Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Έχετε κάνει παιδί ή είστε τίποτα γεροντοκόρες;



του Κώστα Παπαντωνίου
Το τρίπτυχο “Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια” θέλει να αναβιώσει η Νέα Δημοκρατία, η οποία σχεδιάζει αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, στα μαθήματα και τα επιδόματα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των “Νέων”, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σκοπεύει να επαναφέρει τη στρατιωτική θητεία στους 12 μήνες και να κάνει υποχρεωτική τη στράτευση στα 18. Θέλει να περάσει επίσης διάταξη η οποία θα προβλέπει την εθελοντική στράτευση για τις γυναίκες.
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θέτει ως στόχο, όπως είπε στον ΣΚΑΪ, να γίνουν τα Θρησκευτικά ελκυστικό μάθημα. Ανέφερε επίσης πως θα υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις αλλαγές από την προηγούμενη κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι... "κλονίζεται η θρησκευτική χριστιανική συνείδηση".
Αποκορύφωμα όμως, αποτελεί η προγραμματική δήλωση της Δόμνας Μιχαηλίδου. Η υφυπουργός Εργασίας ανέφερε πως το επιτελείο της εξετάζει την παροχή ακόμη ενός επιδόματος, το οποίο θα αφορά γυναίκες που κάνουν παιδί σε ηλικία κάτω των 30 ετών.
«Την οικοκυρική σχολή δεν βλέπω να ανοίγετε και προβληματίζομαι». Η δήλωση, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και σχολιάστηκε πολύ. Πρώτα απ’ όλα γιατί είναι προσβλητική για τη γυναίκα. Το επίδομα αφορά εκείνη μόνο, όχι το ζευγάρι. Αντιμετωπίζεται ως μηχανή αναπαραγωγής.
Είναι επίσης αναχρονιστική, γιατί επαναφέρει το στερεότυπο ότι οι γυναίκες πρέπει να παντρεύονται μικρές και να κάνουν παιδιά. Είναι τιμωρητική για τις γυναίκες που δεν κάνουν παιδιά μέχρι τα 30. Αλλά είναι και εκτός πραγματικότητας, καθώς τα βασικά προβλήματα είναι η ανεργία και η εργασιακή επισφάλεια.
Φαντάζει με ειρωνεία να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θέλει να στηρίξει τη γυναίκα όταν υποβαθμίζει το ΣΕΠΕ. Όταν είναι γνωστό πως απολύονται γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη. Όταν απολύονται επειδή παντρεύονται. Όταν απειλούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους αν μείνουν έγκυες.
Αντί να κοιτάξει πώς θα προστατεύσει η Ν.Δ. τη γυναίκα στην εργασία, κοιτάζει να μην της μείνει στο ράφι. Την προορίζει για νοικοκυρά. Της λέει «αφού θα είσαι άνεργη, αφού θα μένεις που θα μένεις σπίτι, ξεκίνα να γεννάς κιόλας». Κι έπειτα, είναι και τα παιδιά που δεν βλέπει κανείς τους. "Με 2.500 παιδιά στα ‘αζήτητα’ των ιδρυμάτων, προτεραιότητα είναι η πριμοδότηση για παιδί μέχρι τα 30;" αναρωτιέται εύλογα ο Αντώνης Ρέλλας.
αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου