Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία, είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη

 

Το παιχνίδι των δύο μπάτσων. Ο καλός, τρυφερός μπάτσος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Το 2020 δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, δεν γιορτάσαμε τίποτα από αυτά που μας ενώνουν, το ίδιο θα γίνει με το Πολυτεχνείο.» Ο κακός μπάτσος Κωνσταντίνος Μπογδάνος: «Φέτος στο κέντρο της Αθήνας θα προστατευθούν η τάξη, η δημόσια και ιδιωτική περιουσία, αλλά πρωτίστως η δημόσια υγεία και η ανθρώπινη ζωή.

του Ορέστη Μεταξά

Καμία παραχώρηση σε επίδοξους δολοφόνους με αριστερές ιδεοληψίες.» Τούτες τις ώρες της κορύφωσης της πανδημίας, είναι ξεκάθαρη η επιλογή της κυβέρνησης να προσπαθήσει να διαιρέσει και να αποπροσανατολίσει την κοινωνία. Να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Δεν θέλει να μιλάμε για τον μικρό αριθμό ΜΕΘ, για το ελλιπές υγειονομικό προσωπικό, για τα λεωφορεία που ο κόσμος είναι παστωμένος ο ένας πάνω στον άλλον, για τον μεγάλο αριθμό μαθητών μέσα στις τάξεις, για τους νεκρούς που συνεχώς αυξάνουν. Δεν θέλει να μιλάμε για την ανικανότητα και την αδιαφορία της, να απαλύνει τις συνέπειες του δευτέρου κύματος που ερχόταν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το θέμα της συζήτησης. Αντί για τις ευθύνες της, θέλει να συζητάμε για το αν και πως θα γίνει η πορεία για το Πολυτεχνείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ρόλο ιστορικού προβοκάτορα, αφού πέρασε από το μπλέντερ την εθνική αντίσταση εναντίον των Γερμανών κατακτητών, τώρα προσπαθεί να περάσει από τον αποχυμωτή και την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973. «Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των παρατάξεων… Τα είπα για την Αντίσταση θα τα ακούσετε για το Πολυτεχνείο». Τι να απαντήσει κανείς στα υπερφίαλα λόγια του; Το σχόλιο του Γιάννη Βαρουφάκη διαμέσου του αμερικανού ηθοποιού και συγγραφέα Γκραούτσο Μαρξ είναι απολύτως εύστοχο: «Τον βλέπετε αυτόν; Μπορεί να μοιάζει με ηλίθιο, μπορεί να μιλά ως ηλίθιος όμως μην σας μπερδεύει: Είναι ηλίθιος»

Για την δεξιά η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν πάντοτε ένα απωθητικό συμβάν. Σηματοδοτούσε την αμφισβήτηση και την συνολική απόρριψη της, σε όλες της τις αποχρώσεις. Είτε ήταν η χούντα των συνταγματαρχών, είτε η νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έστω πασπαλισμένη με τους πράσινους και άσπρους κόκκους των Σημίτη, Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδη και Βενιζέλου.


Φέτος λόγω του κορονοϊού, θεωρεί ότι βρήκε μια επαρκή δικαιολογία, ώστε να προβοκάρει ανώδυνα την αριστερά και γενικότερα την προοδευτική παράταξη. Με το αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Θεωρεί ότι έχει το επάνω χέρι. Θεωρεί ότι μπορεί να προσβάλει την αριστερά και τα σύμβολά της, οχυρωμένη πίσω από την πανδημία. Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ: «Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 ότι το Πολυτεχνείο θα είναι κλειστό όλη την ημέρα και πως, αν ολιγομελής αντιπροσωπεία του κόμματος θελήσει να κάνει κατάθεση στεφάνου, θα υπάρξει η δυνατότητα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος το μεσημέρι της Τρίτης, έπειτα από συνεννόηση με τις αστυνομικές Αρχές.» Δηλαδή για να καταθέσουν στεφάνι τα κόμματα της αριστεράς θα συνεννοηθούν με την αστυνομία... Η αλαζονεία και η προσβλητικότητα του νεομητσοτακισμού σε όλο της το μεγαλείο. Προφανώς φέτος οι εκδηλώσεις για την εξέγερση της 17ης Νοέμβρη θα είναι διαφορετικές.

Προφανώς δεν χωρούν πορείες δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Ταιριάζουν μόνο συμβολικές εκδηλώσεις μνήμης και υπόμνησης. Όλοι το ξέρουμε. Ο Μπογδάνος δίπλα στα ΜΑΤ, ανασύρει μνήμες παρακράτους. Eμετικές σκηνές ζόφου. Ακαθόριστες, νεφελώδεις οπτασίες, από διαμαρτυρόμενους «πατριώτες», μπλόκα, λοστούς, τρίκυκλα.

Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη, λέει ο Milan Koundera. Η κυβέρνηση με αφορμή τον κορονοϊό θέλει να ισοπεδώσει τη μνήμη και να παραδώσει τα γεγονότα της εξέγερσης στη λήθη.
Σιγά μην το καταφέρουν.

κουτι πανδωρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου