Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

«Κανονικοί» ρατσιστές, χυδαίοι «κώδικες»



Τo αρχικό σοκ από τη χυδαία ανάρτηση της Athens Voice σε βάρος μιας νεκρής μετανάστριας δεν κόπασε όταν κατέβηκε το απερίγραπτο σχόλιο, αλλά ενισχύθηκε από την απάντηση που προσπάθησε να δώσει, μετά την τεράστια κατακραυγή.
Θύμα του μακάβριου και ρατσιστικού σχολίου που έγινε στο site της free press εφημερίδας, ήταν η νοσηλεύτρια από την Αρμενία που σκοτώθηκε πηδώντας από το παράθυρο Νοσοκομείου για να γλιτώσει την απέλαση, λέγοντας πως «δεν θα μπορέσει να συνοδέψει τον Αλέξη Τσίπρα» στη δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας! Ακόμη μεγαλύτερη όμως ήταν η χυδαιότητα όταν η εφημερίδα προσπάθησε να δικαιολογηθεί, εμμένοντας όμως στις ίδιες απόψεις και το ίδιο αντιπολιτευτικό μένος. Στην απάντησή της, μεταξύ άλλων, ξεχώρισε τους πολίτες σε κανονικούς και «μη κανονικούς», με βάση την αντίδρασή τους. Μίλησε για «κώδικες» που δεν έγιναν αντιληπτοί και για σχόλιο που «παρερμηνεύτηκε» ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για «κακομεταχείριση» μεταναστών, εμφανώς άσχετη με τον τραγικό θάνατο της γυναίκας από την Αρμενία.
Στην πραγματικότητα η απάντηση της AV δεν είχε ίχνος μεταμέλειας αλλά ήταν το ίδιο κατάπτυστη, με το αρχικό σχόλιο, επιχειρώντας να προσβάλει όσους αντέδρασαν και να επιμείνει στις ίδιες απόψεις με μια δόση εντελώς υποκριτικού ενδιαφέροντος για τους μετανάστες, τη στιγμή που ήταν υπόλογη για την πιο χυδαία αντιμεταναστευτική ρητορική. Σύμφωνα με τους συντελεστές της εφημερίδας, λοιπόν, «κανονικοί» είναι αυτοί που συμφωνούν με την εργαλειοποίηση των πάντων χωρίς κανένα ηθικό φραγμό, όσοι θεωρούν φυσιολογικό ο θάνατος μιας μετανάστριας να είναι αντικείμενο χυδαίου ρατσιστικού σχολίου με αντικυβερνητική χροιά. Ενώ μη κανονικοί, «φωτογραφίζοντας» τους Αριστερούς, είναι όσοι θεωρούν δεδομένο το σεβασμό στη διαφορετικότητα, το χρώμα, την καταγωγή και τον θάνατο.
Προσπαθεί να ορίσει το «μη κανονικό» ως «αριστερό» για ένα πολύ εξηγήσιμο λόγο:  Για τους συντάκτες και ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού και μιντιακού συστήματος, η εμμονή με το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο - γιατί περί αυτού πρόκειται στο τέλος - επιβάλει την αποδόμηση ως «ελαττωματικού» όλου του αξιακού πλαίσιου στο οποίο ορίζεται η Αριστερά. Στην προσπάθεια να ετεροκαθοριστούν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Athens Voice, ταυτίζονται με τις πλέον ρατσιστικές ξενοφοβικές, αντικομμουνιστικές και ακραίες απόψεις, «ξεπλένουν» συστηματικά τον ακροδεξιό λόγο. Μπορεί να έχουν πιο «ιλουστρασιόν» περιτύλιγμα, αλλά στον πυρήνα έχουν το ίδιο δύσοσμο και αποκρουστικό περιεχόμενο. Τους ίδιους «κώδικες» και την ίδια «κανονικότητα» που αναδύουν ρατσισμό και χυδαιότητα.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου