Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Το κράτος είμαι εγώ

Προσθήκη λεζάντας

Από τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία δίνει ένα ανησυχητικό τόνο αυταρχισμού για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση της χώρας και  αδιαφορία της για τις συνταγματικές επιταγές, τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. 
Το πρώτο δείγμα ήταν με το διορισμό των Γενικών Γραμματέων κατά παράβαση του Νόμου που ισχύει για τον ορισμό τους από συγκεκριμένες διαδικασίες. Το αποκορύφωμα είναι ότι ήδη με το πρώτο της Νομοσχέδιο η κυβέρνηση φροντίζει να παρακάμψει την αναγκαία ανοιχτή και δημόσια διαβούλευση που είναι υποχρεωτική για την εισαγωγή οποιουδήποτε νομοσχεδίου στη Βουλή. Μάλιστα, δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός αντίλογος παρά μόνο παιδικές δικαιολογίες ότι... δεν υπήρχε χρόνος. Μάλιστα, η Κυβέρνηση κατηγόρησε για γραφειοκρατία και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, παρόλο που φρόντισε να παραδώσει τη δική του απαραίτητη Έκθεση, μόλις σε μία ημέρα ενώ η κυβέρνηση ήθελε να δωθεί αυθημερόν !
Το ίδιο το Νομοσχέδιο με τις διατάξεις του δημιουργεί ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας με κυρίαρχο τον Πρωθυπουργό και σαφή απόπειρα υποβάθμισης των ανεξάρτητων αρχών και "καπελώματός " τους, ένα νομοσχέδιο που κινείται στα όρια της πολιτειακής εκτροπής, τόσο σε επίπεδο διαδικασιών όσο και σε επίπεδο περιεχομένου.
Η "αλλεργία" του Πρωθυπουργού για τα ζητήματα διαφάνειας δεν είναι νέα: Ήταν Οκτώβριος του 2013 όταν, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναγκαζόταν να αναδιατυπώσει Νόμο που άνοιγε την κερκόπορτα για την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των αποφάσεων της Διοίκησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με τον Κ. Μητσοτάκη να παραδέχεται το λάθος. Όμως επανήλθε τον Ιούνιο του 2014, όταν μέσα από το tvxs.gr αποκαλύφθηκε ότι είχαν εξαφανιστεί οι παλαιότερες αποφάσεις της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ και είχε συσκοτιστεί η δυνατότητα αναζήτησης, με αποτέλεσμα να απομείνει μόνο άχρηστη πληφορορία. Ως αποτέλεσμα του ρεπορτάζ, η πλατφόρμα επανήλθε στην προηγούμενη μορφή της και οι διασυνδεμένες βάσεις συνέχισαν να αντλούν δεδομένα,όπως  μέχρι και σήμερα.  Αυτό δείχνει μια γενικότερη κουλτούρα αντίθεσης στον εκσυγχρονισμό και τη λογοδοσία της δημόσιας διοίκησης.
Ήταν γνωστό ότι ο Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή θα προσπαθήσει  να φέρει σε ψήφιση μια σειρά από σοβαρά νομοσχέδια με πολιτικό κόστος, εκμεταλευόμενος τη θερινή ραστώνη και τα μειωμένα αντανακλαστικά κοινωνίας και αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα είναι η "φιλελεύθερη" κυβέρνηση  που θα μεταρρύθμιζε τη δημόσια διοίκηση και τη γραφειοκρατία, να λειτουργεί με "συνοπτικές διαδικασίες" άλλων εποχών και να δείχνει μια πρωτοφανή αντίθεση στις πολιτικές ανοιχτής διακυβέρνησης και δημόσιας λογοδοσίας που διέπουν κάθε σύγχρονο κράτος.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου