοι τόσο περισσότερα ατυχήματα, όσο περισσότεροι εισαγγελείς διαφθοράς τόσο περισσότερη διαφθορά, όσο περισσότερες φυλακές τόσο περισσότεροι κατάδικοι, όσο περισσότερη αστυνομία τόσο περισσότεροι παράνομοι και όσο περισσότεροι πολιτικοί σαν κι αυτούς, τόσο περισσότερες οι… βαρύγδουπες αποκαλύψεις.

Πάντως πολλά, ίσως τα περισσότερα από τα ερωτήματα που όλοι μας διατυπώνουμε σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, βρίσκουν απάντηση στην είδηση της κρατικής ενίσχυσης της Aegean με 120 εκατομμύρια Ευρώ. Τη στιγμή που τα ιδιωτικά κεφάλαια με τα οποία αντιστοίχως θα ενισχυθεί η αεροπορική εταιρεία, θα φτάσουν μόλις μέχρι στο μισό της δημόσιας χρηματοδότησης.
Έτσι, στην a la cart τοποθέτηση των χρημάτων των ελλήνων φορολογουμένων, βρίσκουν απάντηση ερωτήματα όπως:

  1. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
  2. Γιατί δεν ενισχύθηκε τόσον καιρό το ΕΣΥ
  3. Ποιες επιχειρήσεις και πως θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση και θα επιβιώσουν στο τέλος της
  4. Ποιες επιχειρήσεις και με ποια κριτήρια επιλέγονται να ενισχυθούν από τα δημόσια ταμεία
  5. Τι ακριβώς εννοεί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση όταν μιλά για αυτορρύθμιση της αγοράς
  6. Τι εννοούν οι νεοφιλελεύθεροι όταν υποστηρίζουν ιδιωτικοποιήσεις και μικρότερο κράτος
  7. Τι εννοεί και σε ποιους αναφέρεται η νεοφιλελεύθερη Δεξιά όταν αρνείται τον κρατικό παρεμβατισμό

Κανείς, νομίζω, δεν θα διαφωνούσε σε ένα πλάνο κρατικής ενίσχυσης τόσο των επιχειρήσεων που πλήττονται από την ύφεση, όσο και των εργαζομένων που μένουν άνεργοι στη δύσκολη σημερινή συγκυρία. Θα έπρεπε να έχει, άλλωστε, προχωρήσει σε τέτοια μέτρα προ πολλού η κυβέρνηση.

Αρκεί βέβαια να τηρούνταν ενιαία και διαφανή κριτήρια για όλους και να μην επιλέγονταν κάποιες ή κάποια μόνον επιχείρηση, με αδιαφανή κριτήρια και κατά το δοκούν.

Κι ύστερα, γιατί η κρατική χρηματοδότηση να είναι το διπλάσιο της ιδιωτικής σε μια μόνο επιχείρηση και όχι το αντίστροφο σε περισσότερες; Γιατί δηλαδή ειδικά στην Aegean το κράτος να είναι ο μεγάλος χρηματοδότης και οι ιδιώτες που καρπώνονται τα κέρδη, να συνεισφέρουν μόνο συμπληρωματικά, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις μένουν αβοήθητες;

Γιατί δηλαδή πολλά σε λίγους, (τι λίγους δηλαδή, σε έναν) και όχι λίγα σε πολλούς;

Κι ύστερα, με τέτοια ενίσχυση που δίνουν στην Aegean, γιατί το κράτος δεν αγοράζει μετοχές, ώστε να καρπωθεί τουλάχιστον τα αποτελέσματα της κυβερνητικής γαλαντομίας;

Τώρα, πάντως, γίνεται αντιληπτό γιατί ο Πέτσας χαρακτήρισε «πεταμένα» τα λεφτά για τον εξοπλισμό ΜΕΘ σε νοσοκομεία, στο ενδεχόμενο που η κυβέρνηση είχε κάνει το λάθος και είχε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσε γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ πριν ενσκήψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η ουσία είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση τα λεφτά δεν πάνε για πέταμα, όπως συμβαίνει με τις ΜΕΘ που σώζουν ζωές, αλλά για το… πέταγμα των αεροπλάνων μιας ιδιωτικής εταιρείας.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου